Africký národný kongres: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskusia | príspevky)
JYBot (diskusia | príspevky)
Riadok 65: Riadok 65:
[[uk:Африканський Національний Конгрес]]
[[uk:Африканський Національний Конгрес]]
[[vi:Đại hội Dân tộc Phi]]
[[vi:Đại hội Dân tộc Phi]]
[[yo:Ẹgbẹ́ Ìgbìmọ̀ Torile-ede Áfríkà]]
[[yo:ANC]]
[[zh:非洲人国民大会]]
[[zh:非洲人国民大会]]

Verzia z 03:08, 31. júl 2012

Africký národný kongres (African National Congress - ANC) je politická strana v Juhoafrickej republike, ktorá vznikla v roku 1923. Jeho predchodcom bola politická strana Juhoafrický národný kongres (1912).

V období apartheidu bojoval za zrovnoprávenenie všetkých národných skupín, za poskytnutie pôdy všetkým, ktorí na nej pracujú a za odovzdanie bohatstva krajiny do rúk ľudu. Proti rasovej segregácii sa snažil bojovať nenásilnou cestou, avšak v 50. rokoch sa stával militantnejším, zameraným proti belochom, nadväzoval styky so Sovietskym zväzom a jeho východoeurópskymi satelitami, orgaizoval bojkoty, štrajky, občianske nepokoje, čo vyústilo do jeho zakázania. Bol riadený tajne, mnoho jeho funkcionárov a aktivistov emigrovalo. V roku 1947 sa ANC spojil s Ind Nathal kongresom a Transvaal Ind kongresom.

V roku 1962 bol zatknutí a odsúdení na doživotie Nelson Mandela a jeho spolupracovníci. V roku 1990 bol zrušený zákaz Afrického národného kongresu a všetkých ostatných zakázaných strán a organizácií. Po dvadsiatich siedmych rokoch bol Nelson Mandela prepustený na slobodu a v prvých všerasových voľbách v roku 1994 zvíťazila väčšinou hlasou jeho strana. Tá spolu s ostatnými parlamentnými stranami vytvorila tzv. vládu porozumenia a Mandela sa stal prezidentom JAR. Neskôr ho nahradil súčasný predseda ANC a prezident JAR Thabo Mbeki. Vo voľbách v roku 2004 si strana udržala s prehľadom vedúce postavenie v krajine so ziskom tamer 69 % hlasov.

ANC je širokospektrálne hnutie združujúce presvedčených ľavičiarov a pravičiarov. Ich spojivom bol doteraz boj proti apartheidu, ktorý je dnes už minulosťou a krajina stojí pred riešením konkrétnych ekonomických a sociálnych opatrení, na ktoré má iný názor ľavica a iný pravica.

Iné projekty