Protónové číslo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: ia:Numero atomic
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
Riadok 78: Riadok 78:
[[my:အက်တမ် အမှတ်စဉ်]]
[[my:အက်တမ် အမှတ်စဉ်]]
[[nds:Atomtall]]
[[nds:Atomtall]]
[[ne:परमाणु क्रमांक]]
[[nl:Atoomnummer]]
[[nl:Atoomnummer]]
[[nn:Atomnummer]]
[[nn:Atomnummer]]

Verzia z 10:35, 3. december 2011

Protónové číslo, nazývané tiež atómové číslo udáva počet protónov v atómovom jadre. Je označované písmenom Z. Kedže protóny majú kladný náboj, počet elektrónov v obale atómu je zhodný s protónovým číslom, ak je atóm elektroneutrálny. Protónové číslo charakterizuje jednotlivý prvok.

Protónové číslo určuje poradie prvku v periodickej tabuľke prvkov a zapisuje sa vľavo dole pred značku prvku, napríklad 92U (urán s 92 protónmi).

Pôvodne protónové číslo označovalo hlavne polohu prvku v periodickej tabuľke. Ak by sa tabuľka zoradila podľa atómovej hmotnosti prvkov, niektoré prvky by sa dostali na zlé miesto (napríklad jód a telúr by v tejto tabuľke mali prehodené miesta). Čísla, ktoré udávajú poradie zodpovedajúce chemickým vlastnostiam, sú práve protónové čísla.

V roku 1913 Henry Moseley objavil závislosť umiestnenia prvku v periodickej tabuľke na jeho röntgenovo-difrakčnom spektre. Neskôr sa zistilo, že atómové číslo závisí na elektrickom náboji jadra (počte protónov). A práve tento náboj určuje chemické vlastnosti prvkov.

S atómovým číslom súvisí hmotnostné číslo (nukleónové číslo), ktoré udáva celkový počet protónov a neutrónov v atómovom jadre. Hmotnostné číslo určuje konktrétny izotop.

Pozri aj