Kniha: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
d typo, replaced: súčastn → súčasn, - →  –  (3), ,... → …
Vegetator (diskusia | príspevky)
nedoložené tvrdenie, SEO reklama
Riadok 39: Riadok 39:
* '''TXT''' – základný text, ktorý nepridáva žiadne špecifické formátovacie funkcie.
* '''TXT''' – základný text, ktorý nepridáva žiadne špecifické formátovacie funkcie.


K dispozícií je veľké množstvo ďalších formátov, napríklad MOBI pre čítačku [[Amazon Kindle]], PDB pre zariadenia značky Palm, [[HTML]] pre zariadenia s možnosťou pripojenia na internet a ďalšie. Tieto zariadenia sa tešia v súčasnosti veľkej obľube keďže čítanie knihy pomocou čítačky kníh je omnoho komfortnejšie ako čítať klasickú papierovú knihu. Ceny týchto čítačiek kníh sú každý deň nižšie <ref>Vývoj cien čítačiek kníh. http://citackyknih.eu/sk/ceny-citaciek</ref>
K dispozícií je veľké množstvo ďalších formátov, napríklad MOBI pre čítačku [[Amazon Kindle]], PDB pre zariadenia značky Palm, [[HTML]] pre zariadenia s možnosťou pripojenia na internet a ďalšie.


== Pozri aj ==
== Pozri aj ==
Riadok 48: Riadok 48:
* [[Vydavateľstvo]]
* [[Vydavateľstvo]]
* [[Zoznam vydavateľstiev s kódom 80]]
* [[Zoznam vydavateľstiev s kódom 80]]

== Referencie ==
{{referencie}}


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 13:29, 31. august 2012

Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Kniha pozri Kniha (rozlišovacia stránka).
Brockhausov lexikón
Časti knihy

Kniha je zošitý alebo zlepený zväzok listov alebo skladaný hárok papiera, kartónu, pergamenu alebo iného materiálu, popísaný, potlačený alebo prázdny, s väzbou a prebalom.

V širšom zmysle je to akýkoľvek hmotný predmet sprostredkujúci svojim používateľom znalosť literárnych a iných textov. Iná definícia knihy je, že je to literárna práca alebo hlavný oddiel tejto práce. Knižničná a informačná veda definuje knihu ako monografiu na jej rozlíšenie od periodických publikácií ako sú časopisy alebo noviny.

Kniha publikovaná v elektronickej forme (dielo majúce svojou skladbou formu podobnú klasickej knihe ale existujúce len vo forme informácie na nosiči údajov) sa nazýva elektronická kniha.

Typy kníh

Poznámkové knihy sú čisté knihy určené na zapisovanie používateľom. Študenti ich používajú na písanie poznámok. Vedci, alebo iný výskumná pracovníci používajú laboratórne poznámkové knihy na zapisovanie výsledkov svojej práce. Mnohé poznámkové knihy sú jednoducho zviazané špirálovou cievkou na okraji, tak že sa stránky dajú jednoducho vytrhnúť. Knihy bývajú často doplnené adresárom, alebo kalendárom kvôli zapisovaniu pripomienok a pod.

Albumy sú knihy určené na ukladanie zbierok zapamätania hodných artefaktov, či už sú to obrázky, fotografie alebo iné. Často sú vyrobené tak, že stránky sa dajú vytiahnuť. Niektoré albumy sú určené na zbierky známok.

Knihy určené na zapisovanie periodických vstupov užívateľom, ako napríklad denné informácie o cestách, sa volajú zapisovacie denníky, alebo jednoducho denníky. Jednoduchá kniha určená na zapisovanie majiteľových súkromných osobných udalostí sa volá osobný denník.

Obchodníci používajú účtovné knihy tak isto ako denníky na zapisovanie finančných údajov. Zapisovanie do účtovných kníh sa volá účtovníctvo.

Vytlačené školské knihy pre študentov, určené na štúdium sa obvykle volajú skriptá alebo učebnice. Žiaci základných a stredných škôl často používajú pracovné zošity, ktoré bývajú publikované s voľným miestom slúžiacim na to, aby si študenti precvičovali nadobudnuté vedomosti dopisovaním do kontextu.

Knihy s technickými informáciami ako niečo vyrobiť, ako niečo funguje, alebo ako niečo používať sa volajú manuály.

Encyklopédia je kniha, alebo súbor kníh s článkami o mnohých témach.

Kniha ktorá obsahuje slová v abecednom poradí a k nim nejaký ekvivalent (v inom jazyku, synonymum…) sa volá slovník.

Kniha s kolekciou máp sa volá atlas.

Elektronické knihy

Bližšie informácie v hlavnom článku: elektronická kniha

Pod pojmom elektronické knihy sa myslia tie knihy, ktoré sú vytvárané pre čitateľov na rôznych elektronických zariadeniach. Elektronické knihy majú v porovnaní s klasickými tlačenými knihami niekoľko výhod i nevýhod. Medzi výhody patrí napríklad skladnosť, alebo možnosť dodatočných úprav, z nevýhod je to hlavne potreba špecifického zariadenia. V súčasnosti umožňujú niektoré obchody zakúpenie knihy v klasickom i elektronickom vydaní.

Formáty elektronických kníh

  • PDF – pravdepodobne najznámejší formát, umožňujúci čítanie obsahu na veľkom množstve zariadení. PDF je taktiež vhodné pre vytlačenie.
  • ePUB – základný formát elektronických kníh, ktoré sú určené pre hardvérové čítačky.
  • TXT – základný text, ktorý nepridáva žiadne špecifické formátovacie funkcie.

K dispozícií je veľké množstvo ďalších formátov, napríklad MOBI pre čítačku Amazon Kindle, PDB pre zariadenia značky Palm, HTML pre zariadenia s možnosťou pripojenia na internet a ďalšie.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Kniha
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kniha

Šablóna:Link FA