Lennon-McCartney: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Zmenil: pt:Lennon–McCartney
Xqbot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Zmenil: pt:Parceria Lennon e McCartney
Riadok 27: Riadok 27:
[[no:Lennon/McCartney]]
[[no:Lennon/McCartney]]
[[pl:Lennon/McCartney]]
[[pl:Lennon/McCartney]]
[[pt:Lennon–McCartney]]
[[pt:Parceria Lennon e McCartney]]
[[ru:Леннон — Маккартни]]
[[ru:Леннон — Маккартни]]
[[simple:Lennon/McCartney]]
[[simple:Lennon/McCartney]]

Verzia z 21:51, 8. jún 2012

Všetky piesne The Beatles napísané Johnom Lennonom a/alebo Paulom McCartneym sú na základe ústnej dohody medzi Lennonom a McCartneym z počiatkov skupiny podpísané ako Lennon-McCartney. Následkom tejto dohody sú honoráre z piesní rozdelené na polovicu medzi Lennonových dedičov a dedičov Paula McCartneyho. Do dnešných čias je duo Lennon-McCartney jedným z najznámejších príkladov skladateľského partnerstva.

Na prvom albume The Beatles, Please Please Me je autorská dvojica označená ako „McCartney-Lennon“, na všetkých ďalších albumoch je Lennonovo meno uvedené prvé.

Počas neskoršieho obdobia The Beatles Lennon a McCartney tvorili samostatne, napriek tomu však jeden druhému prispievali nápadmi pri aranžovaní a nahrávaní piesní. „A Day In The Life“ je pravdepodobne najlepším príkladom piesne The Beatles, ktorá obsahuje výrazný príspevok od oboch autorov, pričom v tomto prípade bola nezávislá McCartneyho pieseň použitá ako premostenie Lennonovej kompozície.

Koncom 20. a začiatkom 21. storočia sa McCartney pokúšal zmeniť poradie mien na „Paul McCartney a John Lennon“ v prípade piesní, ktoré napísal, napr. „Yesterday“, no Lennonovi dedičia nesúhlasili. Vo februári 2005 McCartney vyhlásil, že s tým už „nemá problém“.