Chemická energia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: fa:انرژی شیمیایی
Riadok 33: Riadok 33:
[[de:Chemische Energie]]
[[de:Chemische Energie]]
[[en:Chemical energy]]
[[en:Chemical energy]]
[[fa:انرژی شیمیایی]]
[[fi:Kemiallinen energia]]
[[fi:Kemiallinen energia]]
[[hr:Kemijska energija]]
[[hr:Kemijska energija]]

Verzia z 20:33, 14. máj 2012

Chemická energia je energia viazaná v stavbe molekúl jednotlivých látok. Poznáme asi 100 chemických prvkov, ktoré sú zložené z atómov spojené chemickými väzbami. Počas chemických reakcií dochádza k uvoľneniu energie. Týmito zmenami sa zaoberá termochémia.

Palivá a fotosyntéza

Látky ktoré reagujú so vzduchom sa okysličujú. Horením kyslíka a uhlia, ktoré je zložené z uhlíka, vzniká vzniká CO2.

Fotosyntéza

Opačný proces, pri ktorom rastliny pohlcujú CO2 a vodu vzniká viazaný C v stenách rastlín, ktoré sú kolobehom putovania C v prírode.

Chémia a elektromagnetizmus

Spaľovania a fotosyntéza sú protichodné reakcie.Pri fotosyntéze sa vplyvom slnečného žiarenia a elektromagnetického žiarenia vhodného frekvenčného rozsahu vzniká fotochémia. Vzniká dodania alebo odovzdania energie.

Elektrochémia

Vplyv elektrickej energie v roztokoch rozkladá chemické prvky a zlúčeniny Elektrolýza/ alebo opačne môže chemickú energiu ukladať v článkoch.

Životné procesy

Biochémia skúma procesy v živej a mŕtvej hmote. Tieto procesy sú nezvyčajne zložité, citlivé a premenlivé. Metabolizmus je premena stravy na energiu. V genetike stavba DNA buniek.

Rádioaktivita

Každý prvok je charakterizovaný atómovým nábojom .elektrónmi v obale a protónmi vo vnútri jadra. Jadro môže obsahovať určité množstvo neutrónov a čím sa mení hmotnosť jadra vznikajú rozličné izotopy jedného a toho istého prvku. Rozlišujeme ich podľa hmotnostného čísla uhlíka.C12 -najbežnejší izotop uhlíka, nasledujúci je C14.

Štiepenie

Niektoré ťažké prvky sa rozkladajú nielen rádioktívitou alebo aj štiepením. Kde je princíp fungovania jadrovej elektrárne. Princíp: Do jadra niektorých štiepnych materiálov –izotopov uránu U 235 alebo plutónia Pu239 narazí neutrón a rozloží jadro na dve rovnaké časti s hmotnostným číslom 120 a na neuróny s obrovským množstvom energie.