Diskusia:Konžská demokratická republika: Rozdiel medzi revíziami

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Martin B (diskusia | príspevky)
d →‎Zairizácia na Slovensku?: Drobná korekcia a doplnenie
Martin B (diskusia | príspevky)
d →‎Zairizácia na Slovensku?: Zairizácia - Referencie
Riadok 39: Riadok 39:


===Zairizácia na Slovensku?===
===Zairizácia na Slovensku?===
Čítal som doterajšie diskusie o názve tohto článku a rád by som upozornil, že názov Kongo (býv. Zair) nie je politicky neutrálny. Rovnako ako by názvy Slovensko (býv. Československo), alebo Slovensko (býv. Uhorsko) niesli v sebe politikum, tak aj názov Kongo (býv. Zair) by sa dal vysvetliť ako túžba po návrate časov generála Mobutua, ktorý bol známy premenovávaním rôznych vecí a vymyslel aj názov Zair. Okrem toho premenoval menu frank na zair s drobnými makutami, rieku Kongo premenoval na Zair (hoci v susednej krajine tiekla naďalej ako Kongo), ľudia boli nútení meniť si svoje krstné mená, ak zneli príliš západne, sám sebe vymyslel meno na Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (Mobutu - bojovník, ktorý ide od víťazstva k víťazstvu a nikto ho nezastaví - do slovenčiny som preložil francúzštiny z článku http://fr.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9publique_d%C3%A9mocratique_du_Congo). Táto jeho záľuba je označovaná ako zairizácia. Nostaligia za Mobutuoom naozaj existuje a reprezentuje náladu jednej skupiny Konžanov doma aj v emigrácii, osobne poznám jedného Konžana žijúceho na Slovensku s takýmto názorom, na čo má v demokracii nárok. Inú skupinu však takýto názor môže urážať. Že politické názory v Konžskej dem. republike treba brať naozaj vážne vás presvedčí tamojšia politická situácia, najmä na východe krajiny, kde sa aj v tejto chvíli bojuje s milíciami a zomierajú tam ľudia a množstvo ľudí v emigrácii, vrátane emigrantov na Slovensku (niektorí už po slovensky vedia, iní sa učia možno sú a budú čitateľmi tohto článku). Moja otázka znie, je cieľom slovenskej Wikipédie prikláňať ja k jednému politickému prúdu v Konžskej demokratickej republike? --[[Redaktor:Martin B|Martin B]] ([[Diskusia s redaktorom:Martin B|diskusia]]) 09:16, 29. september 2012 (UTC)
Čítal som doterajšie diskusie o názve tohto článku a rád by som upozornil, že názov Kongo (býv. Zair) nie je politicky neutrálny. Rovnako ako by názvy Slovensko (býv. Československo), alebo Slovensko (býv. Uhorsko) niesli v sebe politikum, tak aj názov Kongo (býv. Zair) by sa dal vysvetliť ako túžba po návrate časov generála Mobutua, ktorý bol známy premenovávaním rôznych vecí a vymyslel aj názov Zair. Okrem toho premenoval menu frank na zair s drobnými makutami, rieku Kongo premenoval na Zair (hoci v susednej krajine tiekla naďalej ako Kongo), ľudia boli nútení vypustiť si z mena svoje krstné mená, ak mali kresťanský, alebo západný pôvod a za meno si pridať vymyslené africké meno, sám sebe vymyslel meno na Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (Mobutu - bojovník, ktorý ide od víťazstva k víťazstvu a nikto ho nezastaví<ref>{{Citácia elektronického dokumentu
|url=http://fr.wikipedia.org/wiki/Joseph_Mobutu|titul= Mobutu Sese Seko:|dátum prístupu=29.9.2012|vydavateľ=Wikipédia.fr}}</ref>). Toto politický trend je označovaný ako zairizácia<ref>{{Citácia elektronického dokumentu
|url=http://fr.wikipedia.org/wiki/Za%C3%AFrianisation|titul= Zaïrianisation:|dátum prístupu=29.9.2012|vydavateľ=Wikipédia.fr}}</ref>. Nostaligia za Mobutuoom naozaj existuje a reprezentuje názor jednej skupiny Konžanov doma aj v emigrácii, osobne poznám Konžana žijúceho na Slovensku s takýmto názorom, na čo má v demokracii nárok. Inú skupinu však takýto názor môže urážať. Že politické názory v Konžskej dem. republike treba brať naozaj vážne vás presvedčí tamojšia politická situácia, najmä na východe krajiny, kde sa aj v tejto chvíli bojuje s milíciami a zomierajú tam ľudia a množstvo ľudí v emigrácii, vrátane emigrantov na Slovensku (niektorí už po slovensky vedia, iní sa učia možno sú a budú čitateľmi tohto článku). Moja otázka znie, je cieľom slovenskej Wikipédie prikláňať ja k jednému politickému prúdu v Konžskej demokratickej republike? --[[Redaktor:Martin B|Martin B]] ([[Diskusia s redaktorom:Martin B|diskusia]]) 09:16, 29. september 2012 (UTC)

Verzia z 10:26, 29. september 2012

bronto, napisal som ti moj nazor o nazve tychto statov do tvojej diskusie. vyjadri sa, prosim ta, lebo nemam naladu to tu prehadzovat hore dole. Dubhe

Oficialný nazov

Podľa Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky oficianý nazov je Konžská demokratická republika :Konžská demokratická republika-Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky Nedalo by sa už zmeniť nazov štatu v skwiki? Aj keď úrad geodézie ešte použibá Kongo (býv. Zair) : Názvy štátov. Mohli by sme urobiť výnimku a použiť dlhý nazov ktorý nie je dvojzmyselný a jediný použitý vo francúzštine v ústave KDR : CONSTITUTION DE LA REPUBLIQUE DEMOCRATIQUE DU CONGO? --Adehertogh 11:08, 29. november 2011 (UTC)[odpovedať]

Tento názov (spolu s ďalšími Úradu geodézie) je záväzný podľa zákona, nie je najmenší dôvod robiť výnimku a ministerstvo zahraničia a duplom jeho stránky je absolútne irelevantné (tie stránky tam pre tvoju informáciu píšu nejaké deti a čerpajú okrem iného z tejto wikipédie). Keď má niečo v názve ministerstvo tak to neznamená, že je to záruka správnosti. Pre tvoju ďalšiu informáciu: "Oficiálne" názvy sú obyčajne dva, jeden dlhý a jeden krátky. Ty si našiel iba ten dlhý. Podľa tvojej veľmi rozšírenej chybnej logiky by sme museli všade písať Slovenská republika, lebo Slovensko a (snáď) každý štát má v ústave pochopiteľne dlhý tvar, aby to znelo slávnostne. To neznamená, že to je jediný "oficiálny" názov. Bronto 18:10, 29. november 2011 (UTC)[odpovedať]

Dobry Bronto, respektujem tvoj nazor ale nesuhlasim.

1. nie nasiel som len dlhy : Názvy štátov

2. nie myslim ze deti pisali tu stranku : Konžská demokratická republika-Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky

Mne je jasné ze mate nazvy statu podla zakona ale myslim ze v tom pripade by sa malo urobit VYNIMKU vo vseobecnom pravidiel na wiki vo slovencine a pouzit dlhy nazov Lebo:

  • je jediny stat ktory ma presne ten isty nazov ako susedny stat (je to vynimka)
  • je viac pouzity dlhy nazov ked ani Ministerstvo zahraničných vecí SR nie pouziva "Kongo (býv. Zair)". A nie na wiki malo by sa pouzit ten nazov ktory sa najviac pouziva a nie len ten kratky lebo je kratky.
  • je oficialny nazor krajny v uradnom jazyku (po fr) len oficialny "République démocratique du Congo" a "Congo" sa obcas pouziva ale nie je vobec oficialny. Casto pouziva sa skratka "RDC" vo slovencine "KDR". Skratka sa moze pouzit aj v slovencine.
  • ako sa moze pouzit slovensko alebo Slovenská republika, sa moze pouzit Kongo (býv. Zair) alebo Konžská demokratická republika. Obe su platne takze nie je ziadna chyba pouzit dlhy nazov.
  • Kongo (býv. Zair) je blby nazov. Co keby sa pouzivalo slovensko (byv. CS)? (ten argument suhlasim ze nie je objektiviny ale skus vysvetlit v KDR aky mate na SK oficiany nazov krajny... budu sa na teba smiat. veru!)
  • skoro VSETKY iny jazyky na wiki pouzivaju dlhy nazov.
  • ta debata uz bola na SKwiki Redaktor:Bronto/Archív_2006/I#Kongo (býv. Zair) alias Konžská demokratická republika, takze nie som jediny ktory takto mysli.
  • dlhy nazov je neutralnejsi.

Myslim si ze su argumentov aby sa urobila vynimku s tym ze samozrejme sa ma pisat prvej vete clanku aky je kratky oficialny nazov pre slovenske urady. --Adehertogh 20:07, 29. november 2011 (UTC)[odpovedať]

Adehertogh, nie je žiadny dôvod na výnimku, všetky štáty na wiki sa píšu v skrátenej verzii. A ako to píšu na iných wiki nie je pre nás smerodajné. --Lalina 20:30, 29. november 2011 (UTC)[odpovedať]

Ja som ti neuviedol svoj nazor, ale uviedol som, ze tu dodrzujeme po prve zakony a po druhe nejaky system:

  • Clanok ma taky nazov, aky predpisuju slovenske zakony, druhe staty taky predpis vacsinou nemaju, my mame, uz tu by som mohol skoncit s celou dalsou diskusiou (vsakano)
  • Clanok ma taky nazov, ako aj ostatne o statoch, a sice kratku verziu slovenskeho nazvu podla zoznamu toho Uradu. (aj tu by som uz mohol skoncit s celou diskusiou)
  • Nikto netvrdi, ze ten druhy nazov je zle, trvdi len, ze ked sa vsetky clanky volaju podla zakona a oficialnou SLOVENSKOU kratkou verziou nazvu, tak sa bude tak volat aj tento, tomu sa hovori logika a konzistentnost a neuprednestnovanie osobnych pocitov pred rozumom.
  • No a co ked je jediny stat, ktory ma rovnaky nazov ako druhy? Podla rovnakej logiky by sme vsetky nazvy so zatvorkou mali premenovat na nejaku dlhsiu verziu nazvu len preto ze to slovo znamena aj nieco ine? To nie je platny argument.
  • Akékoľvek ministerstvo nie je odborný zdroj, a to ani pre jazyk ani pre cokolvek ine okrem priamo veci ktore produkuje, t.j. jeho zakonov, nariadeni a podobne. Na Slovensku nazvy statov stanovuje Urad geodezie a nie ministerstvo zahranicia. Okrem toho to v tomto pripade - mimochodom - pisu "deti" a cerpaju z tejto wiki, konkretne aj z mojich textov a to kompletne aj s chybami, preto to viem velmi presne.
  • Co je na inych wiki je uplne irelevantne. A to najma ak ide o otazky slovenskeho jazyka.
  • Ano nie si jediny, kto nie je schopny dodrziavat pravidla a mysli si ze tu musia byt veci, ktore sa mu ad hoc nejako pacia a nejako to uz vykecas. Mne by sa tiez pacil dlhy nazov viac ako tento, ale nepisem tu svoj dennik. Ako by to tu asu vyzeralo, keby kazdy zacal argumentovat, ze nie je jediny, kto nieco nejako hovori. Na to sluzi google.
  • Ano vyzera to tak ze v DOMACOM jazyku (neoveroval som) nema kratky oficialny nazov. To ale ani nebol moj argument, len som ta upozornoval na nespravne chapenie pojmu oficialny nazov.

Pre istotu dodavam, ze z dlheho nazvu existuje presmerovanie, ak mas taky "strach", ze by to niekto nenasiel z dlheho nazvy. Bronto 21:16, 29. november 2011 (UTC)[odpovedať]

Zairizácia na Slovensku?

Čítal som doterajšie diskusie o názve tohto článku a rád by som upozornil, že názov Kongo (býv. Zair) nie je politicky neutrálny. Rovnako ako by názvy Slovensko (býv. Československo), alebo Slovensko (býv. Uhorsko) niesli v sebe politikum, tak aj názov Kongo (býv. Zair) by sa dal vysvetliť ako túžba po návrate časov generála Mobutua, ktorý bol známy premenovávaním rôznych vecí a vymyslel aj názov Zair. Okrem toho premenoval menu frank na zair s drobnými makutami, rieku Kongo premenoval na Zair (hoci v susednej krajine tiekla naďalej ako Kongo), ľudia boli nútení vypustiť si z mena svoje krstné mená, ak mali kresťanský, alebo západný pôvod a za meno si pridať vymyslené africké meno, sám sebe vymyslel meno na Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (Mobutu - bojovník, ktorý ide od víťazstva k víťazstvu a nikto ho nezastaví[1]). Toto politický trend je označovaný ako zairizácia[2]. Nostaligia za Mobutuoom naozaj existuje a reprezentuje názor jednej skupiny Konžanov doma aj v emigrácii, osobne poznám Konžana žijúceho na Slovensku s takýmto názorom, na čo má v demokracii nárok. Inú skupinu však takýto názor môže urážať. Že politické názory v Konžskej dem. republike treba brať naozaj vážne vás presvedčí tamojšia politická situácia, najmä na východe krajiny, kde sa aj v tejto chvíli bojuje s milíciami a zomierajú tam ľudia a množstvo ľudí v emigrácii, vrátane emigrantov na Slovensku (niektorí už po slovensky vedia, iní sa učia možno sú a budú čitateľmi tohto článku). Moja otázka znie, je cieľom slovenskej Wikipédie prikláňať ja k jednému politickému prúdu v Konžskej demokratickej republike? --Martin B (diskusia) 09:16, 29. september 2012 (UTC)[odpovedať]

  1. Mobutu Sese Seko: [online]. Wikipédia.fr, [cit. 2012-09-29]. Dostupné online.
  2. Zaïrianisation: [online]. Wikipédia.fr, [cit. 2012-09-29]. Dostupné online.