Koordinovaný svetový čas: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 63: Riadok 63:
[[gn:Ára pavẽ omohendava]]
[[gn:Ára pavẽ omohendava]]
[[he:זמן יקום מתואם]]
[[he:זמן יקום מתואם]]
[[hi:समन्वयित विश्वव्यापी समय]]
[[hi:समन्वित सार्वत्रिक समय]]
[[hr:Koordinirano svjetsko vrijeme]]
[[hr:Koordinirano svjetsko vrijeme]]
[[hsb:Koordinowany swětowy čas]]
[[hsb:Koordinowany swětowy čas]]

Verzia z 06:29, 14. september 2012

Koordinovaný svetový čas alebo Coordinated Universal Time (UTC) je časový štandard založený na Medzinárodnom atómovom čase s priestupnou sekundou, ktorá je aplikovaná nepravidelne aby bola dosiahnutá synchronizácia so spomaľujúcou sa rotáciou Zeme.

Niekedy sa nazýva aj ako Zulu time, označovaný písmenom Z za časovým údajom. UTC je základom systému občianského času, jednotlivé časová pásma sú definované svojimi odchýlkami od UTC. UTC je ako základ systému merania času nástupcom GMT (Greenwich Mean Timegreenwichský stredný čas) a v neformálnom vyjadrovaní je s ním niekedy zamieňaný. Na rozdiel od GMT, ktorý udáva čas platný v časovom pásme základného poludníka, ktorý je založený na rotácii Zeme, je UTC založený na atómových hodinách, tzn. je na rotácii Zeme nezávislý.

Pretože sa rotácia Zeme mierne spomaľuje, GMT sa oproti UTC postupne oneskoruje. Aby sa UTC dal používať v praktickom živote, ktorý je s rotáciou Zeme spätý, je udržovaný v rozmedzí ±0,9 sekundy od UT1; pokiaľ je táto odchýlka prekročená, je o polnoci najbližšieho 30. jún alebo 31. decembra pridaná alebo (teoreticky) odobraná tzv. priestupná sekunda, takže tento deň končí v čase 23.59:60, resp. 23.59:58 (na rozdiel od bežného 23.59:59). K tomuto dochádza priemerne raz za rok až rok a pol. Pretože sa rotácia Zeme spomaľuje, sú vždy priestupné sekundy pridávané, teoreticky sa však počíta i s možnosťou ubranej priestupnej sekundy. O tom, či bude v príslušnom termíne priestupná sekunda použitá, rozhoduje International Earth Rotation and Reference Systems Service podľa merania rotácie Zeme.

Medzinárodný štandard času UTC je určovaný v mnohých národných časových laboratórií vybavených atómovými hodinami, z týchto meraní potom Bureau International des Poids et Mesures (Medzinárodný úrad pre miery a váhy) určí úplne presnú hodnotu UTC, pretože jednotlivé atómové hodiny sa môžu o niekoľko nanosekúnd navzájom líšiť.

Názov

Skratka UTC nie je v pravom slova zmysle skratkou. Bola vytvorená ako názov ďalšej varianty systému UT, pridaním prípony C (označujúcu Coordinated). Dá sa chápať aj ako kompromis medzi anglickou skratkou CUT pre Coordinated Universal Time a francúzskou skratkou TUC pre temps universel coordonné.

Pozri aj

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Coordinated Universal Time na českej Wikipédii.