Alan Smith: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskusia | príspevky)
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 40: Riadok 40:
[[en:Alan Smith (footballer born 1980)]]
[[en:Alan Smith (footballer born 1980)]]
[[es:Alan Smith]]
[[es:Alan Smith]]
[[fa:آلن اسمیت]]
[[fa:آلن اسمیت (بازیکن فوتبال زاده ۱۹۸۰)]]
[[fi:Alan Smith (jalkapalloilija, s. 1980)]]
[[fi:Alan Smith (jalkapalloilija, s. 1980)]]
[[fr:Alan Smith]]
[[fr:Alan Smith]]

Verzia z 07:39, 15. október 2012

Alan Smith

Alan Smith (* 20. októbra 1980, Leeds) je anglický futbalista.

Kariéra

Alan Smith meria 173 cm a váži 60 kg. Za Leeds United nastúpil celkom 211-krát a nastrieľal 58 gólov. Za anglickú reprezentáciu nastúpil 8-krát a pripísal si na konto jeden gól. V súčasnosti je hráčom Manchesteru United a oblieka dres s číslom 14.

Leeds United

Alan je odchovancom z Lilleshaw. Keď začal hrať za Leeds. Vo svojom prvom zápase strelil gól FC Liverpool. V priebehu 14 zápasov, v ktorých v sezóne 2001/02 nastúpil, dostal 6 žltých a 2 červené karty. Alan Smith bol verejne kritizovaný svojím trénerom za nedostatok disciplíny. Pre trénera anglickej „21“ – Davida Platta, bol Alan jedným z najtalentovanejších a najvyspelejších hráčov, ktorých mal k dispozícii. Neskôr Alan nastúpil za seniorskú reprezentáciu, kde počas 8 zápasov strelil gól.

Odchod Fowlera a Robbieho Keana z Leeds pre neho znamenal pravidelné nastupovanie v základnej zostave spolu s Markom Vidukom. V sezóne 2002/03 nazbieral celkom 10 gólov, keď často hrával na pravom krídle.

Manchester United

Sezóna 2003/2004 skončila pre Leeds katastrofou, pretože kvôli finančným ťažkostiam klub nebol schopný sa udržať v Premier League. klub opúšťali hráči. Záujem o Alana Smitha prejavili Everton FC, Middlesbrough FC a fanúšikmi najviac nenávidený Manchester United. Alan si vybral práve Manchester United a 26. mája 2004 podpísal s vedením Manchesteru zmluvu na dobu päť rokov (do 30. 6. 2009). Leeds za neho dostalo 7 miliónov libier.

Alan povedal, že kvôli prepadnutiu Leeds do druhej ligy nemá rivalita medzi Leedsem a Manchesterom United cenu[chýba zdroj]. Začiatok sezóny 2004/05 bol pre neho vynikajúci. Vďaka neprítomnosti Ruuda van Nistelrooye a Waynea Rooneyho mohol pravidelne nastupovať v útoku. Situácia sa zmenila, keď sa do hry vrátili Ruud van Nistelrooy a Wayne Rooney. Smith musel bojovať o miesto v základnej zostave.

Reprezentačná kariéra

Postupom času si Sir Alex Ferguson uvedomil, že záloha Manchesteru United starne, a tak pridelil Alanovi novú pozíciu na mieste záložníka. Po odchode Roya Keanea, ktorý v novembri zmenil pôsobisko a zamieril do Celticu Glasgow vedie Smith zálohu United.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alan Smith na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Alan Smith