Petra (vydavateľstvo): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Andreios (diskusia | príspevky)
d kategórie
Andreios (diskusia | príspevky)
d kategórie
Riadok 18: Riadok 18:


[[Kategória:Gréckokatolícka cirkev]]
[[Kategória:Gréckokatolícka cirkev]]
[[Kategória:Vydavateľstvo]]
[[Kategória:Vydavateľstvá]]

Verzia z 15:32, 28. január 2012

Náboženské vydavateľstvo Petra založil 21. apríla 1998 otec Juraj Gradoš. Medzi jeho hlavné činnosti patrilo vydávanie kresťanských časopisov a kníh. Mimo tejto hlavnej činnosti vydáva rôzne publikácie, ktoré svojím obsahom nenarúšajú filozofiu vydavateľstva. Súhlas na zriadenie vydavateľstva dal prešovský sídelný biskup Ján Hirka dňa 15. apríla 1998 a to na dobu 10 rokov. 22. septembra 1999 sa vydavateľstvo stalo oficiálnym vydavateľstvom Prešovského biskupstva a v novembri tohoto istého roku sa začala vo vydavateľstve vydávať teologická revue Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty PU - Theologos.

V decembri 1999 sa vydavateľstvo PETRA stalo vydavateľom oficiálneho časopisu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku - Slovo (náboženský časopis) a 31.12.1999 sa s vydavateľstvom spojil svoje edično-vydavateľské stredisko Spolok biskupa Petra Pavla Gojdiča.

Od roku 2000 sa vydavateľstvo stalo vydavateľom časopisu gréckokatolíckych bohoslovcov Prameň a získalo od Literárneho fondu Slovenskej republiky Cenu Mateja Bela za rok 1999 za dielo sv. Bazil Veľký: Povzbudenie mladým Listy I. (R. 357-374) v preklade doc. Daniela Škoviery.

23. - 26. novembra 2000 vydavateľstvo spoluorganizovalo X. Medzinárodný festival duchovných piesní pod záštitou prezidenta SR v Košiciach.

Od 1. júna 2001 sa s vydavateľstvom zlúčila predajňa PETRA v Prešove.

V roku 2001 začal vo vydavateľstve preklad úspešnej série kníh edície medzinárodnej knižnice teológov vyučujúcich na teologických fakultách v celej Európe (napr. viedenský Kardinál Schönbornn, Prof. Kunzler, vedúci katedry liturgiky na Paderbornskej univerzite v Nemecku) - AMATECA, ktorá zahŕňa obor súčasnej teológie.

V roku 2002 vydavateľstvo vyhralo výberové konanie na pokračovanie vydávania revue Theologos a na vydávanie publikácií pre Ústav pre vzťahy štátu a cirkvi v Bratislave až do jeho zrušenia v roku 2011.

V máji 2002 vydavateľstvo získalo výhradné práva na edíciu AMATECA pre Slovenskú a Českú republiku.

Od 1. júla 2004 bola rozhodnutím prešovského biskupa Jána Babjaka SJ zrušená predajňa PETRA v Prešove a následne k 31. decembru aj samotné vydavateľstvo. Jeho činnosť od 1.januára 2005 prevzala nezisková organizácia Petra, ktorú založilo Gréckokatolícke biskupstvo Prešov.