Severná Ázia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 89.173.111.122 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Xqbot
Riadok 6: Riadok 6:


{{Geografický výhonok}}
{{Geografický výhonok}}

Celú oblasť severnej Ázie tvorí časť jediného štátu - Ruska. Rusko je rozlohou najväčší štát na Zemi, tri štvrtiny jeho územia ležia v Ázii, zvyšok v Európe. Rozľahlá severná Ázia zaberá takmer tretinu rozlohy celej Ázie, to znamená, že je až 267-krát väčšia ako Slovensko.
Severnú Áziu zo severu obmýva Severný ľadový oceán a z východu Tichý oceán. Od Ameriky na východe ju oddeľuje pomerne úzky Beringov prieliv. Polostrov Kamčatka s množstvom sopiek oddeľuje od pevniny Ochotské more. Nachádza sa tu i najväčší ostrov severnej Ázie - Sachalin. Južná hranica oblasti je zhodná s hranicami Ruska s Komunisticko Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR), s Čínou, s Mongolskom a s Kazachstanom. Na západe tvorí hranicu severnej Ázie východné úpätie pohoria ural, ktoré tvorí predel medzi európskou a ázijskou časťou Ruska.





== Pozri aj ==
== Pozri aj ==

* [[Sibír]]
* [[Sibír]]



Verzia z 15:01, 27. máj 2012

Severná Ázia

Severná Ázia je región Ázie, ktorý ale nie je regiónom podľa kategorizácie OSN (podobne ako napr. Stredná Európa).

Zaraďuje sa sem ázijská časť Ruska (najmä sibírska oblasť) ale podľa niektorých definícií nie všetky časti Sibíru patria do severnej ázie a naopak. Často sa sem zaraďuje aj Mongolsko.

Pozri aj