Minecraft: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
tjhsjurzururzži
Riadok 30: Riadok 30:


=== Survival ===
=== Survival ===
Podstatou tohoto módu je prežitie v hre počas noci (kedy sa objavujú protivníci). Hráči môžu búrať a znova pokladať kocky v [[3D]] svete a pomocou nich si budovať svoju obranu.
Podstatou tohoto kokota je vyhonenie si v hre počas noci (kedy sa objavujú protivníci). Hráči môžu búrať a znova pokladať kocky v [[3D]] svete a pomocou nich si budovať svoju obranu.
Tento mód má ešte tri rôzne formy:
Tento mód má ešte tri rôzne formy:
* ''Survive'' (hráč má za úlohu prežiť noc, ako to vyplýva zo slova ''survival = prežitie'')
* ''Survive'' (hráč má za úlohu prežiť noc, ako to vyplýva zo slova ''survival = prežitie'')
Riadok 36: Riadok 36:
* ''First Person'' (hráč je v pozícii hlavnej postavy)
* ''First Person'' (hráč je v pozícii hlavnej postavy)


Od vydania hry jej autori stále vylepšujú. Beta verzia vyšla [[20. december|20. decembra]] [[2010]]. Hra sa tiež objavila na [[Android market]]e. Plná verzia na PC vyšla [[18. november|18. novembra]] 2011 na podujatí ''MineCon'' v [[Las Vegas]].
Od vydania hry jej autori stále honia a honia. Beta verzia vyšla [[20. december|20. decembra]] [[2010]]. Hra sa tiež objavila na [[Android market]]e. Plná verzia na PC vyšla [[18. november|18. novembra]] 2011 na podujatí ''MineCon'' v [[Las Vegas]].


Hráč má „ukazovateľ života“, ktorý zobrazuje počet jeho životov. Životy môže stratiť pádom z veľkej výšky, ak mu ublížia príšery alebo ak zhorí v láve či v ohni.
Hráč má „ukazovateľ svojho prirodzenia“, ktorý zobrazuje počet jeho spermii. Spermie môže stratiť pádom z veľkej výšky, ak mu ublížia príšery alebo ak zhorí v láve či v ohni.


Od verzie ''Beta 1.8'' sa objavil aj „ukazovateľ hladu“. Hráč si ho môže doplniť požitím rôznych druhov potravín, ktoré sa dajú získať v hre. V móde ''survival'' si hráč musí niektoré predmety vyrábať a trvá mu istý čas než rozbije kocky. Ak hráč zomrie, môže sa znovu oživiť a hru začať v tom istom svete; nájde aj veci, ktoré predtým než zomrel postavil, tiež môže nájsť predmety, ktoré v okamihu smrti mal pri sebe.
Od verzie ''Beta 1.8'' sa objavil aj „ukazovateľ vajec“. Hráč si ho môže doplniť požitím rôznych druhov potravín, ktoré sa dajú získať v hre. V móde ''survival'' si hráč musí niektoré predmety vyrábať a trvá mu istý čas než rozbije kocky. Ak hráč zomrie, môže sa znovu oživiť a hru začať v tom istom svete; nájde aj veci, ktoré predtým než zomrel postavil, tiež môže nájsť predmety, ktoré v okamihu smrti mal pri sebe.


=== Creative ===
=== Creative ===

Verzia z 10:09, 5. jún 2012

Minecraft
Súbor:Minecraft Beta 1.8.jpg
Screenshot hlavného menu Minecraftu
Základné informácie
Autor/VývojárMojang
VydavateľMojang
NávrhMarkus Persson, Jens Bergensten
Posledná plná verzia1.2.5
Dátum vydania12. január 2012
PlatformaJava, Java applet, Android, iOS, Xbox 360(plánované)
Ďalšie odkazy
Web stránka hryhttp://www.minecraft.net

Pozri aj Videoherný portál

Minecraft je tzv. sandboxová hra v jazyku Java. Vydal ju 17. mája 2009 Markus "Notch" Persson, ktorý ju vyvíjal so svojou firmou Mojang.

Módy hry

V hre Minecraft sú v súčasnosti tri herné módy:

  • Survival
  • Creative
  • Hardcore

Survival

Podstatou tohoto kokota je vyhonenie si v hre počas noci (kedy sa objavujú protivníci). Hráči môžu búrať a znova pokladať kocky v 3D svete a pomocou nich si budovať svoju obranu. Tento mód má ešte tri rôzne formy:

  • Survive (hráč má za úlohu prežiť noc, ako to vyplýva zo slova survival = prežitie)
  • Sandbox (hra nemá cieľ, hráč si môže robiť čo chce)
  • First Person (hráč je v pozícii hlavnej postavy)

Od vydania hry jej autori stále honia a honia. Beta verzia vyšla 20. decembra 2010. Hra sa tiež objavila na Android markete. Plná verzia na PC vyšla 18. novembra 2011 na podujatí MineCon v Las Vegas.

Hráč má „ukazovateľ svojho prirodzenia“, ktorý zobrazuje počet jeho spermii. Spermie môže stratiť pádom z veľkej výšky, ak mu ublížia príšery alebo ak zhorí v láve či v ohni.

Od verzie Beta 1.8 sa objavil aj „ukazovateľ vajec“. Hráč si ho môže doplniť požitím rôznych druhov potravín, ktoré sa dajú získať v hre. V móde survival si hráč musí niektoré predmety vyrábať a trvá mu istý čas než rozbije kocky. Ak hráč zomrie, môže sa znovu oživiť a hru začať v tom istom svete; nájde aj veci, ktoré predtým než zomrel postavil, tiež môže nájsť predmety, ktoré v okamihu smrti mal pri sebe.

Creative

Podstatou tohto módu je budovanie. V Creative môže hráč lietať, je nesmrteľný a má nekonečné množstvo všetkých predmetov, takže ich nemusí vyrábať. Mód mal premiéru vo verzií Beta 1.8.1

Hardcore

V Hardcore má hráč len jeden život; ak zomrie, tak príde o save a viac už si danú mapu nezahrá.

Existuje to iba v Singleplayeri. Hardcore bol predstavený v 1.0.0

Dimenzie

V hre sú tri dimenzie: Overworld, Nether a The End (Ender world). Ďalšie je možné pridať úpravou (tzv. moddingom) Minecraftu rôznymi modmi, napr. Aether mod.

Overworld

Overworld (Okolitý svet) je základná dimenzia, v ktorej sa na začiatku hráč objaví. Existuje od vydania prvého Minecraftu. Na výšku má 128 (verzia 1.2.3 ma konventor Anvil čiže výška je 256), na šírku a nekonečnú dĺžku. Pred verziou 1.8.1 to bolo okolo 12 000 000 blokov (ohraničený je tzv. Far Lands). Spodná časť mapy je ohraničená „podložím“ (ktoré je nezničiteľné, s výnimkou creative módu a niektorých modov, napr. WorldEdit). Vyskytujú sa tu takmer všetky stvorenia. Je prevažne zložený z kameňa, hliny, štrku, piesku, vody a rúd. Generujú sa tu štruktúry ako podzemné bludiská a kobky (Dungeony), opustené bane, ruiny, rieky, NPC dedinky a údolia. Delia sa na biómy, napr. močiare, tundru, step, daždivé lesy a iné. V tomto svete sa dajú pestovať rôzne plodiny (obilie, melóny, tekvice a iné).

V hre sú tak isto aj chunk-y, ktoré majú rozmer 16x16x256.V istých chunk-och sa nachádzajú Slime-ovia, ktorí majú zelenú farbu.Chunk musí mať pridelené číslo 0, aby sa tam mohli vyskytovať Slime-ovia.

Nether

Súbor:Nether.png

Nether bol pridaný vo verzií Alpha 1.2.0 (Halloween Update) a podstatne vylepšený v Beta 1.9 (Nether Update). Boli pridané pevnosti (Nether fortress) kde sú spawnery Blaze. V tejto dimenzii sa nedá spať v posteliach ak sa o to pokúsiťe tak Vám postel exploduje. Tento svet sa skladá z neterracku, glowstonu, lávy, netherbricku.

Ender world

Do Ender worldu sa dá dostať pomocu Ender portalu, ktorý sa vyskytuje iba v Strongholdoch (je v nich tiež spawner silverfish). Ten sa aktivuje pomocou Eye of Ender. Tu sa nachádzajú Endermani a jeden Ender Drak, ktorý je aj konečným bossom hry. The End je vytvorený z Enderstone a Obsidianu. Ak sa chcete dostať z Ender Worldu musíte najprv zabiť Ender Draka. Po zabití draka sa pod ním objaví studňa, ktorou sa po skočení do nej ocitnete v Owerworlde.

Moby

V minecrafte sú moby (príšery), ktoré môžu hráčovi pomôcť alebo ublížiť. Je šesť druhov mobov

Pasívne

Hráč z nich môže získať rôzne suroviny ako napríklad jedlo, tieto moby nikdy nezaútočia na hráča a všetky sa spawnujú na zemi až na Squid (chobotnica), ktorá s spawnuje vo vode. Do tejto skupiny zapadajú: Pig (prasa), Cow (krava), Squid (chobotnica), Mooshroom (hríbová krava), Chicken (sliepka), Sheep (ovca), Villager (dedinčan).

Agresívne

Hráča napadnú ak je v dosahu. Cave Spider (jaskynný pavúk), Creeper, Skeleton (kostra), Spider (pavúk), Spider Jockeys (kostra jazdiaca na pavúkovi) a Zombie sa spawnujú v tme. Do tejto skupiny zapadajú: Cave Spider (jaskinný pavúk), Creeper, Skeleton (kostra), Spider (pavúk), Spider Jockeys (kostra jazdiaca na pavúkovi), Zombie, Ghast (duch), Magma cube (lávová kocka), Slime (slimák) a Blaze (ohnivák).

Neutrálne

Nezaútočia ak nebudú provokované (poškodené/udreté) Do tejto skupiny zapadajú: Zombie Pigman (nemrtvý prasačí muž), Enderman, Wolf (vlk) Iron Golem (železný golem ale iba piridzene naspawnovaný).

Užitočné

Tieto príšery môže hráč vycraftovať (vyrobiť), tieto príšery nikdi nezautočia na hráča. Do tejto skupiny zapadajú: Snowgolem (snehový golem/snehuliak) a vo verzí 1.2.3 irongolem (železný golem).

Boss

Tieto príšery majú zložitejší vzor útoku a pohybu, majú vysoký počet zdravia a spawnujú sa pojednom v jednom svete. Do tejto skupiny zapadá: Enderdragon (Ender drak) ktorý sa spawnuje len v End worlde.

Krotitelné

Do tejto skupiny dlhú dobu patril iba Wolf (vlk), ktorý tiež patrí do kategórie neutrálne. Proces krotenia u vlka je veľmi jednoduchý (narozdiel od Ocelota). Vlkovi sa jednoducho dá kosť a je skrotený (tiež záleží od hladu vlka, niekedy musíte obetovať viac kostí). U Ocelotov platí postup: držíte surovú rybu a nesmiete sa pohnúť. Je potrebné počkať kým k vám prídu a kliknúť na ocelota bez pohybu kurzora myši,ináč sa ocelot dá na útek.Po úspešnom skrotení sa ocelot náhodne premení na jednu z troch druhov mačiek.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Minecraft

Externé odkazy