Daman a Diú: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
CocuBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: or:ଡାମନ ଓ ଡିଉ
d r2.7.2) (robot Zmenil: sa:दमन् दीव् च
Riadok 99: Riadok 99:
[[ro:Daman și Diu]]
[[ro:Daman și Diu]]
[[ru:Даман и Диу]]
[[ru:Даман и Диу]]
[[sa:दमन दीव]]
[[sa:दमन् दीव् च]]
[[sh:Daman i Diu]]
[[sh:Daman i Diu]]
[[simple:Daman and Diu]]
[[simple:Daman and Diu]]

Verzia z 12:43, 19. september 2012

दमन और दियू
Daman a Diú

Daman ôr Diyū
Štát: India
Hlavné mesto: Daman
Rozloha: 112 km²
Počet obyvateľov: 103 000 (približne)
Jazyky: gudžarátčina (úradný jazyk)
maráthčina
hindčina
angličtina
portugalčina
Náboženstvá: Hinduizmus
Islám
Kresťanstvo
Hustota obyvateľstva: 920 Obyv./km²
Časové pásmo UTC +5:30
Webové stránky: Daman District
(National Information Centre)
Poloha štátu

Daman a Diú alebo Daman a Díu alebo Damán a Díjú (po hindsky दमन और दीव, po anglicky Daman and Diu, predtým spolu s Goou súčasť portugalskej kolónie Portugalská India, je dnes zväzovým teritóriom Indie.

Po obsadení Portugalskej Indie 1961 indickým vojskom sú oba okresy od roku 1962 pod vládou tzv. administrátora, vymenúvaného ústrednou indickou federálnou vládou v Dillí (tretia časť kolónie, Goa sa v roku 1987 stala federálnym štátom). Hlavným mestom oboch okresov je mesto Daman. Hovorovým jazykom je najmä gudžarátčina (a ako v celej Indii aj angličtina), portugalsky dnes hovorí iba malá časť obyvateľov (5 – 10 percent).


Daman

Okres Daman (resp. predtým po portugalsky Damão) leží na južnom cípe federálneho indického štátu Gudžarát (Gujarat) na pobreží Arabského mora (Indický oceán). Meno Daman zrejme pochádza z mena rieky, ktorá tu preteká Damanganga (tiež Daman Ganga).

Minulosť Damanu je tesne spojená s dejinami okolitých území, najmä s dejinami štátu Gudžarát. Začiatkom 16. storočia prenikajú na západné pobrežie Indie Portugalci a zakladajú kolóniu Portugalská India, ku ktorej Daman patril od roku 1588.

Daman má rozlohu 72 km². V hospodárstve hrá úlohu iba poľnohospodárstvo a rybolov. Väčšinu obyvateľstva tvoria hindovia, žijú tu tiež aj malé menšiny moslimov a kresťanov. Hovorovým jazykom je gudžarátčina.


Diú

Kostol v Diú

Diú patril (rovnako ako Daman) od roku 1535 do roku 1961 k portugalskej kolónií Portugalská India. Okres Diú je ostrov a malé územie na južnom pobreží indického štátu Gudžarát (Gujarat), obe časti sú spolu spojené mostom. Diú má rozlohu 40 km², ostrov sám meria 11 × 3 km. Meno pochádza zo sanskritského výrazu dvipa („ostrov“).