Letisko Poprad-Tatry: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Andrej-airliner (diskusia | príspevky)
Riadok 93: Riadok 93:
! style="background-color:lightblue;" | Spoločnosť
! style="background-color:lightblue;" | Spoločnosť
! style="background-color:lightblue;" | Destinácie
! style="background-color:lightblue;" | Destinácie
|-
| '''[[České aerolinie]]'''
| Praha
|-
|-
| '''[[EuroLOT]]'''
| '''[[EuroLOT]]'''
| Gdansk [začína 8. decembra], Varšava [začína 8. decembra]
| Gdansk, Varšava
|}
|}



Verzia z 17:02, 8. december 2011

Letisko Poprad-Tatry
IATA: TAT · ICAO: LZTT
Základné informácie
Typ letiskamedzinárodné civilné
PrevádzkovateľLetisko Poprad-Tatry, a. s.
Otvorenie1938
MestoPoprad
Vzletové a pristávacie dráhy
Smer Dĺžka Povrch
09-27 2 600 m betón
Štatistika (2009)
Cestujúcich51 658
Pohybov9 373 lietadiel
www.airport-poprad.sk
Vzletová a pristávacia dráha letiska Poprad-Tatry

Letisko Poprad-Tatry (kódy letiska IATA: TAT, ICAO: LZTT) je medzinárodné letisko v Poprade. Leží vo výške 718 m n. m., je najvyššie položeným letiskom pre dopravné lietadlá na krátke a stredné vzdialenosti v strednej Európe.

Štatistiky

V decembri 2009 letisko Poprad-Tatry zaznamenalo nárast cestujúcich o 30% oproti rovnakému obdobiu v roku 2008.[1]

Za obdobie január-september 2009 letisko rástlo aj v počte pohybov lietadiel (odletov a príletov), ktorých bolo 7337, čo je o 18% viac, ako v rovnakom období roku 2008, a tiež narástla aj celková hmotnosť odbavených lietadiel o 23% na 27969 ton.[2]

Za celkový rok 2009 však letisko zaznamenalo pokles cestujúcich oproti roku 2008. V roku 2009 ich bolo o 6496 menej (-11.2%), celkovo 51 658. Zvýšený bol počet pohybov lietadiel, z pôvodných 7907 na 9373 (+18.5%).

Prepravení cestujúci [3]
Rok 2005 2006 2007 2008 2009
Počet pasažierov 18 533 41 501 60 176 58 154 51 658

História

Najvýznamnejšie medzníky v histórii letiska Poprad-Tatry

1938 - vznik poľného letiska: V rámci obranných opatrení pred druhou svetovou vojnou západne od Veľkej (dnes súčasť Popradu) vzniklo poľné letisko.

1943 - vznik pravidelnej civilnej dopravy: Pravidelná civilná doprava začala linkou BratislavaSliačPopradPrešov.

1970 - betónová dráha a nová administratívna budova: Na letisku v Poprade bola iba trávnatá vzletová a pristávacia dráha. Pri príležitosti konania Majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní na Štrbskom Plese bola daná do prevádzky nová betónová dráha a administratívna budova.

1976 - najúspešnejší rok letiska: V období bývalého Česko-Slovenska bolo letisko jedným z troch medzinárodných letísk v krajine. V tomto období pravidelne lietali z Popradu lietadlá spoločností ČSA a Interflug. Okrem pravidelných letov boli časté aj charterové lety leteckých spoločností z celej Európy (Dan-Air, Condor, Malév, Britannia a ďalšie).

2005 - vznik akciovej spoločnosti: Rok 2005 bol prvým rokom existencie akciovej spoločnosti a môže sa hodnotiť ako úspešný. Manažment letiska zvládol náročné úlohy spojené s prechodom z príspevkovej organizácie na akciovú spoločnosť. Rok 2005 bol aj prvým rokom zabezpečovania výkonu osobnej kontroly a kontroly prepravovaných vecí a osôb zúčastnených na leteckej doprave, ktorý bol prevzatý od Policajného zboru dňa 1. 1. 2005.

2006 - obnovenie pravidelného leteckého spojenia: Vývoj prevádzky bol ovplyvnený najmä obnovením celoročného pravidelného leteckého spojenia, ako aj zvýšeným počtom cestujúcich na charterových letoch a letoch všeobecného letectva. Pravidelná linka spoločnosti SkyEurope Airlines (na trase Poprad-TatryLondýn-Stansted), spustená 3. 12. 2005, bola prvýkrát v prevádzke počas celých 12 mesiacov. Využitie sedadlovej kapacity na tejto linke sa väčšinou blížilo k maximu. Postupne sa k slovenským cestujúcim z celého východného a severného Slovenska, ktorí ju využívali na cesty za prácou do Veľkej Británie, začali pridávať aj zahraniční turisti, smerujúci do Popradu, Nízkych Tatier, ako aj na slovenskú i poľskú stranu Vysokých Tatier.

2007 - Schengen a bezpečnostné opatrenia: Mimoriadna pozornosť sa venovala problematike bezpečnosti. Letisko Poprad-Tatry je určené ako medzinárodné letisko schengenského typu a musí spĺňať kritériá určené v schengenskom akčnom pláne SR. Z toho dôvodu bola vykonaná prestavba interiéru terminálu, boli vytvorené nové pracoviská na detekčnú kontrolu a zrealizovaná bola aj rekonštrukcia oplotenia areálu letiska.

Všetky dôležité priestory a objekty areálu letiska sú monitorované novým kamerovým systémom. Taktiež bola uskutočnená rekonštrukcia osvetlenia vybavovacej plochy.

V roku 2007, od 25. marca do 1. decembra, sa podarilo obnoviť pravidelné letecké spojenie Poprad-TatrySliačPraha, prevádzkované spoločnosťou ČSA. Potom však táto linka opäť zanikla.

2008 - investície a kráľovská návšteva: Letisko zrealizovalo dve investične náročné akcie. Realizácia projektu „Rekonštrukcia svetelnej približovacej sústavy dráhy 27“ naplnila požiadavky predpisu L14 a pomohla udržať prevádzkyschopnosť letiska aj v nočných hodinách a za podmienok nízkej dohľadnosti. Novým príletovým terminálom sa letisku podarilo zvýšiť kapacitu vybavených cestujúcich, nakoľko pôvodný terminál nepostačoval a spĺňal požiadavky Schengenských kritérií len s výhradami. V tomto roku bolo letisko poctené návštevou britskej kráľovnej Alžbety II. s manželom princom Philipom.

Súbor:Boeing 737-400 OK-WGY Danube Wings.jpg
Boeing 737-400 spoločnosti Danube Wings prenajatý od Českých aerolinií na letisku. Toto lietadlo odletelo dňa 2. 1. 2010 do Dublinu so vzorkou výbušniny

2009 - nové pravidelné i charterové lety: Leto 2009 prinieslo nové sezónne lety do Splitu, ktoré prevádzkovala letecká spoločnosť Danube Wings. Počas leta prebiehali i nepravidelné lety do Burgasu, ktoré prevádzkovala spoločnosť Bulgarian Air Charter. V druhej polovici roka začína byť letisko Poprad-Tatry vďaka pravidelným linkám spoločnosti Danube Wings spojené s Bratislavou, Bazilejom, Varšavou, Bruselom, Londýnom-Lutonom, Dublinom a Manchesterom.

2010 - výbušnina v lietadle: Začiatkom roku 2010 sa letisko dostalo do širšieho povedomia vďaka medzinárodnému incidentu, keď po cvičení Hraničnej a cudzineckej polície SR na letisku odletelo lietadlo z Popradu do Dublinu so vzorkou výbušniny.[4]

Koncom zimnej a začiatkom jarnej sezóny boli z letiska Poprad-Tatry zrušené takmer všetky pravidelné linky slovenskej leteckej spoločnosti Danube Wings, okrem letov do Bratislavy. Zimná sezóna na prelome rokov 2009 a 2010 sa zaradila medzi najvyťaženejšie obdobia letiska, keď bolo prevádzkovaných celkovo až 8 pravidelných liniek, z toho dve do Spojeného kráľovstva a jedna do Írska.

Aerolínie a destinácie

Súbor:ATR 72-202 OM-VRB .jpg
ATR 72-202 (OM-VRB) spoločnosti Danube Wings na letisku

Pravidelné linky

Spoločnosť Destinácie
EuroLOT Gdansk, Varšava

Charterové lety, 2011

Súbor:Boeing 737-400 Ukraine International Airlines.jpg
Zimný charter z Kyjeva-Borispolu v podaní Boeingu 737-400 spoločnosti Ukraine International Airlines

Iba v zimnom období, pokiaľ nie je uvedené inak

Spoločnosť Destinácie
Bulgarian Air Charter Burgas [iba v letnej sezóne]
Jamal Airlines Moskva-Domodedovo
Nordavia Moskva-Šeremetievo
Orenair Moskva-Domodedovo
RusLine Moskva-Domodedovo
Travel Service Antalya [iba v letnej sezóne]
Ukraine International Airlines Kyjev-Borispol

Referencie

Zdroje

Externé odkazy