Saturnálie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Pridal: bg:Сатурналии
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: sr:Сатурналије
Riadok 40: Riadok 40:
[[ru:Сатурналии]]
[[ru:Сатурналии]]
[[sl:Saturnalije]]
[[sl:Saturnalije]]
[[sr:Сатурналије]]
[[sv:Saturnalia]]
[[sv:Saturnalia]]
[[uk:Сатурналії]]
[[uk:Сатурналії]]

Verzia z 13:57, 24. december 2011

Socha od Ernesta Biondiho z roku 1909 znázorňujúca Saturnálie.

Saturnálie (lat. saturnalia) boli sviatky v starovekom Ríme na počesť boha Saturna, ktoré sa konali 17. decembra buď jeden deň, no v neskorších dobách sa predlžovali a najneskôr končili až 30. decembra. Bola to pamiatka na zlatý vek vlády boha Saturna.

Počas týchto sviatkov sa nepracovalo, úrady a školy boli zatvorené a všetci ľudia (vrátane otrokov) sa oddávali hostinám a veseliciam, tolerovali sa neviazanosť, ľudia sa zvykli obdarúvať najmä sviečkami, ktoré symbolizovali svetlo a teplo do nadchádzajúcich zimných dní. Otroci získali na krátku dobu rovnaký sociálny status ako ich vlastníci. Niekedy sa tieto úlohy dokonca vymieňali a páni obsluhovali svojich otrokov, samozrejme len vrámci určitých hraníc. Bohovi Saturnovi sa v chrámoch obetúvali obety na začiatku aj na konci dňa a uvoľnili sa laná, ktorými bola socha Saturna po zvyšok roka zviazaná. Pri bujarých oslavách sa hojne popíjalo víno a zvyčajne si tam účastníci volili „kráľa popíjania“ (rex bibendi). Hazard bol povolený všetkým, vrátane otrokov. Počas Saturnálií sa nenosila tóga ako zvyčajne, ale farebné večerné šaty a všetci nosili čiapku pileus. Ľudia používali pozdrav „Io, saturnalia!“, čo znamená v preklade „Ó, saturnálie!

Podľa niektorých názorov sa v časoch christianizácie Ríma Saturnálie premenili na Vianoce, kedy sa tiež ľudia obdarúvajú a oslavujú.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Saturnalia na anglickej Wikipédii.