Črevo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RONALDO-SK (diskusia | príspevky)
Črevo
 
RONALDO-SK (diskusia | príspevky)
pravopis
Riadok 23: Riadok 23:
== Iné zdroje ==
== Iné zdroje ==
{{Preklad|cs|Střevo|8685433}}
{{Preklad|cs|Střevo|8685433}}
{{Portál:Biológia}}


[[Kategória:Tráviaca sústava]]
[[Kategória:Tráviaca sústava]]

Verzia z 11:22, 18. júl 2012

Črevo (intestinum, enteron) je najdlhší úsek tráviacej trubice. Nadväzuje na vrátnik žalúdka a končí ritným otvorom. Je to orgán prispôsobený tráveniu a vstrebávaniu potravy. U niektorých rýb slúži črevo aj k dýchaniu vzdušného kyslíku.

U cicavcov vrátane človekaa črevo rozdeľujeme na dve časti:

V tenkom čreve je žalúdkom natrávená potrava ďalej štepená enzýmami slinivky brušnej, zmiesená so žlčou a vstrebávaná sliznicou. V hrubom čreve je resorbovaná voda a trávenina sa tu zahusťuje, vzniknuté výkaly sú potom vylučované z tela. Tu tiež žijú symbiotické baktérie, ktoré rozkladajú inak nestráviteľné zbytky.

Dĺžka čreva človeka je asi 7 metrov, z toho asi 5 metrov pripadá na tenké črevo. Obeceě platí, že relatívna dĺžka čreva závisí na potrave, u mäsožravcov dosahuje troj až päťnásobok dĺžky tela, u koňov desaťnásobok, u prasaťa päťnásťnásobok u malých prežúvavcoch až dvadsaťpäťnásobok dĺžky tela.

V črevách niektorých druhov rýb, často u dravcov sa vyskytujú tzv. pylorické výbežky, ktoré majú funkciu sekrécie tráviacich enzýmov.

Črevo vtákov

Aj pri vtákoch rozlišujeme tenké a hrubé črevo. Hrubé črevo ústí do kloaky, spoločného vyústenia tráviacej, močovej a pohlavnej sústavy.

Črevo u nižších živočíchov

Tráviacou trubicou prakticky všetkých živočíchov, ktorí majú oddelený prijímací aj vyvrhovací otvor, môžeme nazývať črevom. Funkcia takéhoto čreva je rovnaká, ako u čreva cicavcov – tráviť a prijímať živiny z prijatej potravy.

Iné zdroje

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Střevo na českej Wikipédii.

S portálom je prepojených 0 článkov.
Biologický a ekologický portál
Biologický a ekologický index (25. marec - 7285 článkov)