Ekoterorizmus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: be:Экатэрарызм
Hayduke (diskusia | príspevky)
Upravil som nepresnosti. Pôvodný text znel akoby pomaly každý ekológ bol ekoterorista.
Riadok 1: Riadok 1:
'''Ekoterorizmus''', alebo tiež nazývaný ako zelený terorizmus, je [[násilie]] páchané s úmyslom podporiť [[ekológia|ekologickú]] alebo environmentálnu činnosť či záležitosť v oblasti [[práva zvierat|práv zvierat]]. S ekoterorizmom sa často stotožňuje pojem ekofašizmus. Ekofašizmus funguje najmä ako ideologický základ a podhubie pre vznik jednotlivého ekoteroristického aktu, pojmy teda nie úplne totožné.
'''Ekoterorizmus''', alebo tiež nazývaný ako zelený terorizmus, je [[násilie]] páchané s úmyslom podporiť [[ekológia|ekologickú]] alebo environmentálnu činnosť či záležitosť v oblasti [[práva zvierat|práv zvierat]]. Hranice medzi ekoterorizmom, poškodzovaním cudzieho majetku a spoločensky akceptovateľnou mierou protestu sú vnímané rozdielne a použitie pojmu ekoterorizmus je preto veľmi kontroverzné. Medzi najznámejšie celosvetové ekoteroristické skupiny patrí Earth First!, [[Animal Liberation Front]] a Earth Liberation Front, ktorých ideológia zakazuje násilie voči ľuďom. Na Slovensku tieto skupiny zhadzujú poľovnícke posedy, zalepujú zámky na mäsiarstvach, poškodzujú cirkusové reklamy. Kvalifikovať takéto činy ako akty ekoterorizmu je krajne sporné.


Ekoterorizmus možno chápať ako [[násilie]] alebo vyhrážanie sa násilím, ktoré má povahu [[Trestný čin|trestného činu]]. Je namierené proti nevinným obetiam a ich majetku a je páchané ekologicky orientovanými skupinami ľudí a z ekologicko-politických dôvodov. Častým cieľom je upútať pozornosť verejnosti na istý ekologický problém a čin má často symbolickú povahu. Poškodzovanie cudzieho majetku má skôr charakter násilia než [[vandalizmus|vandalizmu]], pretože majetok, ktorý je objektom násilia, je vnímaný ako symbol atakovaného človeka.
Na začiatku osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia sa začali vytvárať aj ozbrojené skupiny. V tomto prípade možno ekoterorizmus chápať ako [[násilie]] alebo vyhrážanie sa násilím, ktoré má povahu [[Trestný čin|trestného činu]]. Je namierené proti ľuďom a ich majetku a je páchané ekologicky orientovanými skupinami ľudí a z ekologicko-politických dôvodov. Častým cieľom je upútať pozornosť verejnosti na istý ekologický problém a čin má často symbolickú povahu.

S ekoterorizmom sa často nesprávne stotožňuje pojem ekofašizmus. K ekofašizmu sa najčastejšie prirovnávajú hnutia Gaia Liberation Front (GLF) a Cirkev eutanázie (CoE).


== Literatúra ==
* Abbey, Edward (1975): ''The Monkey Wrench Gang''. Slovenské vydanie: Gang obrancov Zeme
* Foreman, Dave (1991): ''Confessions of an Eco-warrior''. Slovenské vydanie: Spoveď ekobojovníka
* anonym (2009) ''The Secret World of Terijian''. Slovenské vydanie: Tajomný svet Terijiánu

== Filmy ==
* Lescure, Jérôme (2012): ''A.L.F. (Animal Liberation Front) ''
* Paderno, Piercarlo (2011): ''Aurora: Il sogno della liberazione''
* Hennelly, Denis (2010): ''Bold Native''
* Cardinal, Scott (2008): ''Saints & Angels''


{{Výhonok}}
{{Výhonok}}

Verzia z 10:43, 21. jún 2012

Ekoterorizmus, alebo tiež nazývaný ako zelený terorizmus, je násilie páchané s úmyslom podporiť ekologickú alebo environmentálnu činnosť či záležitosť v oblasti práv zvierat. Hranice medzi ekoterorizmom, poškodzovaním cudzieho majetku a spoločensky akceptovateľnou mierou protestu sú vnímané rozdielne a použitie pojmu ekoterorizmus je preto veľmi kontroverzné. Medzi najznámejšie celosvetové ekoteroristické skupiny patrí Earth First!, Animal Liberation Front a Earth Liberation Front, ktorých ideológia zakazuje násilie voči ľuďom. Na Slovensku tieto skupiny zhadzujú poľovnícke posedy, zalepujú zámky na mäsiarstvach, poškodzujú cirkusové reklamy. Kvalifikovať takéto činy ako akty ekoterorizmu je krajne sporné.

Na začiatku osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia sa začali vytvárať aj ozbrojené skupiny. V tomto prípade možno ekoterorizmus chápať ako násilie alebo vyhrážanie sa násilím, ktoré má povahu trestného činu. Je namierené proti ľuďom a ich majetku a je páchané ekologicky orientovanými skupinami ľudí a z ekologicko-politických dôvodov. Častým cieľom je upútať pozornosť verejnosti na istý ekologický problém a čin má často symbolickú povahu.

S ekoterorizmom sa často nesprávne stotožňuje pojem ekofašizmus. K ekofašizmu sa najčastejšie prirovnávajú hnutia Gaia Liberation Front (GLF) a Cirkev eutanázie (CoE).


Literatúra

  • Abbey, Edward (1975): The Monkey Wrench Gang. Slovenské vydanie: Gang obrancov Zeme
  • Foreman, Dave (1991): Confessions of an Eco-warrior. Slovenské vydanie: Spoveď ekobojovníka
  • anonym (2009) The Secret World of Terijian. Slovenské vydanie: Tajomný svet Terijiánu

Filmy

  • Lescure, Jérôme (2012): A.L.F. (Animal Liberation Front)
  • Paderno, Piercarlo (2011): Aurora: Il sogno della liberazione
  • Hennelly, Denis (2010): Bold Native
  • Cardinal, Scott (2008): Saints & Angels