William Ramsay: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
YurikBot (diskusia | príspevky)
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sw
Riadok 61: Riadok 61:
[[sl:William Ramsay]]
[[sl:William Ramsay]]
[[sv:William Ramsay]]
[[sv:William Ramsay]]
[[sw:William Ramsay]]

Verzia z 22:27, 9. júl 2006

Šablóna:Biografia

Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Sir William Ramsay (* 2. október 1852, Glasgow – † 23. júl 1916, High Wycombe) bol významný škótsky chemik, známy vďaka jeho izolácii vzácnych prvkov z atmosféry. V roku 1904 dostal Nobelovu cenu za chémiu za objav vzácnych plynov.

Život

Ramsay sa narodil v Glasgowe, ako syn Williama Ramsaya a Catherine Robertsonovej. Bol synovcom geológa Sir Andrewa Ramsaya.

Začal študovať na Univerzite v Glasgowe pod vedením Thomasa Andersona, známeho vedca v oblasti heterocyklických zlúčenín a agrochémie, o tri roky neskôr popri štúdiu pracoval v laboratóriu známeho analytika R. Tatlocka a neskôr odišiel študovať do Heidelbergu, kde pracoval v laboratóriu Roberta Bunsena, po roku prešiel do Tübingenu, kde u profesora Rudolpha Fittiga pracoval na dizertačnej práci orto – substituované kyseliny a ich deriváty, ktorú obhájil v roku 1872 a získal doktorát z chémie. Potom sa vrátil do Glasgowa ako asistent na Andersonovej Univerzite. V roku 1879 bol menovaný na miesto profesora chémie v Bristole. V roku 1881 si zobral za manželku Margaret Buchananovú, dcéru Georga Stevensona Buchanana. Narodil sa im syn a dcéra. V tom istom roku sa stal šéfom Bristolskej Univerzity a túto pozíciu spojil so svojím výskumom plynov. Od roku 1887 bol profesorom anorganickej a fyzikálnej chémie na londýnskej Univerzity College, kde pôsobil až do roku 1913, kedy vo veku 61 rokov odišiel do penzie.

Zomrel 23. júla 1916 v Buckinghamshire a bol pochovaný v St Laurence, Upton. V rovnakom kostole kde bol pochovaný aj William Herschel.

Práca

V roku 1887 nastúpil po Alexandrovi Williamsonovi na prestížne miesto chémie na Univerzite v Londýne. Tu objasnil svoje najväčšie objavy. Medzi rokmi 1885 a 1890 publikoval niekoľko zaujímavých prác o oxidácii dusíka.

19. apríla 1894 Ramsay začal navštevovať prednášky Lorda Rayleigha. Rayleigh poznamenal na odchýlku medzi hustotou dusíka vyrobeného syntetickou reakciou a dusíka izolovaného zo vzduchu odobratím od iných prvkov. Po krátkej diskusii, on a Ramsay sa rozhodli, že túto anomáliu preštudujú. August Ramsay napísal Rayleighovi oznam, že izoloval ťažký prvok zo vzduchu ktorý dosiaľ nebol známy a nemal známu chemickú reaktívnosť. Pomenoval tento prvok ako „argón“. V rovnakom roku bol objavený neón, kryptón a xenón. Taktiež izoloval hélium ktorý bol pozorovaný pri spektrálnej analýze Slnka, ale dosiaľ nebol nájdený na Zemi. V roku 1910 taktiež izoloval a opísal vlastnosti radónu. Ramsay poznamenal, že hélium vzniká pri atómovom rozpade rádia.

Diela

  • Systém anorganickej chémie (A System of Inorganic Chemistry, 1891)
  • Plyny v atmosfére, história ich objavovania (The gases of the atmosphere, the history of their discovery, 1896)
  • Moderná chémia (Modern chemistry, 1900)
  • Úvod do štúdia fyzikálnej chémie (Introduction to the study of physical chemistry, 1904)
  • Prvky a elektróny (Elements and electrons, 1913)

Zdroje

  • Sir William Ramsay, nositeľ Nobelovej ceny za objav vzácnych plynov, Zuzana Višnovcová, Katedra chémie FPV UMB

Externé odkazy

Wikimedia Commons ponúka multimediálny obsah k téme
William Ramsay