Hadica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: et:Voolik
RedBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: fi:Letku
Riadok 22: Riadok 22:
[[et:Voolik]]
[[et:Voolik]]
[[fa:شیلنگ]]
[[fa:شیلنگ]]
[[fi:Letku]]
[[fr:Tuyau souple]]
[[fr:Tuyau souple]]
[[ja:ホース]]
[[ja:ホース]]

Verzia z 12:42, 2. august 2012

Plastové hadice.

Hadica je pružná rúrka na vedenie kvapalín alebo plynov. Jej vnútorný profil má spravidla kruhový tvar. Používa sa často pri čerpaní kvapalín a plynov na rôzne vzdialenosti, napr. hasičská zásahová hadica. Býva často súčasťou rôznych zariadení alebo prístrojov, napríklad vysávača. Obvykle ide o formu gumeného alebo plastového potrubia, ktoré je pružné, ohybné a do určitej miery odolné aj voči bežným formám nedeštruktívneho mechanického namáhania spojeného s bežnou manipuláciou, aj voči pretlaku a podtlaku prepravovaného média.

Technické požiadavky

Hadice sú vyrábané podľa kombinácie požiadaviek na použitie a výkonu - prepravnej kapacity, ktorá sa od nich očakáva. Dôležitými faktormi sú priemer, hrúbka stien, pracovný tlak, hmotnosť, ohybnosť, dĺžka, zloženie, chemická inertnosť vzhľadom k prepravovanému médiu a teplota, pri ktorej bude hadica používaná.

Materiály

Hadice môžu byť vyrobené z jedného materiálu, ale najčastejšie sú tvorené kombináciou viacerých. V praxi sú najčastejšie z nylonu, polyuretánu, polyetylénu, PVC alebo syntetickej či prírodnej gumy, podľa toho v akom prostredí sa očakáva ich použitie. V poslednej dobe sa objavujú hadice vyrobené z rôznych typov polyetylénu (LDPE a hlavne LLDPE). Medzi ďalšie materiály používané na ich výrobu patria teflón alebo nehrdzavejúca oceľ.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hadica