New York Stock Exchange: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d r2.7.1) (robot Pridal: tr:New York Borsası
Riadok 62: Riadok 62:
[[te:న్యూయార్క్ స్టాక్ ఎక్స్ఛేంజ్]]
[[te:న్యూయార్క్ స్టాక్ ఎక్స్ఛేంజ్]]
[[th:ตลาดหลักทรัพย์นิวยอร์ก]]
[[th:ตลาดหลักทรัพย์นิวยอร์ก]]
[[tr:New York Borsası]]
[[tr:New York Menkul Kıymetler Borsası]]
[[uk:Нью-Йоркська фондова біржа]]
[[uk:Нью-Йоркська фондова біржа]]
[[vi:Sở giao dịch chứng khoán New York]]
[[vi:Sở giao dịch chứng khoán New York]]

Verzia z 12:59, 15. november 2011

Budova burzy v New Yorku

New York Stock Exchange (skratka NYSE), je americká burza, ktorá sídli v New Yorku na Wall Street na Manhattane. Je považovaná za najväčšiu, najlikvidnejšiu a najznámejšiu burzu cenných papierov. Obchod sa tu uskutočňuje prezenčným systémom s podporou počítačov.

Dejiny

NYSE vznikla v New Yorku v roku 1792, podpisom dohody o obchode s cennými papiermi (Buttonwoodská dohoda). Túto prvú dohodu podpísalo 24 brokerov. Súčasný názov vznikol v roku 1863.

Organizácia

Členom tejto burzy sa môže stať iba fyzická osoba. Počet členov je 1 366, členstvo je možné odkúpiť alebo prenajať. Samotná správa burzy funguje podobne ako akciová spoločnosť, členovia volia najvyšší orgán burzy, ktorým je tzv. Rada riaditeľov.

Kontrola obchodov na tejto burze je veľmi problematická, preto sa vytvoril štvorstupňový systém kontroly, ktorého najvyšším orgánom je kongres Spojených štátov. Obchodovanie jednotlivých titulov je pod kontrolou tzv. burzového špecialistu, ktorý musí udržiavať likviditu, teda nakupovat a predávať neuspokojené príkazy. Okrem toho sú tu makléri, ktorí veľké obchody dohadují pomocou open outcry so špecialistom.

Reprezentatívním indexom je Dow Jones Industrial Average (DJIA).