Billings (Montana): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d r2.7.1) (robot Pridal: chy:É'êxováhtóva
d r2.7.1) (robot Pridal: kw:Billings, Montana
Riadok 35: Riadok 35:
[[ja:ビリングス (モンタナ州)]]
[[ja:ビリングス (モンタナ州)]]
[[ko:빌링스 (몬태나 주)]]
[[ko:빌링스 (몬태나 주)]]
[[kw:Billings, Montana]]
[[la:Billings]]
[[la:Billings]]
[[lmo:Billings, Montana]]
[[lmo:Billings, Montana]]

Verzia z 00:26, 6. apríl 2012

Billings je mesto v Spojených štátoch amerických, v južnej Montane. Je to najľudnatejšie mesto Montany, ktoré sa vyznačuje dynamickým rastom a pozitívnym prírastkom. Je sídlom Yellowstone County, má rozlohu 106,0 km², žije tu 89 847 obyvateľov (2005) (podľa predbežného sčítania v roku 2007 dokonca 103 206 obyvateľov).

Mesto leží na východnom predhorí Skalnatých vrchov, medzi horskými masívmi Bull Mountains na severe, Cayuse Hills na západe a Pryor Mountains na juhu, z východu zasahujú Veľké prérie. Leží v údolí rieky Yellowstone River v nadmorskej výške 950 m n. m. Juhovýchodne od mesta sa rozprestiera indiánska rezervácia Crow Indian Reservation.

Mesto je sídlom vzdelávacích (Rocky Mountain College, Montana State University) i kultúrnych inštitúcií (múzeá Yellowstone Art Museum a Moss Mansion, divadlá Billings Studio Theater a Alberta Bair Theater, symfonický orchester Billings Symphony Orchestra). V Billings sa nachádza jediná zoologická a botanická záhrada v Montane - ZooMontana. Mesto je obsluhované medzinárodným letiskom Billings Logan International Airport.