Sanuki (provincia): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d rekat.
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: simple:Sanuki Province
Riadok 28: Riadok 28:
[[pt:Província de Sanuki]]
[[pt:Província de Sanuki]]
[[ru:Сануки (провинция)]]
[[ru:Сануки (провинция)]]
[[simple:Sanuki Province]]
[[uk:Провінція Санукі]]
[[uk:Провінція Санукі]]
[[zh:讚岐國]]
[[zh:讚岐國]]

Verzia z 16:53, 3. január 2012

Mapa japonských provincií so zvýraznenou provinciou Sanuki

Provincia Sanuki (jap. 讃岐国 – Sanuki no kuni) bola stará japonská provincia na ostrove Šikoku, na ktorej území sa dnes rozkladá prefektúra Kagawa. Provincia hraničila s provinciami Awa a Ijo. Cez úžinu Naruto hraničila tiež s provinciou Awadži. Administratívne bola začlenená do Nankaidó. Osídlená bola 7. storočí a pôvodne pozostávala zo severovýchodnej časti Šikoku a ostrovov Awaku vo Vnútornom mori.

Predpokladá sa, že starobylé hlavné mesto provincie sa nachádzalo neďaleko súčasného moderného mesta Sakaide, ale ešte nebolo objavené. Takamacu sa vyvinulo ako hlavné sídlo provincie v stredoveku.

V období Sengoku, provincii Sanuki vládol klan Mijoši. Klan Mijoši bol napadnutý klanom Čósokabe z provincie Tosa a stratil provinciu Sanuki. Nakoniec Čósokabe prehral v bitke proti Hidejošimu Tojotomimu a Sanuki pripadla jeho mužom.

V období Edo bola provincia Sanuki rozdelená na päť častí; tri han v Takamacu, Marugame, Tadocu, časť v priamej držbe šógunov a časť Cujama, ktorej hlavná časť bola na Honšú. Ostrovy Naošima a Šódošima boli oddelené od provincie Bizen a pripojené k provincii Sanuki.

Pozri aj