Letničné hnutie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
GrouchoBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Pridal: kk:Елуліктер
Vegbot (diskusia | príspevky)
d typo gram, replaced: 1870-19351870 – 1935 (2), . → ., - →  –
Riadok 3: Riadok 3:


== Počiatky letničného hnutia ==
== Počiatky letničného hnutia ==
Počiatky obrodných hnutí v protestantských cirkvách siahajú do 19. storočia (predovšetkým [[Nemecko]], [[Veľká Británia]]). Za počiatok letničného hnutia v dnešnej forme sa považuje skúsenosť žiakov s [[dar hovorenia v jazykoch|darom hovorenia v jazykoch]] na biblickej škole Bethel vedenej kazateľom [[Charles F. Parham|Charlesom F. Parhamom]] v [[Kansas|kansaskom]] meste [[Topeka]] ([[Spojené štáty|USA]]) v roku [[1901]]. Parham po prvý krát sformuloval [[doktrína|doktrínu]] o hovorení v jazykoch, ako o „biblickom dôkaze“ krstu v [[Duch Svätý|Duchu Svätom]]. Ďalšou kľúčovou udalosťou bolo prebudenie, ktoré začalo na [[Azusa Street]] v [[Los Angeles]] v roku [[1906]] pod vedením Parhamovho [[žiak]]a, černošského kazateľa [[William Joseph Seymour|Williama J. Seymoura]]. V oboch prípadoch kresťania svedčili o silnej [[emócie|emocionálnej]] búrke, ktorú prežívali pri modlitbách a ktorú považovali za svedectvo Božej prítomnosti. Udalosti na Azusa Street, kde sa v priebehu troch rokov konali nepretržité modlitebné zhromaždenia v bývalej budove [[Africká metodistická episkopálna cirkev|Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi]] (African Methodist Episcopal Church), podnietili explóziu, ktorá počas dvoch rokov rozšírila nové hnutie na všetky kontinenty. O správach o prebudení informovali [[noviny]] nazývané „Apoštolská viera“, ktoré boli zdarma rozosielané až 50 000 čitateľom. Pre letničné bohoslužby boli v tom čase typické dynamické kázne založené na doslovnom výklade Biblie, s prejavmi nadšenia, tlieskanie, kričanie, padanie, pochodovanie a vyháňanie démonov. Medzirasová znášanlivosť na Azusa Street bola pozoruhodnou výnimkou v atmosfére [[rasizmus|rasizmu]] a [[segregácia|segregácie]], ktorá v tej dobe v Amerike panovala.
Počiatky obrodných hnutí v protestantských cirkvách siahajú do 19. storočia (predovšetkým [[Nemecko]], [[Veľká Británia]]). Za počiatok letničného hnutia v dnešnej forme sa považuje skúsenosť žiakov s [[dar hovorenia v jazykoch|darom hovorenia v jazykoch]] na biblickej škole Bethel vedenej kazateľom [[Charles F. Parham|Charlesom F. Parhamom]] v [[kansas]]kom meste [[Topeka]] ([[Spojené štáty|USA]]) v roku [[1901]]. Parham po prvý krát sformuloval [[doktrína|doktrínu]] o hovorení v jazykoch, ako o „biblickom dôkaze“ krstu v [[Duch Svätý|Duchu Svätom]]. Ďalšou kľúčovou udalosťou bolo prebudenie, ktoré začalo na [[Azusa Street]] v [[Los Angeles]] v roku [[1906]] pod vedením Parhamovho [[žiak]]a, černošského kazateľa [[William Joseph Seymour|Williama J. Seymoura]]. V oboch prípadoch kresťania svedčili o silnej [[emócie|emocionálnej]] búrke, ktorú prežívali pri modlitbách a ktorú považovali za svedectvo Božej prítomnosti. Udalosti na Azusa Street, kde sa v priebehu troch rokov konali nepretržité modlitebné zhromaždenia v bývalej budove [[Africká metodistická episkopálna cirkev|Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi]] (African Methodist Episcopal Church), podnietili explóziu, ktorá počas dvoch rokov rozšírila nové hnutie na všetky kontinenty. O správach o prebudení informovali [[noviny]] nazývané „Apoštolská viera“, ktoré boli zdarma rozosielané až 50 000 čitateľom. Pre letničné bohoslužby boli v tom čase typické dynamické kázne založené na doslovnom výklade Biblie, s prejavmi nadšenia, tlieskanie, kričanie, padanie, pochodovanie a vyháňanie démonov. Medzirasová znášanlivosť na Azusa Street bola pozoruhodnou výnimkou v atmosfére [[rasizmus|rasizmu]] a [[segregácia|segregácie]], ktorá v tej dobe v Amerike panovala.


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
Hlavnou charakteristikou je dôraz na ''krst Duchom Svätým''. Tento krst sa u kresťana prejavuje kvalitatívne novým prístupom k životu - prerodom alebo ''znovuzrodením'', zmenou životného štýlu – v angl. tzv. ''born-again''.
Hlavnou charakteristikou je dôraz na ''krst Duchom Svätým''. Tento krst sa u kresťana prejavuje kvalitatívne novým prístupom k životu – prerodom alebo ''znovuzrodením'', zmenou životného štýlu – v angl. tzv. ''born-again''.


== Významné osobnosti letničného hnutia ==
== Významné osobnosti letničného hnutia ==
Riadok 21: Riadok 21:
* [[Daniel Berg]] a [[Gunnar Vingren]], Assemblies of God, Brazília
* [[Daniel Berg]] a [[Gunnar Vingren]], Assemblies of God, Brazília
* [[Willis C. Hoover]], Čile
* [[Willis C. Hoover]], Čile
* [[John Graham Lake]], ([[1870]]-[[1935]]), Zion Christian Church, Južná Afrika,
* [[John Graham Lake]], ([[1870]] – [[1935]]), Zion Christian Church, Južná Afrika,
* [[Ivan Voronaev]], Odesa, Ukrajina
* [[Ivan Voronaev]], Odesa, Ukrajina
* [[Mary Rumsey]], Kórea
* [[Mary Rumsey]], Kórea
Riadok 28: Riadok 28:


== Niektoré známe denominácie ==
== Niektoré známe denominácie ==
Dnes tvorí letničné hnutie viac než 14 000<ref>mesačník LOGOS, V.ročník, 4/2008, str. 14 [http://www.milost.sk/showdoc.php?id=57]</ref> letničných denominácií po celom svete. Patria medzi ne napríklad:
Dnes tvorí letničné hnutie viac než 14 000<ref>[http://www.milost.sk/showdoc.php?id=57 mesačník LOGOS, V.ročník, 4/2008, str. 14]</ref> letničných denominácií po celom svete. Patria medzi ne napríklad:


* [[Assemblies of God]], celkovo okolo 53 mil. členov
* [[Assemblies of God]], celkovo okolo 53 mil. členov
* [[Church of God in Christ]] (COGIC), USA, asi 6 mil. členov
* [[Church of God in Christ]] (COGIC), USA, asi 6 mil. členov
* [[Letničná metodistická cirkev]], Čile, dnes asi 1,5 mil. členov
* [[Letničná metodistická cirkev]], Čile, dnes asi 1,5 mil. členov
* [[Apostolic Faith Mission]], Južná [[Afrika]]
* [[Apostolic Faith Mission]], Južná [[Afrika]]
Riadok 37: Riadok 37:
* [[Pentecostal Assemblies of The World]]
* [[Pentecostal Assemblies of The World]]


Na [[Slovensko|Slovensku]] sa k letničnému hnutiu hlási napr. [[Apoštolská cirkev]],[[Cirkev Kresťanské Spoločenstvá]] .
Na [[Slovensko|Slovensku]] sa k letničnému hnutiu hlási napr. [[Apoštolská cirkev]],[[Cirkev Kresťanské Spoločenstvá]].


== Referencie ==
== Referencie ==
Riadok 43: Riadok 43:


== Literatúra ==
== Literatúra ==
* Century Of The Holy Spirit, 100 Years Of Pentecostal And Charismatic Renewal, [[1901]]-[[2001]], Vinson Synan
* Century Of The Holy Spirit, 100 Years Of Pentecostal And Charismatic Renewal, [[1901]] – [[2001]], Vinson Synan


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 07:21, 16. august 2011

Letničný kostol v poľskom Lublinu

Letničné hnutie (iné názvy: turíčne hnutie, turičnícke hnutie, turičníci, letničiari) je prvá vývojová vlna Hnutia obnovy v Duchu Svätom. Letničné hnutie sa objavilo v 19. storočí v protestantských cirkvách. Názov hnutia je odvodený z židovského sviatku Letnice, čo je starší (ale v slovenskej protestantskej terminológii bežne používaný) výraz pre dnešný kresťanský sviatok Turíce.

Počiatky letničného hnutia

Počiatky obrodných hnutí v protestantských cirkvách siahajú do 19. storočia (predovšetkým Nemecko, Veľká Británia). Za počiatok letničného hnutia v dnešnej forme sa považuje skúsenosť žiakov s darom hovorenia v jazykoch na biblickej škole Bethel vedenej kazateľom Charlesom F. Parhamom v kansaskom meste Topeka (USA) v roku 1901. Parham po prvý krát sformuloval doktrínu o hovorení v jazykoch, ako o „biblickom dôkaze“ krstu v Duchu Svätom. Ďalšou kľúčovou udalosťou bolo prebudenie, ktoré začalo na Azusa Street v Los Angeles v roku 1906 pod vedením Parhamovho žiaka, černošského kazateľa Williama J. Seymoura. V oboch prípadoch kresťania svedčili o silnej emocionálnej búrke, ktorú prežívali pri modlitbách a ktorú považovali za svedectvo Božej prítomnosti. Udalosti na Azusa Street, kde sa v priebehu troch rokov konali nepretržité modlitebné zhromaždenia v bývalej budove Africkej metodistickej episkopálnej cirkvi (African Methodist Episcopal Church), podnietili explóziu, ktorá počas dvoch rokov rozšírila nové hnutie na všetky kontinenty. O správach o prebudení informovali noviny nazývané „Apoštolská viera“, ktoré boli zdarma rozosielané až 50 000 čitateľom. Pre letničné bohoslužby boli v tom čase typické dynamické kázne založené na doslovnom výklade Biblie, s prejavmi nadšenia, tlieskanie, kričanie, padanie, pochodovanie a vyháňanie démonov. Medzirasová znášanlivosť na Azusa Street bola pozoruhodnou výnimkou v atmosfére rasizmu a segregácie, ktorá v tej dobe v Amerike panovala.

Charakteristika

Hlavnou charakteristikou je dôraz na krst Duchom Svätým. Tento krst sa u kresťana prejavuje kvalitatívne novým prístupom k životu – prerodom alebo znovuzrodením, zmenou životného štýlu – v angl. tzv. born-again.

Významné osobnosti letničného hnutia

Niektoré známe denominácie

Dnes tvorí letničné hnutie viac než 14 000[1] letničných denominácií po celom svete. Patria medzi ne napríklad:

Na Slovensku sa k letničnému hnutiu hlási napr. Apoštolská cirkev,Cirkev Kresťanské Spoločenstvá.

Referencie

  1. mesačník LOGOS, V.ročník, 4/2008, str. 14

Literatúra

  • Century Of The Holy Spirit, 100 Years Of Pentecostal And Charismatic Renewal, 1901 – 2001, Vinson Synan

Externé odkazy