Sirius Black: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MastiBot (diskusia | príspevky)
RibotBOT (diskusia | príspevky)
Riadok 72: Riadok 72:
[[sv:Sirius Black]]
[[sv:Sirius Black]]
[[th:ซิเรียส แบล็ก]]
[[th:ซิเรียส แบล็ก]]
[[tr:Sirius Black]]
[[tr:Zümrüdüanka Yoldaşlığı#Sirius Black]]
[[tt:Сириус Блэк]]
[[tt:Сириус Блэк]]
[[uk:Сіріус Блек]]
[[uk:Сіріус Блек]]

Verzia z 23:17, 3. júl 2012

Šablóna:Infobox HP postava

Sirius Black (*1960 - †jún 1996) je literárna postava 7-dielnej série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Narodil sa v čistokrvnej rodine Blackovcov, kde sa po stáročia všetci členovia dostali do Slizolinu, no on bol v Chrabromile. Jeho rodičia sú Orion a Walburga Blackovci a mal brata menom Regulus Arcturus Black. V Rokforte sa zoznámil s priateľmi Jamesom Potterom, Remusom Lupinom a Petrom Pettigrewom. Spolu si hovorili Záškodníci a vymysleli Záškodnícku mapu, ktorá ukazuje všetky tajné cesty a obyvateľov hradu. Z tejto štvorky bol najväčší frajer. Ako 15-ročný odišiel od rodiny a prichýlili ho Potterovci. Keď sa James oženil s Lily, išiel im za svedka a následne za krstného otca malému Harrymu. Po útoku na Potterovcov Harryho zachránil spod trosiek a keď prišiel Rubeus Hagrid, aby Harryho odviedol, dal mu svoju obľúbenú lietajúcu motorku. Akonáhle sa dozvedel o Petrovej zrade Voldemortovi, tak ho vyhľadal a chcel ho zabiť, no ten sa transfiguroval a unikol. Za túto neodohranú vraždu bol Sirius súdený a odsúdený na doživotie v Azkabane. Zomrel rukou svojej sesternice Bellatrix Lestrangeovej v Oddelení záhad na ministerstve.

Charakteristika

Sirius bol statnej postavy, bol bohatý, po rodičoch zdedil honosný dom na Grimmauldovom námestí č. 12. Mal šedé oči a hnedé vlasy. Keď zistil, že Remus sa mení na vlkolaka, spolu s priateľmi sa rozhodol, že sa stane animágus. Vedel sa meniť na veľkého čierneho psa, odtiaľ vznikla aj jeho prezývka - Tichošľap. Neznášal, keď bol nepotrebný a to mu aj bolo osudné. Za svojich priateľov a za svojho jediného krstného syna bol ochotný položiť aj život. Sirius Black nebol hrdý na svoju rodinu, oveľa radšej mal Jamesa Pottera ako aj jeho rodinu.

Výskyt v knihách

  • HP a Kameň mudrcov - Sirius je spomínaný Hagridom, že práve on mu neochotne podal malého Harryho, lebo sa chcel o neho postarať, no aspoň mu daroval motorku, aby ho rýchlejšie prepravil do bezpečia.
  • HP a väzeň z Azkabanu - Jeho fotka je vo všetkých muklovských správach, ako väzňa, ktorý unikol. Prvé miesto, kam zamieri, sú Malé Neradostince, aby videl Harryho, no vystraší ho. Keď začne školský rok, presťahuje sa do Škriekajúcej búdy (kde sa premieňaval Lupin), aby mohol byť Harrymu nablízku a aby sa pomstil zradcovi - Petrovi Pettigrewovi, ktorý vystupuje ako Ronov potkan Prašivec. Sirius sa spriatelí s veľmi inteligentným Hermioniným kocúrom Krivolabom, ktorý sa mu bude snažiť doniesť Prašivca - neúspešne. Nakoniec pohryzie Rona a odtiahne ho do úkrytu, kam ho nasledujú aj Harry a Hermiona, neskôr aj prof. Lupin a Snape. Tu sa Harry dozvedá pravdu a zabráni Siriusovi vo vražde Petra. Vydajú sa k dementorom na Rokforte, no Lupin sa mení na vlkolaka a Sirius ho chce zadržať. No vážne ho zraní a obkľúčia ho dementori, odvedú do veže, kde má čakať na bozk, ale zachránia ho Harry s Hermionou a stane sa vlastníkom odsúdeného hipogrifa Hrdozobca.
  • HP a Ohnivá čaša - Albus Dumbledore nájde Siriusovi skrýš nad Rokvillom, odkiaľ si dopisuje s Harrym a radí mu v trojčarodejníckych úlohách. Živí sa potkanmi a zbiera staré výtlačky Denného Proroka. Po návrate Voldemorta je poverený informovaním niektorých bývalých členov Rádu.
  • HP a Fénixov rád - Rádu poskytne ako hlavný stan svoj dom po rodičoch (na Grimmauldovom námestí č. 12) a venuje sa jeho sprítulneniu spolu s Weasleyovcami. Jeho nálada sa zlepší, keď sa všetci vrátia na Vianoce, no akonáhle majú odísť, opäť ho zmáha uzavretosť. Po tom, ako sa má Harry učiť Oklumenciu, mu Sirius dá zrkadlo, pomocou ktorého s ním môže komunikovať. Snape mu stále vyhadzuje na oči, ako je nepotrebný a tak ide spolu s ostatnými do Oddelenia záhad zachrániť Harryho a spol., no zabíjacím zaklínadlom ho zasiahne Bellatrix a on padne za závoj. Pohreb nemá, lebo nie je telo, ktoré by bolo treba pochovať.
  • HP a polovičný princ - Vystupuje iba ako Harryho spomienka.
  • HP a Dary smrti - Za pomoci kameňa oživenia, jedného z Darov smrti, sa vráti, aby pomohol Harrymu spolu s ostatnými duchmi zmieriť sa so smrťou a sprevádza ho Zakázaným lesom K Voldemortovi.

Externé odkazy