Škoda 14 T: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d kat.
ButkoBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.2) (robot Zmenil: de:Škoda Elektra#14T für Prag
Riadok 43: Riadok 43:


[[Kategória:Električky Škoda]]
[[Kategória:Električky Škoda]]



[[cs:Škoda 14T]]
[[cs:Škoda 14T]]
[[de:Škoda Elektra#14T_f.C3.BCr_Prag]]
[[de:Škoda Elektra#14T für Prag]]
[[en:Škoda 14 T]]
[[en:Škoda 14 T]]
[[ka:შკოდა 14 T]]
[[ka:შკოდა 14 T]]

Verzia z 10:05, 7. september 2011

Trojica električiek Škoda 14T manipuluje na konečnej Sídliště Barrandov
Škoda 14T na mimoriadnej linke číslo 33
Interiér vozidla zo zadnej časti; vidieť tu sedadlá oproti sebe
Výroba električky v Plzni

Škoda 14 T je česká nízkopodlažná električka, ktrá je od roku 2006 v premávke v Prahe. Výrobcom vozidla je spoločnosť Škoda Transportation z Plzne, dizajn navrhla firma Porsche Design Group, dcérska spoločnosť automobilky Porsche. Medzi nadšencami je prezývaná Porschetra (vďaka dizajnérskej spoločnosti) či saranča (kvôli zvuku elektrickej výzbroje).

Konštrukcia

14 T je jednosmerný šesťnápravový motorový čiastočne nízkopodlažný električkový vozeň. Skladá sa z piatich článkov navzájom spojených kĺbmi a harmonikami. Na pravej strane vozovej skrine sa nachádza celkovo šestoro dverí. Z toho pätoro je určené pre cestujúcich (štvoro dvojkrídlych a jedny jednokrídlové) a jedny jednokrídlové pre vodiča.

Je čiastočne nízkopodlažná a čiastočne so zníženou podlahou, prechod medzi časťami je riešený schodom. Kabína vodiča je oddelená kompletne od priestoru pre cestujúcich. Hlavným prístrojom v kabíne vodiča je multifunkčný zobrazovač s farebnou obrazovkou, ktorého základom je český programový systém Control Web.

Vozidlo je vybavené tromi hnacími podvozkami, dokáže vyjsť stúpanie až 85 promile. Rovnako ako vozidlá Tatra KT8D5R.N2P (modernizované KT8D5) je aj 14 T vybavená kamerovým systémom, vďaka ktorému môže vodič sledovať, čo sa deje vo vnútri vozidla aj v jeho okolí. Kamerový systém je používaný najme ku sledovaní dverných priestorov behom výstupu a nástupu cestujúcich ako aj ku kontrole prejazdnového profilu okolo vozu. Vozidlo má tri typy bŕzd, elektrohydraulickú, elektromagnetickú (koľajnicovú) a hlavnou je elektrodynamická, ktorá umožňuje rekuperáciu pri brzdení a tým úsporu elektrickej energie. Električka je vybavená vonkajšími digitálnymi orientáciami zobrazujúcimi linku a ciel ako aj vnútorným informačným systémom.

Technické parametre

  • Dĺžka (bez spriahadiel): 30,25 m
  • Šírka: 2,46 m
  • Výška: 3,40 m
  • Hmotnosť prázdneho vozňa: 38,3 t
  • Miesta celkom: 269
    • na sedenie: 69
    • na státie: 209
  • Max. rýchlosť: 60 km/h

Prototypy

Prototyp 14T pri skúškach v Plzni

Prvé dva vozne typu Škoda 14 T boli vyrobené v roku 2005. Prvá električka vykonala technicko-bezpečnostnú skúšku na konci novembra v Plzni. Na prelome novembra a decembra prebiehali v Plzni aj skúšobné jazdy pod ev.č. 113. Potom bola prevezená do Prahy a 13. decembra 2005 bola s ev. č. 9111 slávnostne predaná primátorovi a zástupcom mesta. Nasledovali rôzne skúšky, prví cestujúci sa mohli odviezť až 28. januára 2006.

Druhý prototyp bol do Prahy privezený na konci roku 2005. Dostal ev.č. 9112. Počas roka 2006 prebiehali skúšky za účelom doladenia softvérového vybavenia a využíval sa aj na zaškoľovanie vodičov. Pri skúškach skratom 6. septembra 2006 vozidlo 9112 v areálu dielní dopravného podniku v rýchlosti cca 60 km/h havarovalo a ťažko zranilo technický pracovník stojací mimo vozidlo. Po nehode a následnej oprave bolo vozidlo opäť nasadené do pravidelnej prevádzky.

Prevádzka

Výroba električiek prebiehala od roku 2005. Voz bol vystavený aj na veľtrhu InnoTrans 2006 v Berlíne. Dodávky vozidiel tejto rady sa ukončili v roku 2009 dodaním posledného, šesťdesiateho kusu. V apríli je v prevádzke 57 vozidiel, ktoré sú deponované do vozovne v Motole. Tri vozidlá sú v rôznom štádiu kanibalizácie dlhodobo odstavené z dôvodu vyčkávania na dodanie náhradných dielov.

Externé odkazy