Sojuz (nosná raketa): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d r2.7.1) (robot Pridal: no:Sojuz (rakett)
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sh:Sojuz
Riadok 30: Riadok 30:
[[pl:Sojuz (rakieta)]]
[[pl:Sojuz (rakieta)]]
[[ro:Soiuz (rachetă)]]
[[ro:Soiuz (rachetă)]]
[[sh:Sojuz]]
[[sv:Sojuz (raket)]]
[[sv:Sojuz (raket)]]
[[tr:Soyuz roketi]]
[[tr:Soyuz roketi]]

Verzia z 21:44, 15. máj 2012

Nosná raketa Sojuz-FG počas štartu misie Sojuz TMA-9

Pod názvom Sojuz poznáme hlavne nosnú raketu vynášajúcu kozmické lode rovnakého mena. V skutočnosti ide o jeden z vývojových typov medzikontinentálnej strely s označením R-7, ktorá vznikala v 50. rokoch 20. storočia a svoj prvý let absolvovala už v roku 1956. V priebehu vývoja sa R-7 zmenila na skupinu nosných rakiet Vostok-Sojuz-Molnija, ktoré sa líšia hlavne v určení a počte horných stupňov.

Samotná raketa R-7 sa vyznačuje konštrukčným riešením, tzv. jeden a polstupňovým usporiadaním to znamená, že sa skladá s centrálneho stupňa a štyroch bočných, ktoré sa zapaľujú súčasne na štarte a po urýchlení sa bočné stupne oddelia. Raketa typu Sojuz je doplnená ešte o dva horné stupne, ktoré jej umožňujú umiestniť na nízku obežnú dráhu vo výške 200 km náklad o hmotnosti cca 7 200 kg, z kozmodrómu Tjuraťam (Bajkonur). Všetky stupne používajú ako palivo tekutý kyslík a kerozín (letecký petrolej).

Raketa Sojuz za päťdesiat rokov používania prešla mnohými vylepšeniami a konštrukčnými zmenami. V súčasnosti sa pre kozmické lety využíva obmena Sojuz-Fregat. Vývoj nezastal a ruskí konštruktéri intenzívne pracujú na novej verzii s označením Sojuz 2, ktorá má vynášať aj novú ruskú kozmickú ľoď Kliper po roku 2012. Pre zaujímavosť možno uviesť, že raketou vývojového radu R-7 bolo vynesených do kozmu okolo 40% všetkých telies v rámci celého sveta.

Šablóna:Link GA