Amati Kraslice: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegetator (diskusia | príspevky)
d odobratá Kategória:Podniky v Čechách; pridaná Kategória:Podniky v Česku pomocou použitia HotCat
Vegetator (diskusia | príspevky)
d pridaná Kategória:Výrobcovia hudobných nástrojov pomocou použitia HotCat
Riadok 15: Riadok 15:


[[Kategória:Podniky v Česku]]
[[Kategória:Podniky v Česku]]
[[Kategória:Výrobcovia hudobných nástrojov]]


[[de:Amati-Denak]]
[[de:Amati-Denak]]

Verzia z 09:29, 29. december 2011

Amati (dnes AMATI - Denak, v minulosti AMATI - Kraslice) je česká spoločnosť, ktorá sa zaoberá výrobou dychových hudobných nástrojov. Historický začiatok výroby spadá do obdobia 18. storočia. V roku 1945 bolo v Krasliciach vytvorené družstvo výrobcov hudobných nástrojov, ktoré sa pomenovali Amati. V roke 1948 bola výroba zoštátnená a Kraslice se postupne stali strediskom výroby dychových a bicích nástrojov v rámci celého RVHP. Populárne bicie nástroje sa prestali vyrábať po privatizácii v roku 1990.

História bicích sád

Bicie nástroje Amati prešli vývojom ako každé iné značky.

Predchodcom prvej triedy klasickej sady sa stali prvé basové (veľký priemer blany a úzky korpus) a rytmické bubny, ktoré sa dodnes využívajú v niektorých dychovkách. Prvá klasická sada mala typické oblé mušle a k jej rozšíreniu a vylepšeniu prišlo v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Jej nevýhodou bola nestabilita. Dizajnovo kopírovala bicie značiek ako Ludwig alebo Gretch. Vyrábali sa v perleťových prevedniach s basovým bubnom 20".

Druhá rada bola typická kvalitnými a stabilnými stojanmi a hranatými mušľami. Obsahovala spravidla basový bubon 22" a perleťové prevedenie sa v tejto rade prestalo ponúkať. V katalógoch boli v ponuke aj maximalistické sady. Vyrábala sa v dvoch prevedeniach, pričom jedno z nich bolo bez spodných, rezonančných blán.

Tretia rada sa vyznačovala veľkými priemermi jednotlivých bubnov. Predávala sa so špeciálnou rampou v rôznych variáciách, ktoré napríklad obsahovali snare, jeden alebo dva basové bubny, dva až tri prídavné tomy, dva základné tomy (v niektorých prevedeniach aj tri alebo štyri) a jeden alebo dva kotly. Táto maximalistická sada bola zároveň poslednou sadou pred privatizáciou spoločnosti, po ktorej sa bicie nástroje prestali vyrábať.

Externé odkazy