Horenie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 212.26.182.120 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Savh
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Horenie''' alebo '''spaľovanie''' je prudká chemická reakcia, pri ktorej sa uvoľňuje teplo a svetlo. Vzniká a prebieha za určitých podmienok. Pre priebeh horenia je potrebná prítomnosť horľaviny a oxidačného prostriedku v zápalnom pomere a prítomnosti zdroja iniciácie. Horľavina a oxidačný prostriedok spolu tvoria ''horľavý súbor''. Pri horení látok vzniká [[plameň]] - stĺpec horiacich, vačšinou plynných látok.
'''Horenie ,spaľovanie''' je prudká chemická reakcia, pri ktorej sa uvoľňuje teplo a svetlo. Vzniká a prebieha za určitých podmienok. Pre priebeh horenia je potrebná prítomnosť horľaviny a oxidačného prostriedku v zápalnom pomere a prítomnosti zdroja iniciácie. Horľavina a oxidačný prostriedok spolu tvoria ''horľavý súbor''. Pri horení látok vzniká [[plameň]] - stĺpec horiacich, vačšinou plynných látok.


V technických aplikáciách sa používajú aj pojmy:
V technických aplikáciách sa používajú aj pojmy:

Verzia z 15:58, 2. január 2012

Horenie ,spaľovanie je prudká chemická reakcia, pri ktorej sa uvoľňuje teplo a svetlo. Vzniká a prebieha za určitých podmienok. Pre priebeh horenia je potrebná prítomnosť horľaviny a oxidačného prostriedku v zápalnom pomere a prítomnosti zdroja iniciácie. Horľavina a oxidačný prostriedok spolu tvoria horľavý súbor. Pri horení látok vzniká plameň - stĺpec horiacich, vačšinou plynných látok.

V technických aplikáciách sa používajú aj pojmy:

  • horľavina = palivo,
  • horľavý súbor = zmes (prípadne čerstvá zmes),
  • oxidačný prostriedok sa v kontexte horenia označuje aj ako látka podporujúca horenie a je to najčastejšie vzdušný kyslík, ale môže to byť aj fluór, chlór alebo kyslík z vody (napr. horčík horí aj vo vode) a iné.

Na horenie musia byť splnené nasledujúce podmienky:

  • prítomnosť horľavej látky
  • dosiahnutie zápalnej teploty
  • prítomnosť kyslíka / iného oxidačného prostriedku

Pojem horenie je niekedy nesprávne spájaný s inými exotermickými dejmi - napríklad jadrovými reakciami na Slnku a v jadrových reaktoroch, kde sa hovorí o vyhorení paliva.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Horenie
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Horenie