Moët & Chandon: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LMih (diskusia | príspevky)
doplnenie histórie
fix
Riadok 53: Riadok 53:
[[fr:Champagne Moët & Chandon]]
[[fr:Champagne Moët & Chandon]]
[[it:Moët et Chandon]]
[[it:Moët et Chandon]]
[[nl:Moët & Chandon]]e
[[nl:Moët & Chandon]]
[[ja:モエ・エ・シャンドン]]
[[ja:モエ・エ・シャンドン]]
[[ky:Moët & Chandon]]
[[ky:Moët & Chandon]]

Verzia z 17:13, 21. september 2012

Moët & Chandon
Právna formaakciová spoločnosť
OdvetvieVíno
Založená1743
ZakladateľClaude Moët
SídloÉpernay, Francúzsko
Územný rozsahcelosvetový
PriemyselAlkoholový
ProdukciaŠampanské
Obrat1,2 miliardy € (2011)
Člen skupinyLVMH
Zamestnancov1 715 (2011)
Webwww.moet.com

Moët & Chandon, tiež Moët et Chandon alebo Moët, je francúzska spoločnosť vyrábajúca šampanské. Spolumajiteľ tejto značky je koncern LVMH - Moët Hennessy Louis Vuitton. Moët et Chandon patrí medzi najväčšie svetové firmy distribuujúce šampanské. Podnik bol založený v roku 1743 vinárom Claude Moëtom. Dnes firma vlastní vyše 1 000 ha viníc a ročne vyprodukuje približne 26 miliónov fliaš.

História

Začiatky fungovania

Moët et Chandon začali podnikať najprv pod názvom Moët et Cie, (Moët & Co.); firmu založil vinár z Épernay Claude Moët v roku 1743 a začal predávať svoje víno zo Champagne do Paríža. Počas vlády Ľudovíta XV. sa zvýšil vo Francúzsku dopyt po šumivom víne, a po prebratí podniku synom Claude Moëta Claude-Louisom, začala byť firma Moët hlavným odberateľom pre šľachtu a aristokraciu v krajine.

Moët začal v roku 1750 podnikať s Madame de Pompadour, ktorá priniesla toto šampanské do Compiègne. V tomto roku tiež začal vyvážať svoje produkty do Nemecka, Španielska, východnej Európy a koloniálnej britskej Ameriky. V roku 1792, po smrti Claude Moëta, jeho vnuk Jean-Rémy Moët prevzal kontrolu nad firmou Moët et Cie, a rozšíril podnikania o nákup viníc Abbey of Hautvillers, kde benediktínsky mních Dom Pérignon zdokonalil výrobu šampanského.

Pôsobenie v 19. storočí

Na začiatku tohto storočia pozdvihol firmu na medzinárodnom trhu Napoleon Bonaparte. Dopomohol k tomu vtedajší riaditeľ firmy Jean-Rémy, keď sa osobne stretol v roku 1804 s Napoleonom, ktorý bol ubytovaní spolu so svojím vojskom v sídle firme 20 rue de Champagne. Vďaka väčšej pozornosti Napoleona sa toto šampanské vyzdvihlo na vysokú úroveň. Jean-Rémy dostal dôstojnícky kríž čestnej légie. Na počesť Napoleona sa vyrába kolekcia Brut Imperial na jeho počesť.

Po jeho vyzdvihnutý začala spoločnosť Moët & Chandon byť obľúbená medzi osobnosťami ako napríklad u Alexandra II., Františka II., Arthura Wellesley, 1. vojvodu z Wellingtonu, Madame de Staël a aj u kráľovnej Viktórie. V 20. rokoch 19. storočia bola ročná produkcia 20 000 fliaš. Vedenia spoločnosti v roku 1832 opustil Jean-Rémy, a nahradil ho jeho syn Victor Moët a jeho zať Pierre-Gabriel Chandon de Briailles. Po ich nástupe sa zmenil názov M.Chandon na Moët et Chandon. V roku 1842 zaradila firma do svojej výroby svoj prvý ročník šampanské. Ich najpredávanejšou značkou, Brut Imperial bol prvý krát predstavený v roku 1860.

V roku 1879 odkúpila firma oblasť Val-de-Marne, aby rozšírila výrobu. Taktiež odkúpili oblasti Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Bouzy, Ay a aj Verzenay. Taktiež stúpol počet zamestnancov. V tejto dobe bolo zamestnaných u Moët & Chandon 2 000 ľudí. Títo ľudia boli veľmi dobre sociálne zabezpečení, ako napríklad mali zadarmo lekársku starostlivosť, bývanie, penzióny, peňažnú výpomoc v materstve, nemocenské, a bezplatnú právnu pomoc. V roku 1872 bola ročná produkcia 2 milióny fliaš a v roku 1880 už 2,5 miliónov fliaš.