Moslim (vyznávač islamu): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Bronto (diskusia | príspevky)
Riadok 11: Riadok 11:


==Referencie==
==Referencie==
{{references}}
{{referencie}}
[[Kategória:Islam]]
[[Kategória:Islam]]
[[en:Muslim]]
[[en:Muslim]]

Verzia z 16:16, 5. apríl 2012

Moslim (iné názvy: nespisovne ale často muslim, zriedkavo moslemín, zastarano musulman či muzulman, nevhodne mohamedán) je vyznavač islamu.

Tvar moslim/muslim

Z tejto dvojice možností je kodifikovaný (teda spisovný) tvar len moslim. V odborných textoch a textoch samotných moslimov sa však často vyskytuje aj tvar muslim, ktorý sa viac podobá pôvodnej arabskej výslovnosti slova. Veľký slovník cudzích slov z roku 2000 a Peciarov Slovník slovenského jazyka tvar muslim hodnotia ako zastaraný. Tvar muslim je popri tom aj bohemizmus, pretože v češtine je správny tvar muslim.

Tvar mohamedán

Označenie mohamedán je nepresné a niektorým moslimom sa môže zdať urážlivé, pretože navodzuje predstavu zbožňovania alebo vzývania Mohameda a nie Alaha. Moslimovia veria v jediného Boha, v ním stvorených anjelov, v Božiu knihu, ktorú zoslal, v prorokov, prostredníctvom ktorých sa k ľuďom dostali Božie zjavenia, v Súdny deň, v zodpovednosť každého jednotlivca za svoje činy, v plnú moc Boha nad osudom človeka a v posmrtný život. Veria v celý rad prorokov od Adama, Noeho, Abraháma, Mojžiša po Ježiša a zároveň veria, že posledný Boží odkaz, ktorý bol ľuďom zaslaný, bol zjavený prorokovi Mohamedovi prostredníctvom archanjela Gabriela. [1]

Náboženstvo

Bližšie informácie v hlavnom článku: Islam

Referencie

  1. tento odstavec vznikol presunom z článku islam