FAR Manager: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d r2.7.1) (robot Zmenil: cs:Far Manager
Riadok 1: Riadok 1:
[[File:Far Manager.png|thumb|Far Manager]]

'''F'''ile and '''AR'''chive '''Manager''' je ortodoxný súborový manažér pre [[Microsoft Windows]] vytvorený ako klon pôvodného vzoru [[Norton Commander]]. FAR Manager využíva konzolu Win32, a je orientovaný na ovládanie z klávesnice. Funkcie FARu je možno ľahko rozšíriť použitím [[plugin]]ov.
'''F'''ile and '''AR'''chive '''Manager''' je ortodoxný súborový manažér pre [[Microsoft Windows]] vytvorený ako klon pôvodného vzoru [[Norton Commander]]. FAR Manager využíva konzolu Win32, a je orientovaný na ovládanie z klávesnice. Funkcie FARu je možno ľahko rozšíriť použitím [[plugin]]ov.



Verzia z 21:25, 14. jún 2012

Far Manager

File and ARchive Manager je ortodoxný súborový manažér pre Microsoft Windows vytvorený ako klon pôvodného vzoru Norton Commander. FAR Manager využíva konzolu Win32, a je orientovaný na ovládanie z klávesnice. Funkcie FARu je možno ľahko rozšíriť použitím pluginov.

Jeho klasický vzhľad s dvomi ľahkými a rýchlymi textovými panelmi so zobrazením súborov, so silnou a plne vybavenou konzolou pre príkazy, z neho robí veľmi silný, produktívny a ľahko ovládateľný súborový manažér.

Panely sú prispôsobiteľné čo do počtu a typu stĺpcov, ktoré sú v nich zobrazené, z detailov a zoradenia. Vykonávané operácie možno uskutočňovať z jedného panelu do druhého (základný princíp práce v klonoch Norton Commandera), panely a konzola sú aktívne naraz (nie je potrebné sa medzi nimi prepínať) a všetky základné a veľa zložitejších operácií možno uskutočniť jednoduchými klávesovými kombináciami voliteľne zobrazenými na obrazovke.

Je silnejší ako veľa moderných GUI prostredí, umožňuje výber za pomoci wildcards (konvencia pre hromadné označovanie), má makrá, rozšírené filtrovanie, usporadúvanie a zvýrazňovanie a samozrejme príkazový riadok systému, ktorý na rozdiel od Midnight Commandera, je bez problémov integrovaný a neobmedzuje sa iba na jednoriadkové príkazy.

FAR Manager obsahuje interný zobrazovač a editor textu, prispôsobiteľné menu pre používateľa, zobrazenie adresárov v stromovej štruktúre, hľadanie súborov, porovnávanie, klávesové makrá, integrovaného pomocníka a prepínač úloh pre jeho nástroje.

Populárne pluginy sú inštalované priamo s FARom a podporujú používanie FTP, sietí Windows (SMB protokol), dočasný virtuálny adresár (sandbox), zoznam bežiacich procesov Windows, manažéra tlače, konvertor veľkých a malých písmen v názvoch súborov a niekoľko pluginov rozširujúcich možnosti textového editora na formátovanie, delenie riadkov alebo pozmeňovanie textu.

Ďalšie pluginy sú dostupné na najväčšej zbierke pluginov na PluGRinG katalógu.

FAR Manager pôvodne vyvíjal Eugene Roshal avšak po čase sa prestal vývoju intenzívne venovať a vývoj prevzal tím pomenovaný FAR Group.

FAR Manager distribuuje RarSoft a je k voľne k dispozícií so 40-dňovou licenciou shareware pre každého a ako freeware pre nekomerčné používanie len pre obyvateľov bývalých krajín ZSSR.

Pozrite si tiež

Externé odkazy