Letner: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d r2.5.1) (robot Pridal: cs:Lektorium
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: br:Jube
Riadok 15: Riadok 15:
[[Kategória:Náboženská architektúra]]
[[Kategória:Náboženská architektúra]]


[[br:Jube]]
[[cs:Lektorium]]
[[cs:Lektorium]]
[[da:Lectorium]]
[[da:Lectorium]]

Verzia z 17:08, 10. november 2011

Červeno je vyznačené umiestnenie leteru v pôdoryse chrámu
Letner v chráme v nemeckom meste Rhenen

Letner (staršie lettner) alebo lektórium alebo cancelli [kančeli] je vysoká zdobená chórová prepážka, zriaďovaná od 13. storočia vo veľkých gotických chrámoch, kde nahradila nízke mrežové zábradlie (cancelli) starokresťanských chrámov.

Ide o architektonickú konštrukciu s viacerými liturgickými funkciami. Je členený priechodmi, smerom do hlavnej lode je figurálne zdobený, opatrený čitárenským pultom (lectorium, lectionarium, skomolením vznikol názov lettner) a niekedy aj tribúna pre spevákov. Pred jeho západnou stranou stával laický oltár s Ukrižovaním. Letner nachádzame aj v mendikantských kostoloch, kde nebol ich súčasťou od počiatkov. V nemeckom prostredí sa rozširoval od rokov 1260 - 1270, v Rakúsku o málo neskôr (Binding, 1982, s. 437). V Uhorsku je snáď najstarším letner u františkánov v Šoproni z konca 13. storočia, známy z nálezov článkov a čiastkovej rekonštrukcie (Takács, 1994, s. 29). Aj letner z klariského kostola v Trnave je len ťažko datovateľným torzom. Skladal sa z viacerých polí rebrovo podklenutých baldachýnov.

V období renesancie sa letnery väčšinou odstraňovali, aby nebránili pohľadu k hlavnému oltáru. V pravoslávnych a gréckokatolíckych chrámoch je chór od lode oddelený ikonostasom.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Letner