Balneário Camboriú: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
BranoDD (diskusia | príspevky)
Vytvorená stránka „{{Geobox | Settlement <!-- *** Heading *** --> | name = Balneário Camboriú | native_name = Município de Balneário Camboriú | other_name = ...“
 
BranoDD (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 130: Riadok 130:


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==
{{projekt|commons=Category:Balneário Camboriú
{{projekt|commons=Category:Balneário Camboriú}}
(Santa Catarina)}}


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 03:52, 5. september 2011

Balneário Camboriú
(Município de Balneário Camboriú)
obec
Panoráma mesta
Vlajka
Erb
Štát Brazília Brazília
Súradnice 20°19′8″J 40°20′16″Z / 20,31889°J 40,33778°Z / -20.31889; -40.33778
Rozloha 46 km² (4 600 ha)
Obyvateľstvo 108 107 (2010) [1]
Hustota 2 350,15 obyv./km²
Poloha v štáte Santa Catarina
Poloha v štáte Santa Catarina
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Balneário Camboriú, (v preklade kúpele Camboriú) je mesto a obec (município) v južnej Brazílii v štáte Santa Catarina. Je to hlavné letovisko štátu Santa Catarina. Mesto, so strmými svahmi v pozadí, je populárne v celej južnej Amerike. Hlavná trieda má názov Avenida Atlântica (Atlantic Avenue).

Balneário Camboriú je známe svojou lanovkou, ktorá spája pláže Balneário Camboriú a Laranjeiras. Tento plážový spôsob dopravy je svetový unikát. Mesto sa nachádza 10 km od mesta Itajaí a 80 km severne od hlavného mesta Florianópolisu. Počet obyvateľov mesta, približne 108000, sa počas letnej sezóny zvyšuje na 700tisíc. Do mesta vedie letecké spojenie prostredníctvom letiska Ministro Victor Konder International Airport v susednej obci a meste Navegantes.

Ilha das Cabras (Kozí ostrov) leží priamo oproti mestu a je príliš malý na to, aby tam žili stáli obyvatelia, počas noci je ale osvetlený.

Mesto má tiež sochu, podobnú soche Ježiša Krista Vykupiteľa (Cristo Redentor) v Rio de Janeiru, Cristo Luz, ale socha v Balneário Camboriú zobrazuje Ježiša s klobúkom so širokými okrajmi na ramene, kde je umiestnený reflektor, ktorý svieti na more. Cristo Luz je tiež v noci osvetlený, ale svetlami, ktoré menia pravidelne farebné odtiene.

Zaujímavosťou mesta sú paraglidisti ktorí pristávajú pozdĺž pláže, trasu začínajú v Praia dos Amores, 1 km na sever od mesta. Na západ od mesta je rieka Camboriú River, ktoá sa v strednej časti mesta vlieva do oceánu.

Mestu boli udelené práva obce /município/ v roku 1964. V meste sa nachádza okolo 100 hotelov, a 1035 budov vo vyššom a strednom štandarde. Najteplejšími mesiacmi sú február a marec, keďže vo väčšine Brazílie zima v našom zmysle slova neexistuje, striedajú sa tu len obdobia sucha s obdobiami dažďov.



Referencie

Iné projekty

Externé odkazy