Štokholm: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 126: Riadok 126:


== Panoráma mesta ==
== Panoráma mesta ==
[[File:Stockholm stadshuset.jpg]]
{{Široký obrázok|File:Stockholm stadshuset.jpg|1000px|Panoráma na Stadshuset}}
{{Široký obrázok|File:Stockholm Panorama.jpg|1000px|Panoráma Štokholmu večer}}
{{Široký obrázok|File:Stockholm City Panorama.jpg|1000px|Panoráma na Stadshuset večer}}
{{Široký obrázok|File:Farsta gård Farsta strand Stockholm 2005-07-31 panorama.JPG|1000px|Dvor Farsta}}


== Partnerské mestá ==
== Partnerské mestá ==

Verzia z 17:43, 18. apríl 2012

Štokholm
Stockholm
hlavné mesto
Krajina Švédsko Švédsko
Región Södermanland, Uppland
Provincia Stockholms län
Súradnice 59°21′S 18°04′V / 59,350°S 18,067°V / 59.350; 18.067
Rozloha 188 km² (18 800 ha)
 - aglomerácie 377 km² (37 700 ha)
 - okresu 6 519 km² (651 900 ha)
Obyvateľstvo 825 057 (2009)
 - aglomerácie 1 252 020
 - okresu 2 011 047
Hustota 4 388,6 obyv./km²
 - aglomerácie 3 321 obyv./km²
 - okresu 308 obyv./km²
Prvá písomná zmienka 1252
Časové pásmo CET (UTC+1)
 - letný čas CEST (UTC+2)
Poloha mesta v rámci Švédska
Poloha mesta v rámci Švédska
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Štokholm (švéd. Stockholm) je hlavné a najväčšie mesto Švédska. Je to kultúrne, ekonomické, masmediálne a politické centrum krajiny. Je sídlom švédskej vlády, parlamentu a kráľovskej rodiny. Toto historickým mestom ležiacim na vyše dvadsiatich ostrovoch spojených desiatkami mostov. Mesto leží pri ústí jazera Malären do Baltského mora a vďaka svojej polohe je nazývané tiež Benátkami severu. Žije tu 825 057 obyvateľov (30. september 2009), v mestskej oblasti 1 252 020 a v metropolitnej oblasti 2 011 047.

Centrom mesta je Gamla Stan (staré mesto) s množstvom historických stavieb ako sú kráľovský palác, či Storkyrkan (Veľký kostol - miesto korunovácie švédskych kráľov). Na predmestí sa nachádza palác Drottningholm, ktorý je na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Turisticky zaujímavé sú úzke uličky na ostrove Södermalm, či ostrovy Skeppsholmen, Kastellholmen a tiež známy zelený ostrov Djurgaarden, kde sa nachádza skanzen.

Štokholm je tiež univerzitným mestom, mestom s množstvom múzeí a sídlom Švédskej Akadémie, ktorá každoročne od roku 1900 udeľuje významným osobnostiam sveta Nobelove ceny.

História

Prvý osídlenci Štokholmu boli kmene Švédov a Gótov. O rozšírenie obchodných kontaktov s ostatnými krajinami sa postarali švédski Vikingovia, vďaka ich námorným zručnostiam. V roku 760 Vikingovia založili obchodné centrum, blízko Štokholmu. 11. - 13. storočie komplikovalo množstvo vojen. Prvá zmienka bola v roku 1252, o pevnosti Štokholm, ktorú dal vybudovať švédsky panovník Birger Jarl a slúžila na obranu proti Baltickým pirátom. V roku 1270 bol v starom meste vybudovaný františkánsky kláštor Riddarholm. Pokoj prinieslo 14. storočie, kde sa spojili a vládli tri štáty Švédsko, Nórsko a Dánsko a vzniká takzvaná kalmarská únia. V roku 1306 bol vysvätený najstarší kostol venovaný sv. Nicholasovi, dnes je súčasťou štokholmskej katedrály. V roku 1471 vypukla vojna Brunkebergov, kde švédsky povstalci pod vedením švédskej vladárky a štátničky Sten Sture porazili dánskeho kráľa Christiana I. V 15. storočí sa Švédsko osamostatnilo a zmohutnelo. Ďalšie veľké vojny boli tridsaťročná vojna a vojna s Ruskom a Pruskom. V roku 1520 dánsky kráľ Christian II. popravil 80 švédskych šľachticov, nazývame to aj štokholmský krvavý kúpeľ. V rokoch 1520 - 1523 sa udiala vojna za oslobodenie spod vlády Dánov. Štokholm tak ostal jedinou baštou dánskej moci. 24. júna 1524 vstúpil do mesta Gustav I. Vasa, po víťazstve nad Dánmi.

Pamiatky

Gamla Stan

Staré mesto

Gamla Stan (Staré mesto) je najznámejšia pamiatka v Štokholme. Na tomto ostrove vznikal Štokholm. Stredoveké uličky pripomínajúce stredovek a budovy vytvárajú atmosféru stredoveku, ako keby sa zastavil čas. V noci tu vyzerá ako v rozprávke.

Skansen

Skanzen bolo prvé múzeum pod holým nebom a stále je najkrajšie. Domy, farmy a chalupy pripomínajú park ako je na ostrove Djurgården. Nachádza sa tam aj zoologická záhrada so severskými zvieratami.

Súostrovie

Najväčšia pamiatka v Štokholme. Sú v nej tisíce a tisíce malých a stredných, zelených, kamenistých a piesčitých ostrovov. Tiahne sa von z mesta, takmer do Fínska. Obhliadnuť si ich môžete na lodi.

Stadshuset

Stadshuset (radnica) je jedná z pamiatok Štokholmu, na východnom bode ostrova Kungsholmen. Zvonica, ktorá sa nachádza v radnici sa stala jednou z mestských znakov. Zvonica a záhrada na radnici ponúka krásny výhľad na iné časti hlavného mesta.

Sergels Torg

Sergels Torg

Táto pamiatka je srdcom moderného mesta. Oblasť symbolizuje švédsky sociálny štát. Táto časť mesta obsahuje moderné budovy. Pod Sergels Torg sa nachádza nákupné centrum.

Múzeum Vasa

Múzeum Vasa bolo postavené na vojnovej lodi, ktorá sa potopila na prvej plavbe v roku 1628. Je jedno zo 100 múzeí v tomto meste.

Múzeum Vasa - interiér

Kungliga Slottet

Nachádza na severovýchodnom konci Gamla Stanu, to je palác, ktorý bol dokončený v roku 1754. Nemá menej ako 608 izieb. Nádherný interiér so všetkým luxusom by ste očakávali od kráľa, ale v skutočnosti tento palác slúži na úradné rokovania.

Kungsträdgårdenu

Kungsträdgårdenu

Kedysi to bola kráľovská záhrada, dnes je k videniu aj verejnosti. To je križovatka medzi záhradou, parkom a udalosťami krajiny je jednou z hlavných rokovacích bodov. Skvelé miesto na posadenie a relaxáciu. Na tomto mieste je veľa koncertov a tiež je to jedno z najpopulárnejších miest v lete.

Södermalm

Je jedna z prehliadnutých pamiatok Štokholmu. Je to ostrov. Spája Slussen s Gamla Stanom. Okolie je z veľkej časti staré, pokojné a malebné. Ale nachádzajú sa tu aj módne butiky, či rušné reštaurácia.

Panoráma mesta

Panoráma na Stadshuset
Panoráma Štokholmu večer
Panoráma na Stadshuset večer
Dvor Farsta

Partnerské mestá

Externé odkazy

Stockholm cestopis - atrakcie a zaujímavosti v slovenčine

Galéria

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Štokholm



Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA ak:Stockholm