Vlado Krausz: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Midnight Runner (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
Vlado Krausz (* [[7. január]] [[1969]], [[Kežmarok]]) je slovenský [[textár]], [[výtvarník]] a [[skladateľ]].
'''Vlado Krausz''' (* [[7. január]] [[1969]], [[Kežmarok]]) je slovenský [[textár]], [[výtvarník]] a [[skladateľ]].


== Životopis ==
== Životopis ==

Verzia z 18:00, 22. november 2011

Vlado Krausz (* 7. január 1969, Kežmarok) je slovenský textár, výtvarník a skladateľ.

Životopis

Od detstva rád písal básničky, kreslil a zaujímal sa o výtvarné umenie. Neskôr sa naučil hrať na gitare, začal skladať vlastné piesne a maľovať. Vystriedal viacero zamestnaní, od roku 2000 je v slobodnom povolaní. Je ženatý, má jednu dcéru, žije a tvorí v Kežmarku.

Tvorba a dielo

V roku 1991 ako pesničkár dostal na súťaži Zlatý gaštan cenu poroty za text. V polovici 90. rokov začal spolupracovať ako textár so skupinou IMT Smile, neskôr so skupinou Peha a postupne s ďalšími interpretmi slovenskej populárnej hudby. Na hudobných nosičoch mu vyšlo viac ako 300 textov piesní. Je držiteľom 4 cien Slovenského ochranného zväzu autorov, viackrát nominovaný a raz držiteľ ceny Aurel za pieseň roka a dva krát piesne s jeho textami zvíťazili v pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad. Okrem vlastných textov prebásňuje texty piesní do slovenčiny pre divadlo (muzikály) a televíziu (rozprávky). Ako výtvarník mal niekoľko samostatných autorských výstav.

Texty piesní

Od roku 1997 sa textársky podieľal na albumoch týchto skupín a interpretov

Ako textár spolupracoval aj s týmito interpretmi: Nataša Džunková, Ingola, Marián Čekovský, Adam Ďurica, Robo Opatovský, Peter Cmorík, Bystrík a ďalšími, so skupinami Cirkus, Hex, Mukatado, No Gravity, Chinaski, Raindown, Smola a hrušky a inými. Piesne s jeho textami vyšli na mnohých kompiláciách a výberovkách.

Piesne pre deti

V roku 2011 vyšiel album piesní pre deti s názvom Zvieratká z paneláku, kde je autorom hudby i textov všetkých piesní. Pesničky spolu s deťmi nahrali známi slovenskí herci a speváci. Ako producent sa na nahrávkach podieľal Richard Müller. Album bol ocenený zlatou platňou.

Výtvarná tvorba

Vo svojej výtvarnej tvorbe sa venuje najmä maľbe akrylom. Hľadá a vymýšľa novú realitu, v ktorej sa prelínajú reálne podnety s fantáziou. Cielene narúša zásady perspektívy, gravitácie a trojrozmerného videnia sveta. Samostatné výstavy:
2004, 2009 - Kežmarok, Galéria u anjela
2008 - Nowy Targ (PL), Galeria Jatky
2009 – Michalovce, Mestská galéria
2010 - Stará Ľubovňa, Mestská galéria

Externé odkazy