Međugorje: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Zmenil: ja:メジュゴリェ
Riadok 9: Riadok 9:


== Zjavenia Panny Márie ==
== Zjavenia Panny Márie ==
[[24. jún]]a [[1981]] si [[Panna Mária]] údajne vybrala 6 vizionárov a za svojich spolupracovníkov celú farnosť podľa slov, ktoré vraj povedala [[1. marec|1. marca]] [[1984]] (''Ja som si túto farnosť osobitným spôsobom vybrala a chcem ju viesť'').
[[24. jún]]a [[1981]] si [[Panna Mária]] vybrala 6 vizionárov a za svojich spolupracovníkov celú farnosť podľa slov, ktoré povedala [[1. marec|1. marca]] [[1984]] (''Ja som si túto farnosť osobitným spôsobom vybrala a chcem ju viesť'').


24. júna 1981 šesť mladých ľudí: [[Ivanka Ivankovič]], [[Mirjana Dragičevič]], [[Vicka Ivankovič]], [[Ivan Dragičevič]], [[Jakov Colo]] a [[Maria Pavlovič]] nad miestom, ktoré volajú [[Podbrdo]] - vrch zjavenia; ktoré sa nachádza niekoľko metrov nad časťou Medžugoria - Bijakoviči; údajne videli mladú ženu s dieťaťom v náručí, ktorá im rukou ukazovala, aby sa k nej priblížili, ale kvôli strachu to neurobili.
24. júna 1981 šesť mladých ľudí: [[Ivanka Ivankovič]], [[Mirjana Dragičevič]], [[Vicka Ivankovič]], [[Ivan Dragičevič]], [[Jakov Colo]] a [[Maria Pavlovič]] nad miestom, ktoré volajú [[Podbrdo]] - Vrch zjavenia; ktoré sa nachádza niekoľko metrov nad časťou Medžugoria - Bijakoviči; videli mladú ženu s dieťaťom v náručí, ktorá im rukou ukazovala, aby sa k nej priblížili, ale kvôli strachu to neurobili.


[[25. jún]]a [[1981]], okolo šiestej poobede, Ivanka, Mirjana, Vicka a Ivan cítili, že musia ísť na to miesto. V ten deň sa podľa ich tvrdenia s Pannou Máriou modlili a rozprávali. Preto 25. jún sa v Medžugorí slávi ako deň výročia zjavenia. Od tohto dňa mali vraj vizionári každodenné zjavenia kdekoľvek sa nachádzali.
[[25. jún]]a [[1981]], okolo šiestej poobede, Ivanka, Mirjana, Vicka a Ivan cítili, že musia ísť na to miesto. V ten deň sa podľa ich tvrdenia s Pannou Máriou modlili a rozprávali. Preto 25. jún sa v Medžugorí slávi ako deň výročia zjavenia. Od tohto dňa mali vizionári každodenné zjavenia kdekoľvek sa nachádzali.


[[Súbor:Cross on Križevac in Međugorje.jpg|thumb|Kríž na hore Križevac - postavený na 1900 výročie smrti Ježiša Krista]]
[[Súbor:Cross on Križevac in Međugorje.jpg|thumb|Kríž na hore Križevac - postavený na 1900 výročie smrti Ježiša Krista]]

Verzia z 09:07, 12. apríl 2012

Farský kostol sv. apoštola Jakuba

Medžugorie (bosniansky - Međugorje) je mestečko s vyše 4 000 obyvateľmi, ležiace v Hercegovine asi 25 km juhozápadne od Mostaru.

Mesto sa do 80. rokov minulého storočia živilo prevažne pestovaním tabaku, hrozna, ovocia a produkcie vína.

Slovo Međugorje znamená "Medzihorie". Dedina Medžugorie sa v historických záznamoch spomína už v roku 1599. Farský úrad bol založený v roku 1892 a farnosť je zasvätená sv. apoštolovi Jakubovi, ktorý je patrónom pútnikov.

O farnosť Medžugorie sa starajú rehoľníci - františkáni.

Zjavenia Panny Márie

24. júna 1981 si Panna Mária vybrala 6 vizionárov a za svojich spolupracovníkov celú farnosť podľa slov, ktoré povedala 1. marca 1984 (Ja som si túto farnosť osobitným spôsobom vybrala a chcem ju viesť).

24. júna 1981 šesť mladých ľudí: Ivanka Ivankovič, Mirjana Dragičevič, Vicka Ivankovič, Ivan Dragičevič, Jakov Colo a Maria Pavlovič nad miestom, ktoré volajú Podbrdo - Vrch zjavenia; ktoré sa nachádza niekoľko metrov nad časťou Medžugoria - Bijakoviči; videli mladú ženu s dieťaťom v náručí, ktorá im rukou ukazovala, aby sa k nej priblížili, ale kvôli strachu to neurobili.

25. júna 1981, okolo šiestej poobede, Ivanka, Mirjana, Vicka a Ivan cítili, že musia ísť na to miesto. V ten deň sa podľa ich tvrdenia s Pannou Máriou modlili a rozprávali. Preto 25. jún sa v Medžugorí slávi ako deň výročia zjavenia. Od tohto dňa mali vizionári každodenné zjavenia kdekoľvek sa nachádzali.

Kríž na hore Križevac - postavený na 1900 výročie smrti Ježiša Krista

Prvé slová, ktoré podľa mladých vizionárov Panna Mária povedala svetu, boli: „Pokoj, pokoj, pokoj - iba pokoj! Pokoj musí zavládnuť medzi Bohom a človekom, a medzi ľuďmi navzájom.“ (26. jún 1981). Hlavné posolstvá sú pokoj, viera, obrátenie, modlitba, pôst.

Nakoľko sa zjavenia konali v komunistickej krajine, začalo sa prenasledovanie vizionárov, rodičov, rodín, farníkov, kňazov ale aj pútnikov. Vizionári prešli policajným výsluchom, psychiatrickými vyšetreniami. Správca farnosti páter Jožo Zovko OFM bol o mesiac po zjavení zatknutý a odsúdený na 3 a pol roka.

Dnes na miesto zjavenia vedie strmý chodník a v roku 1989 boli postavené bronzové reliéfy výjavov z modlitby ruženca (dielo prof. Carmela Puzzola). Na mieste údajného zjavenia je socha Panny Márie, Kráľovnej pokoja, podobná soche, ktorá sa nachádza pred kostolom (dielo Dina Felicia - 1987).

Kostol sv. Jakuba apoštola

Dnešný kostol sa začal stavať až v roku 1934 a 19. januára 1969 bol posvätený. Dnes je strediskom eucharistického a modlitbového života mesta. Medžugorie si vyslúžilo titul spovedelnica sveta (je tam vymurovaných 25 spovedelníc). Okolie kostola sa neprestajne upravuje, nakoľko si to vyžaduje stále sa zvyšujúci počet pútnikov. Najväčší zásah do priestoru bola azda stavba vonkajšieho oltára za kostolom s 5 000 miestami na sedenie.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Međugorje

Externé odkazy