Chlorid sodný: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
BalkoMilan (diskusia | príspevky)
d Pridanie šablóny
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: tl:Sodium chloride
Riadok 88: Riadok 88:
[[sv:Natriumklorid]]
[[sv:Natriumklorid]]
[[th:โซเดียมคลอไรด์]]
[[th:โซเดียมคลอไรด์]]
[[tl:Sodium chloride]]
[[uk:Хлорид натрію]]
[[uk:Хлорид натрію]]
[[vi:Natri clorua]]
[[vi:Natri clorua]]

Verzia z 21:02, 10. máj 2012

Iónová štruktúra NaCl.

Chlorid sodný (NaCl (alebo kuchynská soľ) je dôležitá minerálna látka ľudskej a zvieracej potravy. Používa sa aj ako korenie a ako technická surovina v chemickom priemysle a ekonomike. V prírode sa vyskytuje ako minerál halit.

Najväčší výrobcovia

Najväčšími výrobcami v 90-tych rokoch 20. storočia boli: USA, Čína, bývalý Sovietsky zväz, Kanada, Austrália, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Poľsko, Taliansko, Holandsko, Rumunsko.

Druhy

  1. Varená jedlá soľ je chlorid sodný získaním varením soľanky z prírodných ložísk s malým podielom anorganických solí, ktoré sa s ňou vyskytujú prirodzene v ložisku soli alebo s účelovým podielom prídavných látok.
  2. Morská jedlá soľ je chlorid sodný získaný odparovaním morskej vody s podielom stopových prvkov a zlúčením, ktoré sa s ňou vyskytujú v prírode alebo s účelovým podielom prídavných látok.
  3. Kamenná jedlá soľ je chlorid sodný získaný drvením a mletím banským spôsobom dobývanej soli z prírodných ložísk s malým podielom anorganických solí, ktoré sa s ňou vyskytujú prirodzene v ložisku soli alebo s účelovým podielom prídavných látok.
  4. Jódovaná soľ je zmes chloridu sodného, s jodidom draselným alebo jodičnanom draselným.
  5. Fluorovaná soľ je zmes chloridu sodného s fluoridom draselným. Využíva sa ako prostriedok exogénnej skupinovej fluoridácie.
  6. Jedlá soľ s nízkym množstvom sodíka alebo jedlá soľ s veľmi nízkym množstvom sodíka je zmes kryštalického chloridu sodného a chloridu draselného.

Spracovanie soli

  • Jodácia je účelové pridávanie jódu do jedlej soli vo forme jodidu draselného alebo jodičnanu draselného počas technologického procesu jej výroby pri dodržiavaní technologických podmienok optimálnej homogenizácie.
  • Fluorácia je účelové pridávanie fluóru do jedlej soli vo forme fluoridu draselného počas technologického procesu jej výroby pri dodržiavaní technologických podmienok optimálnej homogenizácie.
  • Spekanie soli je proces, ktorý prebieha vplyvom vzdušnej vlhkosti a spôsobuje spojenie zrniek soli do pevnej hmoty.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Soľ
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Soľ

Externé odkazy


Šablóna:Link GA Šablóna:Link FA