Považské podolie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RedBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Zmenil: cs:Považské podolie
MirecXP (diskusia | príspevky)
d wikilinky
Riadok 15: Riadok 15:
*[[Bielokarpatské podhorie]]
*[[Bielokarpatské podhorie]]


Z geomorfologického hľadiska sú významné niektoré objekty v [[Bytčianska kotlina|Bytčianskej kotline]], napr. Hričovské rify a [[Hričovská skalná ihla]], kým v [[Trenčianska kotlina|Trenčianskej kotline]] sú to: [[Ostrá hôrka]] pri [[Drietoma|Drietome]] (odkryv vrchnotriasových hornín zavrásnených v [[bradlové pásmo|bradlovom pásme]]), [[Haluzická tiesňava]] (výmoľová dolina) a tvrdošová vyvýšenina Beckovského hradného brala, ktorá je súčasťou bradlového pásma. Okrem toho na viacerých miestach vystupujú izolované bradlá bradlového pásma, ktoré sa tiahne súbežne s riekou [[Váh]].
Z geomorfologického hľadiska sú významné niektoré objekty v [[Bytčianska kotlina|Bytčianskej kotline]], napr. [[Hričovské rífy]] a [[Hričovská skalná ihla]], kým v [[Trenčianska kotlina|Trenčianskej kotline]] sú to: [[Ostrá hôrka]] pri [[Drietoma|Drietome]] (odkryv vrchnotriasových hornín zavrásnených v [[bradlové pásmo|bradlovom pásme]]), [[Haluzická tiesňava]] (výmoľová dolina) a tvrdošová vyvýšenina Beckovského hradného brala, ktorá je súčasťou bradlového pásma. Okrem toho na viacerých miestach vystupujú izolované bradlá bradlového pásma, ktoré sa tiahne súbežne s riekou [[Váh]].


== Pôdny kryt ==
== Pôdny kryt ==
Riadok 24: Riadok 24:


== Obce v Považskom podolí ==
== Obce v Považskom podolí ==
V Považskom podolí sa nachádza 56 obcí a 7 miest ([[Bytča]], [[Považská Bystrica]], [[Ilava]], [[Dubnica nad Váhom]], [[Nová Dubnica]], [[Nemšová]], [[Trenčín]]). Čiastočne zasahuje aj do územia miest [[Žilina]]  mestská časť [[Žilinská Lehota]], [[Púchov]]  východný okraj mesta a [[Nové Mesto nad Váhom]]  severozápadná časť mesta a mestská časť [[Mnešice]]. Okrem toho ide o tieto obce:
V Považskom podolí sa nachádza 56 obcí a 7 miest ([[Bytča]], [[Považská Bystrica]], [[Ilava]], [[Dubnica nad Váhom]], [[Nová Dubnica]], [[Nemšová]], [[Trenčín]]). Čiastočne zasahuje aj do územia miest [[Žilina]] mestská časť [[Žilinská Lehota]], [[Púchov]] východný okraj mesta a [[Nové Mesto nad Váhom]] severozápadná časť mesta a mestská časť [[Mnešice]]. Okrem toho ide o tieto obce:


''[[okres Žilina]]''
''[[okres Žilina]]''

Verzia z 12:31, 11. september 2012

Považské podolie je geomorfologický celok vo Vonkajších Západných Karpatoch, súčasť Slovensko-moravských Karpát. Leží v západnej časti Slovenska.

Poloha

Považské podolie zaberá stredný tok Váhu, približne od Žiliny po Nové Mesto nad Váhom. Susedí s Javorníkmi na severe, s Bielymi Karpatmi na západe, s Myjavskou pahorkatinou a Malými Karpatmi na juhozápade, s Podunajskou pahorkatinou a Považským Inovcom na juhu, so Strážovskými vrchmi na východe a napokon so Súľovskými vrchmi na severovýchode. Rieka Váh spája tri stupne: najvyššie položenú Bytčiansku kotlinu, oddelenú pahorkatinou v oblasti mesta Považská Bystrica (ktorá je súčasťou bradlového pásma) od susednej Ilavskej kotliny ležiacej juhozápadne od nej. Najnižšie a najjužnejšie leží Trenčianska kotlina, pričom predel medzi ňou a Ilavskou kotlinou leží zhruba na spojnici Brezina na ľavom brehu a Skalka na pravom brehu Váhu pri Trenčíne. Najvyšším bodom Považského podolia je Ondrejová (509, 4 m) pri Považskej Bystrici, najnižším bodom je miesto, v ktorom Váh vteká do Podunajskej pahorkatiny (cca 180 m n. m.) v oblasti tzv. Beckovskej brány.

Geologická stavba

Bytčianska kotlina je budovaná prevažne pieskovcami, siltovcami a ílovcami s ojedinelými sklzovými telesami a vápencami z vrchného eocénu až oligocénu. Oblasť Považskej Bystrice je utváraná ílovcami, siltovcami, pieskami, pieskovcami, štrkmi, zlepencami, ojedinele aj evaporitmi a vápencami z obdobia spodného miocénu. Ilavská kotlina leží na íloch, siltoch, pieskoch, štrkoch z vrchného miocénu až pliocénu a oblasť Trenčianskej kotliny je značne rôznorodá, s prevahou ílovcov, siltovcov, pieskovcov a zlepencov spodného miocénu v južnej a západnej časti kotliny. Oblasť južne od Trenčína sa vyznačuje skôr výskytom ílov, siltov, pieskov a štrkov obdobia vrchného miocénu až pliocénu.

Geomorfologické pomery

Geomorfologicky sa Považské podolie člení na päť podcelkov[1]:

Z geomorfologického hľadiska sú významné niektoré objekty v Bytčianskej kotline, napr. Hričovské rífy a Hričovská skalná ihla, kým v Trenčianskej kotline sú to: Ostrá hôrka pri Drietome (odkryv vrchnotriasových hornín zavrásnených v bradlovom pásme), Haluzická tiesňava (výmoľová dolina) a tvrdošová vyvýšenina Beckovského hradného brala, ktorá je súčasťou bradlového pásma. Okrem toho na viacerých miestach vystupujú izolované bradlá bradlového pásma, ktoré sa tiahne súbežne s riekou Váh.

Pôdny kryt

Fluvizeme vo všetkých troch kotlinách sledujú koryto Váhu, pričom v Ilavskej a Trenčianskej kotline je pás fluvizemí zreteľne širší na pravom brehu ako na ľavom, kým v Bytčianskej kotline je viac-menej rovnomerný na oboch brehoch Váhu. V oblasti mesta Považská Bystrica prevažujú kambizeme nasýtené a v oblasti južne od mesta Trenčín kambizeme na viatych pieskoch. Z Bielych Karpát a Strážovských vrchov vybiehajú do doliny Váhu aj polohy rendzín. Z pôdnych druhov, prevažujú v Ilavskej a Trenčianskej kotline piesčité a hlinito-piesčité pôdy, v Bytčianskej kotline piesčito-hlinité až hlinité pôdy.

Rastlinné spoločenstvá

Z floristického hľadiska sú pozoruhodné brehové porasty riečky Súčanka medzi obcami Dolná Súča a Skalka nad Váhom a tiež Seleckého potoka medzi obcami Selec a Trenčianske Stankovce. Ďalej významnými lokalitami sú Prepadlisko (slatinné jelšiny s močiarnymi spoločenstvami), Hájnica (xerotermofilné trávne a lesostepné spoločenstvá), Kobela (ochrana teplomilných rastlinných aj živočíšnych druhov), Turecký vrch (xerotermná skalná step a lesostepné spoločenstvá duba plstnatého).

Obce v Považskom podolí

V Považskom podolí sa nachádza 56 obcí a 7 miest (Bytča, Považská Bystrica, Ilava, Dubnica nad Váhom, Nová Dubnica, Nemšová, Trenčín). Čiastočne zasahuje aj do územia miest Žilina – mestská časť Žilinská Lehota, Púchov – východný okraj mesta a Nové Mesto nad Váhom – severozápadná časť mesta a mestská časť Mnešice. Okrem toho ide o tieto obce:

okres Žilina

okres Bytča

okres Považská Bystrica

okres Púchov

okres Ilava

okres Trenčín

okres Nové Mesto nad Váhom

Referencie

  1. Mazúr, E., Lukniš, M. 1986, Geomorfologické členenie SSR a ČSSR. Časť Slovensko. Slovenská kartografia, Bratislava