Marcel I.: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Zmenil: sr:Папа Марцел I
MystBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: ar:مارسلوس الأول
Riadok 66: Riadok 66:


[[af:Pous Marcellus I]]
[[af:Pous Marcellus I]]
[[ar:مارسلوس الأول]]
[[arz:القديس مارسلوس الاول]]
[[arz:القديس مارسلوس الاول]]
[[be:Марцэл I, Папа Рымскі]]
[[be:Марцэл I, Папа Рымскі]]

Verzia z 06:55, 29. november 2011

Marcel I.
30. rímsky biskup
Marcel I.
Funkcie a tituly
Pontifikát
máj alebo jún 308 – 309 alebo 310 ?
Predchodca Marcelín Eusébius Nástupca
Biografické údaje
Rodné meno?
Narodenie?
?
Úmrtie309 alebo 310
?
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľbamáj alebo jún 308
Odkazy
Spolupracuj na Commons Marcel I.
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Marcel I. bol 30. pápež katolíckej cirkvi. Dátum narodenia je neznámy. Pápežom bol zvolený v máji alebo júni v roku 308 a zomrel v roku 309 alebo 310.

Po smrti pápeža Marcelína v roku 304 Diokleciánove prenasledovanie kresťanov pokračovalo s mimoriadnou krutosťou. Po jeho abdikácii a nástupe nového cisára Galeria v októbri 306 mali kresťania v Ríme relatívny pokoj, aj tak trvalo takmer dva roky, než sa cirkev skonsolidovala natoľko, aby mohol byť zvolený nový biskup rímsky.

Marcel prevzal vedenie cirkvi vo veľkom neporiadku. Modlitebne i pohrebiská boli skonfiškované a bežné aktivity cirkvi boli prerušené. Bez pevného vedenia sa množili rôzne odštiepenecké názory a odpadlíci z čias perzekúcie sa domáhali opätovného prijatia do kresťanskej komunity bez akéhokoľvek trestu.

Podľa Liber Pontificalis Marcel rozdelil územie Ríma na 25 okrskov v ktorých ustanovil predstaviteľov cirkvi dozerajúcich na prípravy uchádzačov o krst svätý a organizujúcich verejné pokánia odpadlíkov. Okrem toho boli zodpovední za riadny pohreb mučeníkov a uctenie ich pamiatky. Dal vybudovať aj nový cintorín Cemeterium Novellae na Via Salaria v blízkosti katakômb sv. Priscily. Dochoval sa list do Antiochie, v ktorom uvádza, že rímska cirkev je hlavou celého kresťanstva a že bez súhlasu rímskeho biskupa sa nesmie konať žiadny cirkevný snem.

Marcel vystupoval ako prísny zástanca cirkevných predpisov, a to najmä v otázke návratu odpadlíkov do cirkvi. Podľa niektorých správ bol tento postoj nielen kritizovaný jeho odporcami, ale dokonca sa spor preniesol do ulíc a vyvolal verejné nepokoje. Podľa jednej verzie cisár Galerius, aby znovu nastolil poriadok, dal Marcela vyhnať z mesta.

Niektoré pramene uvádzajú ako dátum smrti 16. január 310, ale nie je jasné či ide o dátum smrti alebo pohrebu. Bol pochovaný ako jeho predchodca v katakombách sv. Priscilly.

Podľa historika Mommsena nebol Marcel pápežom, ale len administrátorom ustanoveným riadiť cirkev do zvolenia nového pápeža. Podľa neho je 16. január 310 skutočne dátumom úmrtia Marcela a Eusébius bol zvolený pápežom ešte za Marcelovho života 18. apríla 309. Pre toto tvrdenie však nie sú vierohodné dôkazy.

Pamiatku sv. Marcela uctieva katolícka cirkev 16. januára.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Marcel I.

Externé zdroje

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marcel I. na českej Wikipédii.



Predchodca:
Marcelín
Pápežský znak Pápež
Marcel I.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Eusébius