Wikipédia:Konsenzus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Aibot (diskusia | príspevky)
MastiBot (diskusia | príspevky)
Riadok 24: Riadok 24:


[[ar:ويكيبيديا:توافق]]
[[ar:ويكيبيديا:توافق]]
[[as:Wikipedia:ঐকমত্য]]
[[as:ৱিকিপিডিয়া:ঐকমত্য]]
[[az:Vikipediya:Konsensus]]
[[az:Vikipediya:Konsensus]]
[[be:Вікіпедыя:Кансэнсус]]
[[be:Вікіпедыя:Кансэнсус]]
Riadok 46: Riadok 46:
[[ja:Wikipedia:合意形成]]
[[ja:Wikipedia:合意形成]]
[[ka:ვიკიპედია:კონსენსუსი]]
[[ka:ვიკიპედია:კონსენსუსი]]
[[kk:Уикипедия:Консенсус]]
[[ko:위키백과:총의]]
[[ko:위키백과:총의]]
[[lt:Vikipedija:Konsensusas]]
[[lt:Vikipedija:Konsensusas]]

Verzia z 00:03, 22. február 2012

Konsenzus je také rozhodnutie, s ktorého obsahom súhlasí každý jeden zúčastnený na riešení problému.

Nezhody by mali byť na Wikipédii riešené konsenzuálnou diskusiou namiesto striktného dodržiavania pravidiel a procedúr.

Vnímaná procedurálna chyba pri ktoromkoľvek príspevku (nápad či nominácia) nie je dôvodom, aby bol tento považovaný za neplatný. Nasledujte ducha, nie literu pravidiel, zásad a smerníc Čo Wikipédia nie je - Wikipédia nie je byrokracia.

Výhodou úplnej zhody pri hľadaní riešenia (i na Wikipédii) je jeho stabita. Nehrozí, že tí zúčastnení, ktorých záujmy neboli prijateľne zahrnuté do navrhovaného riešenia, sa budú opäť snažiť rozhodnutie zvrátiť; nekonsenzuálne riešenie problému môžeme považovať s veľkou pravdepodobnosťou za provizórne. V takom prípade môže byť rozhodnutie výsledkom väčšinového rozhodnutia alebo diktatúrou jednotlivca alebo skupiny redaktorov.

Dosiahnutie konsenzuálneho riešenia si vyžaduje dobrú vôľu a vynaloženie veľkého úsilia v oblasti komunikácie, vynaloženého času, pozornosti, pružnosti, no vynaložená námaha sa zvykne mnohonásobne vrátiť v podobe bezproblémového uvádzania dosiahnutého riešenia do praxe. Konsenzus je pracovnou metódou takých skupín a organizácií, ktoré sa snažia o stabilitu a o dosahovanie dlhodobých úspechov.

Keďže všetci redaktori na Wikipédiu nemusia prispievať pravidelne a ich okruh sa rozširuje a mení, na Wikipédii môže byť problematickým zahrnúť do konsenzu dostatočne široký okruh dotknutých Wikipediánov.

  • Podľa najmenej dvoch editorov je možné za konsenzus na Wikipédii označiť taký návrh, proti ktorému ani po dostatočne hlasnej výzve a dostatočne dlhom čakaní nikto nič nenamieta. Dostatočne hlasnou výzvou a dostatočne dlhým čakaním sa rozumie tak jasná výzva a tak dlhé čakanie, že ho kritizuje len nepatrná časť redaktorov.
  • Pri žiadosti o práva správcu sa ako konsenzus označuje rozhodnutie presadené kvalifikovanou väčšinou účastníkov hlasovania. Kvalifikáciu hlasujúcich a dosiahnuté väčšiny pritom na základe ustanovených pravidiel žiadosti o práva správcu posudzuje službukonajúci byrokrat.
  • Spôsob dosahovania konsenzu pri tvorbe encyklopedických článkov zachytáva vývojový diagram uvedený vpravo.

Pozri aj