Jindřich Engel: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nechuta (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Midnight Runner (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Engel Jindřich''' (* [[21.marec ]] [[1897 ]], [[Banská Bystrica|Banská Bystrica]] - † [[4. máj ]] [[1953 ]], [[Banská Bystrica|Banská Bystrica]]). Slovenský [[šach]]ový amatér židovského pôvodu. Pôsobil v medzivojnovom období.
'''Engel Jindřich''' (* [[21. marec]] [[1897 ]], [[Banská Bystrica|Banská Bystrica]] - † [[4. máj ]] [[1953 ]], [[Banská Bystrica|Banská Bystrica]]). Slovenský [[šach]]ový amatér židovského pôvodu. Pôsobil v medzivojnovom období.


==Životopis==
==Životopis==

Verzia z 08:38, 27. október 2011

Engel Jindřich (* 21. marec 1897 , Banská Bystrica - † 4. máj 1953 , Banská Bystrica). Slovenský šachový amatér židovského pôvodu. Pôsobil v medzivojnovom období.

Životopis

Šachovú kariéru odštartoval v Brne, kde študoval. Pravidelne sa zúčastňoval majstrovstiev Brna: v roku 1921 skončil 6. o rok neskôr už delil 2.-3. miesto. V roku 1922 v Třebíči sa stal majstrom Brnenskej župy Ústrednej jednoty československých šachistov (ÚJČŠ). Tento úspech zopakoval aj v roku 1924 v Brne.

Zúčastnil sa prvých majstrovstiev Slovenskej župy ÚJČŠ v Trenčianskych Tepliciach, kde skončil 2. za Maxom Walterom. Svoj najväčší úspech dosiahol na majstrovstvách republiky v Bratislave v roku 1925, kde skončil 2. za Richardom Rétim a bol mu udelený titul majster ÚJČŠ. Na výstavnom turnaji v Znojme 1927 delil 2.-3. miesto (vyhral Karel Opočenský). Bol pravidelným účastníkom medzinárných turnajov organizovaných Slovenskou župou ÚJČŠ. V medzinárodnej konfrontácii sa síce umiestňoval v dolnej časti tabulky, no získal nejeden cenný veľmajstrovský skalp:

Na majstrovstvách Slovenska v Žiline 1935 skončil na 8. mieste a o rok neskôr v Poděbradoch 1936 na 7. mieste (vyhral Karel Hromádka).

Prežil prenasledovanie počas Slovenského štátu, no prišiel o všetkých príbuzných.

Významné partie

Externé odkazy