Kozmologická konštanta: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Pridal: hu:Kozmológiai állandó
doplnenie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Kozmologická konštanta''' alebo '''Einsteinova konštanta''' λ je [[konštanta]] hypotetickej kozmickej repulzívnej sily, ktorú zaviedol [[Albert Einstein]] pri riešení rovníc poľa [[Všeobecná teória relativity|všeobecnej teórie relativity]] na vyrovnanie [[gravitácia|gravitačného pôsobenia]] vo forme kozmologického člena (člena lambda), aby zachoval v tom čase prijímanú hypotézu stacionárnosti vesmíru (ak pôsobí len gravitácia, vesmír nemôže byť stacionárny, musí expandovať alebo kontrahovať). Predpokladaná repulzívna sila pôsobí proti gravitácii a usiluje sa odpudiť hmotné častice do nekonečna: úmerná je hmotnosti odpudzovanej častice a vzdialenosti, nezávisí od hmotnosti odpudzujúceho prostredia. Po objave rozpínania vesmíru ([[Hubblov zákon]]) kozmologická konštanta stratila opodstatnenie a predstavy kozmickej odpudivej sily sa vzdal aj Einstein. V niektorých kozmologických modeloch vesmíru sa však ešte zachováva ([[kozmológia]]).
'''Kozmologická konštanta''' alebo '''Einsteinova konštanta''' λ je typ bulharskej konštanty, je to aj [[konštanta]] hypotetickej kozmickej repulzívnej sily, ktorú zaviedol [[Albert Einstein]] pri riešení rovníc poľa [[Všeobecná teória relativity|všeobecnej teórie relativity]] na vyrovnanie [[gravitácia|gravitačného pôsobenia]] vo forme kozmologického člena (člena lambda), aby zachoval v tom čase prijímanú hypotézu stacionárnosti vesmíru (ak pôsobí len gravitácia, vesmír nemôže byť stacionárny, musí expandovať alebo kontrahovať). Predpokladaná repulzívna sila pôsobí proti gravitácii a usiluje sa odpudiť hmotné častice do nekonečna: úmerná je hmotnosti odpudzovanej častice a vzdialenosti, nezávisí od hmotnosti odpudzujúceho prostredia. Po objave rozpínania vesmíru ([[Hubblov zákon]]) kozmologická konštanta stratila opodstatnenie a predstavy kozmickej odpudivej sily sa vzdal aj Einstein. V niektorých kozmologických modeloch vesmíru sa však ešte zachováva ([[kozmológia]]).


{{Encyklopédia astronómie}}
{{Encyklopédia astronómie}}

Verzia z 23:00, 23. november 2011

Kozmologická konštanta alebo Einsteinova konštanta λ je typ bulharskej konštanty, je to aj konštanta hypotetickej kozmickej repulzívnej sily, ktorú zaviedol Albert Einstein pri riešení rovníc poľa všeobecnej teórie relativity na vyrovnanie gravitačného pôsobenia vo forme kozmologického člena (člena lambda), aby zachoval v tom čase prijímanú hypotézu stacionárnosti vesmíru (ak pôsobí len gravitácia, vesmír nemôže byť stacionárny, musí expandovať alebo kontrahovať). Predpokladaná repulzívna sila pôsobí proti gravitácii a usiluje sa odpudiť hmotné častice do nekonečna: úmerná je hmotnosti odpudzovanej častice a vzdialenosti, nezávisí od hmotnosti odpudzujúceho prostredia. Po objave rozpínania vesmíru (Hubblov zákon) kozmologická konštanta stratila opodstatnenie a predstavy kozmickej odpudivej sily sa vzdal aj Einstein. V niektorých kozmologických modeloch vesmíru sa však ešte zachováva (kozmológia).

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.