Smrekovec opadavý: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 87.197.51.1 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od EmausBot
Značka: Možný vandalizmus
Riadok 45: Riadok 45:
== Iné projekty ==
== Iné projekty ==
{{projekt|wikispecies=Larix decidua|commons=Category:Larix decidua}}
{{projekt|wikispecies=Larix decidua|commons=Category:Larix decidua}}
CAAAAAAAAAAAAAAAAAAAW JAAAAAAAAAAAAANOOOVIICCCCCCCC


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 09:51, 7. jún 2012

Smrekovec opadavý
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Larix decidua
Mill., 1768
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Smrekovec opadavý (Larix decidua) je ihličnatý strom z čeľade borovicovité (Pinaceae). Je známy ihlicami ktoré na rozdiel od väčšiny ostatných ihličnanov mení každý rok podobne ako listnaté dreviny.

Opis

Môže dorásť do výšky 50 m. Priemer kmeňa je okolo 1 m. Koruna je v mladosti úzko kužeľovitá, neskôr je nepravidelná. Kôru má v mladosti hladkú, žltohnedú, neskôr pozdĺžne rozpraská na borku. Má tenké hnedasto žlté výhonky, ktoré sú na povrchu hladké. Púčiky majú vajcovito guľatý tvar. Ihlice na starších jedincoch vyrastajú v brachyrastoch, na mladších jednoročných výhonkoch obrastajú konár špirálovite. Sú mäkké, svetlozelené a každý rok opadávajú. Pred opadnutím zožltnú. Samčie kvety sú drobné a žlté. Samičie majú karmínovočervenú, alebo zelenú farbu a sú vzpriamené. Kvitne v apríli. Šišky majú v čase zrelosti približne 1,2 až 3,5 cm. Ich tvar je valcovitý až kužeľovitý. Semená sú 3 až 4 mm dlhé, lesklé, svetlohnedé a majú hnedasté krídelko. Dozrievajú koncom septembra a zo šišiek sa uvoľňujú v nasledujúcom roku. Klíčivosť je 33 %. Začína rodiť v 10-15 roku, v horách je to o niečo neskôr. Najintenzívnejší rast prebieha okolo 20. roku a trvá do 100. roku.

Rozšírenie

Čo sa týka rozšírenia, zaberá významný disjunktívny areál s centrom v Alpy/Alpách a Karpatoch. Najčastejšie sa vyskytuje v zmiešaných lesoch s bukom, jedľou, smrekom, prípadne borovicou. Podľa nárokov na svetlo je svetlomilný a jeho nároky na pôdnu a vzdušnú vlhkosť sú stredné. Na pôdu je náročný. Má rád skeletnaté pôdy, dobre rastie aj na vápencoch a dolomitoch.

Jeho výskyt v Tatrách je vo výške okolo 1 200-1 600 m n. m. a jeho zákrpky vystupujú až do výšky 1 920 m n. m. Rastie od 4 až po 8 vegetačný lesný stupeň (LVS).

Galéria

Iné projekty

CAAAAAAAAAAAAAAAAAAAW JAAAAAAAAAAAAANOOOVIICCCCCCCC

Externé odkazy