Ľudový front za oslobodenie Palestíny: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d iné projekty
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 28: Riadok 28:
[[es:Frente Popular para la Liberación de Palestina]]
[[es:Frente Popular para la Liberación de Palestina]]
[[eu:Palestinaren Askapenerako Herri Frontea]]
[[eu:Palestinaren Askapenerako Herri Frontea]]
[[fa:جبهه مردمی برای آزادی فلسطین]]
[[fa:جبهه مردمی آزادی فلسطین]]
[[fi:Palestiinan vapautuksen kansanrintama]]
[[fi:Palestiinan vapautuksen kansanrintama]]
[[fr:Front populaire de libération de la Palestine]]
[[fr:Front populaire de libération de la Palestine]]

Verzia z 18:25, 12. apríl 2012

Súbor:PFLP flag smoothed.svg
Vlajka Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny

Ľudový front za oslobodenie Palestíny (jazykovo nesprávne: Ľudový front pre oslobodenie Palestíny; arab. الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين – al-Džabha aš-ša’bíja li-tahrír Filastín , skr. PFLP z angl. Popular Front for the Liberation of Palestine ) je marxisticko-leninistická, sekulárna, nacionalistická palestínska politická a polovojenská organizácia.

Vznikla v roku 1967 krátko po Šesťdňovej vojne spojením troch menších palestínskych odbojových skupín po iniciatíve doktora Georgea Habaša, ktorý sa stal následne jej dlhoročným lídrom. V r. 1968 sa PFLP pripojila k Organizácii pre oslobodenie Palestíny a po hnutí Fatah sa stala jej druhou najsilnejšou frakciou. Na rozdiel od miernejšieho Fatahu však PFLP zastáva radikálnejší postoj k riešeniu palestínskej otázky a dvojštátne urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu odmietala až do r. 1999, následne sa pridala k spolupráci s palestínskou samosprávou.

Organizácia sa od konca 60. do konca 70. rokov dopustila vyše desiatky väčších teroristických akcii, mnohé uskutočnila v zahraničí. Išlo predovšetkým o únosy lietadiel a bombové útoky. Organizácia úzko spolupracovala a mnohé svoje akcie koordinovala s viacerými zahraničnými ultraľavicovými organizáciami ako napr. s RAF, či Japonskou červenou armádou, medzi jej spolupracovníkov patril aj známy medzinárodný terorista Šakal. Počas druhej intifády spustilo militantné krídlo PFLP, nazývané Brigády Abu Ali Mustaphu, ďalšiu vlnu teroristických aktivít, pričom tentokrát pri útokoch používali hlavne samovražedných atentátnikov. Celkovo si tieto útoky vyžiadali vyše desať obetí, posledný sa udial v r. 2004.

Organizácia je v súčasnosti považovaná za teroristickú vládou USA a Európskou úniou.

Iné projekty

Externé odkazy