2nd Infantry Division (USA): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d r2.7.2) (robot Zmenil: ko:2 보병 사단 (미국)
Riadok 40: Riadok 40:
[[it:2nd Infantry Division (United States Army)]]
[[it:2nd Infantry Division (United States Army)]]
[[ja:第2歩兵師団 (アメリカ軍)]]
[[ja:第2歩兵師団 (アメリカ軍)]]
[[ko:미국 2 보병사단]]
[[ko:2 보병 사단 (미국)]]
[[pl:2 Dywizja Piechoty (USA)]]
[[pl:2 Dywizja Piechoty (USA)]]
[[ru:2-я пехотная дивизия (США)]]
[[ru:2-я пехотная дивизия (США)]]

Verzia z 18:21, 26. august 2012

Ramenná nášivka 2. pešej divízie

2. pešia divízia (angl. 2nd Infantry Division) známa aj pod prezývkou Indianhead je pechotná divízia Armády USA, v súčasnosti pôsobiaca v Kórejskej republike. Jej úlohou je zadržať prípadný útok zo strany KĽDR, pokiaľ nedorazia ďalšie americké jednotky. Divízia má približne 30 000 mužov, pričom zhruba 1 000 z nich sú kórejskí vojaci, pridelení k divízii v rámci projektu KATUSA (Korean Augmentation To the United States Army – Kórejské rozšírenie Armády Spojených štátov).

História

M4 Sherman, tank 2. pešej divízie, ostreľuje nepriateľské pozície (1952)

Prvá svetová vojna

Druhá pešia divízia bola založená 21. septembra 1917. Sformovaná bola vo Francúzsku 26. októbra toho istého roku. Zúčastnila sa bojov o Belleauský les (jún 1918) a o Saint-Mihiel (september 1918).

Druhá svetová vojna

V roku 1943 bola divízia vyslaná do Severného Írska. V júni roku 1944 sa podieľala na vylodení v Normandii. Oslobodila mesto Trévières a zúčastnila sa bitky o Brest (september 1944). Účastnila sa aj bitky o Ardeny. V marci roku 1945 dorazila k Rýnu, kde chránila Remagenský most. 4. mája 1945 vstúpila na územie bývalého Československa a o niekoľko dní neskoršie oslobodila Plzeň.

Počítalo sa s účasťou tejto divízie na vojne v Tichomorí, no kapitulácia Japonska prišla skôr, než plánovaný presun.

Kórejská vojna

V rokoch 1950 – 1954 sa divízia zúčastnila Kórejskej vojny. Za odrazenie komunistickej ofenzívy v apríli a máji 1951 jej bolo udelené ocenenie Presidential Unit Citation.

Operácia Paul Bunyan

Vojaci 2. pešej divízie v Bagdade

Vzhľadom k vzrastajúcemu napätiu na Kórejskom polostrove sa divízia v roku 1965 do Južnej Kórei vrátila. 18. augusta 1976 došlo v demilitarizovanej zóne medzi Severnou a Južnou Kóreou k tzv. sekerovému incidentu (Axe Murder Incident). Juhokórejskí a americkí vojaci, vyslaní presekať vetvy topoľa brániace pozorovateľom OSN vo výhľade, boli napadnutí vojakmi Severnej Kórei. Dvaja Američania boli zabití. V reakcii na incident rozhodlo velenie OSN previesť operáciu Paul Bunyan (pomenovanú podľa americkej folklórnej postavy drevorubača) – do oblasti bolo vyslaných niekoľko sto vojakov (vrátane mužov z 2. pešej divízie) a strom bol osekaný až na kmeň. Jednalo sa o demonštráciu sily americkej a juhokórejskej armády – operácii sa prizerali asi dve stovky severokórejských vojakov, avšak nijako nezasiahli.

Vojna v Iraku

Niektorí z mužov 2. pešej divízie sa v rokoch 2004 – 2005 zúčastnili vojny v Iraku, konkrétne v oblastiach okolo Fallúdže a Ar-Ramádí.

Externé odkazy

Iné projekty

Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA