Epigram: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Adrian (diskusia | príspevky)
d preklad
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Epigram''' je lyrický žáner, ktorý stručne a duchaplne vystihuje nejakú životnú pravdu.
'''Epigram''' je dnes lyrický žáner, ktorý stručne a duchaplne vystihuje nejakú životnú pravdu. Ide o satirickú báseň s prekavpujúcou pointou. V [[antika|antike]] to bol druh nápisu.

Dnešné epigramy sú vlastne dvojdielne básne: Prvá časť nastoľuje problém či myšlienku, druhá časť ho prekvapivým spôsobom rieši.

Antický epigram bol vlastne nápis na chráme, náhrobku, obetnom dare a podobne, ktorého účelom bolo pripoínať staviteľa chrámu aťd., darcu, pinášateľa obete a podobne, alebo vysvetľovať význam príslušného nadpísaného predmetu. Spočiatku to bývala próza, neskôr [[elegické distichon]. V [[staroveký Rím|rímskej]] literatúre to už bola navyše vtipná báseň. Riman [[Martialis]] napokon založil epigram v dnešnom zmysle - používal aj iné básnické formy ako elegické distichon a jeho epigramy už mali satirický charakter.
== Príklad ==

== Spisovatelia ==
== Spisovatelia ==
Antickí:
* [[Martialis]] - najvýznamnejší antický epigramista
*[[Martialis]] - najvýznamnější antický epigramista
* [[Karel Havlíček Borovský]]
Slovenskí:

*[[Jozef Ignác Bajza]]
{{stub}}
*[[Jonáš Záborský]]

*[[Janko Jesenský]]
[[Category:Literárne pojmy]]
*I. Gall
[[Category:Články bez interwiki]]
*[[Martin Rázus]]
Českí:
*[[Karel Havlíček Borovský]]

Verzia z 17:46, 11. máj 2005

Epigram je dnes lyrický žáner, ktorý stručne a duchaplne vystihuje nejakú životnú pravdu. Ide o satirickú báseň s prekavpujúcou pointou. V antike to bol druh nápisu.

Dnešné epigramy sú vlastne dvojdielne básne: Prvá časť nastoľuje problém či myšlienku, druhá časť ho prekvapivým spôsobom rieši.

Antický epigram bol vlastne nápis na chráme, náhrobku, obetnom dare a podobne, ktorého účelom bolo pripoínať staviteľa chrámu aťd., darcu, pinášateľa obete a podobne, alebo vysvetľovať význam príslušného nadpísaného predmetu. Spočiatku to bývala próza, neskôr [[elegické distichon]. V rímskej literatúre to už bola navyše vtipná báseň. Riman Martialis napokon založil epigram v dnešnom zmysle - používal aj iné básnické formy ako elegické distichon a jeho epigramy už mali satirický charakter.

Spisovatelia

Antickí:

  • Martialis - najvýznamnější antický epigramista

Slovenskí:

Českí: