Karpatský euroregión: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Of (diskusia | príspevky)
→‎Galéria sídiel národných kancelárií: Miskolc nie je sídlom národnej kancelárie
Amirobot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: ca:Euroregió Carpats
Riadok 27: Riadok 27:
[[Kategória:Euroregióny]]
[[Kategória:Euroregióny]]


[[ca:Euroregió Carpats]]
[[de:Euroregion Karpaten]]
[[de:Euroregion Karpaten]]
[[en:Carpathian Euroregion]]
[[en:Carpathian Euroregion]]

Verzia z 23:40, 9. november 2011

Karpatský euroregión je jedným z najväčších euroregiónov a najstarších v krajinách bývalého Východného bloku. Združuje pohraničné teritóriá v oblasti Východných Karpát až piatich krajín: Slovenska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. Na rozlohe 145 153 km2 s okolo 15 miliónov obyvateľov zahŕňa nasledujúce regióny:

Euroregión vznikol v roku 1993 podpisom zmluvy v Debrecíne, kedy zakladajúcimi štátmi boli Poľsko, Ukrajina a Maďarsko. V roku 1997 sa pripojilo Rumunsko a v roku 1999 aj Slovensko. Najvyšší orgán Rada euroregiónu zasadá dvakrát ročne na miestach určených na princípe rotácie. Jej predseda je volený na obdobie dvoch rokov taktiež na princípe rotácie.

Slovenskú stranu v zoskupení reprezentujú východoslovenské regióny na úrovni štátnej správy - Košický kraj a Prešovský kraj, na úrovni samosprávy Košický samosprávny kraj a viac ako 100 miestnych samospráv. Národná kancelária za Slovensko s názvom Karpatský euroregión Slovensko má sídlo v Košiciach s pobočkou v Prešove a eurocentrom v Sobranciach.

Galéria sídiel národných kancelárií

Zdroje