Sarma: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
externé odkazy, typografia
formulácia, externé odkazy, rozšírenie
Riadok 1: Riadok 1:
{{urgentne upraviť|20121101}}
{{urgentne upraviť|20121101}}
'''Sarma''' (tib. gsar ma) označuje v súhrne všetky školy [[tibetský budhizmus|tibetského budhizmu]], ktoré vznikli počas druhej vlny šírenia budhizmu v Tibete. Konkrétne ide o školy a línie: [[Sakja|Sakja]], Kadam, Šangpa, [[Kagjü|Kagjü]], Džonang, Bulug, Bodong, Židže - Čöjul, Čagzam a Gelug. V rámci rozšíreného delenia na osem línií praxe, ktoré uvádza Džamgön Kongtrul v jeho diele Pokladnica poznania (kniha 8., časť 4)<ref name="test">[http://books.google.de/books/about/The_Treasury_of_Knowledge.html?id=1HeYkpovPhEC&redir_esc=y], Pokladnica poznania - Kongtrul Jamgon, Lodro Thaye: The Treasury of Knowledge, Book eight, part four. Snow Lion Publications 2007.</ref> vyzerá zaradenie horeuvedných nasledovne:<br />
'''Sarma''' (tib. gsar ma) označuje v súhrne všetky školy [[tibetský budhizmus|tibetského budhizmu]], ktoré vznikli počas druhej neskoršej vlny šírenia (tib. bstan pa phyi dar) budhizmu v Tibete a vymedzili sa voči staršej škole [[Ňingma|Ňingma]]. Hoci sa tieto školy označujú ako školy nových (tib. gsar) prekladov, ako uvádza vo svojej práci Raudsepp<ref>''Raudsepp, K: RNYING MA AND GSAR MA: FIRST APPEARANCES OF THE TERMS DURING THE EARLY PHYI DAR (LATER SPREAD OF THE DOCTRINE). Tallinn University (Estonia), strana 5 a 6''. [http://himalaya.socanth.cam.ac.uk/collections/journals/ret/pdf/ret_22_02.pdf]</ref>:

"Najčastejšie sa počiatok neskoršieho šírenia učení budhizmu v Tibete vysvetľuje vo vzťahu k iným udalostiam a nie k prekladateľským aktivitám. Ako sa bežne uvádza, bstan pa phyi dar začalo súbežne v západnom a strednom Tibete a datumy pre jeho počiatok sa vzťahujú k obnoveniu vinaje v strednom Tibete, na ktorom sa podieľal Lume (tib. Klu mes) a jeho spoločníci. Khäpa Deu (tib. mkhas pa lde’u, stred až druhá polovica 13.storočia) kladie túto udalosť do roku 988."

Spoločnou črtou týchto škôl je, že sa opierajú o prekaldy, ktoré vznikli na etymologickom princípe, na rozdiel od školy Ňingma, ktorej preklady vznikli na významovom a kontextuálnom princípe. Uznávajú štvoraké delenie [[vadžrajána|tantrických]] textov na rozdiel od šesťdielnej klasifikácie Ňingmy a súhrnne používajú terminológiu odlišnú od Ňingmy. Konkrétne ide o školy a línie: [[Sakja|Sakja]], [[Kadam|Kadam]], [[Šangpa|Šangpa]], [[Kagjü|Kagjü]], Džonang, Bulug, Bodong, Židže - Čöjul, Čagzam a [[Gelug|Gelug]]. V rámci rozšíreného delenia na osem línií praxe, ktoré uvádza Džamgön Kongtrul v jeho diele Pokladnica poznania (kniha 8., časť 4)<ref>''Pokladnica poznania - Kongtrul Jamgon, Lodro Thaye: The Treasury of Knowledge, Book eight, part four. Snow Lion Publications 2007''.[http://books.google.de/books/about/The_Treasury_of_Knowledge.html?id=1HeYkpovPhEC&redir_esc=y]</ref> vyzerá zaradenie horeuvedných nasledovne:<br />
1.Ňingma<br />
1.Ňingma<br />
---------------
---------------

Verzia z 13:30, 1. november 2012

Sarma (tib. gsar ma) označuje v súhrne všetky školy tibetského budhizmu, ktoré vznikli počas druhej neskoršej vlny šírenia (tib. bstan pa phyi dar) budhizmu v Tibete a vymedzili sa voči staršej škole Ňingma. Hoci sa tieto školy označujú ako školy nových (tib. gsar) prekladov, ako uvádza vo svojej práci Raudsepp[1]:

"Najčastejšie sa počiatok neskoršieho šírenia učení budhizmu v Tibete vysvetľuje vo vzťahu k iným udalostiam a nie k prekladateľským aktivitám. Ako sa bežne uvádza, bstan pa phyi dar začalo súbežne v západnom a strednom Tibete a datumy pre jeho počiatok sa vzťahujú k obnoveniu vinaje v strednom Tibete, na ktorom sa podieľal Lume (tib. Klu mes) a jeho spoločníci. Khäpa Deu (tib. mkhas pa lde’u, stred až druhá polovica 13.storočia) kladie túto udalosť do roku 988."

Spoločnou črtou týchto škôl je, že sa opierajú o prekaldy, ktoré vznikli na etymologickom princípe, na rozdiel od školy Ňingma, ktorej preklady vznikli na významovom a kontextuálnom princípe. Uznávajú štvoraké delenie tantrických textov na rozdiel od šesťdielnej klasifikácie Ňingmy a súhrnne používajú terminológiu odlišnú od Ňingmy. Konkrétne ide o školy a línie: Sakja, Kadam, Šangpa, Kagjü, Džonang, Bulug, Bodong, Židže - Čöjul, Čagzam a Gelug. V rámci rozšíreného delenia na osem línií praxe, ktoré uvádza Džamgön Kongtrul v jeho diele Pokladnica poznania (kniha 8., časť 4)[2] vyzerá zaradenie horeuvedných nasledovne:
1.Ňingma


Sarma:
2.Kadam, škola Gelug je reformovanou školou Kadam, tzv. Nová Kadampa (pozor nezamieňat, New Kadampa, čo je súčasná organizácia odštiepená od školy Gelug).
3.Lamdrä, túto líniu udržuje škola Sakja
4.Marpa Kagjü - z tejto línie sa vyvinuli všetky ostatné línie Kagjü.
5.Šangpa
6.Židže - Čöjul
7. Džordrug - sem patria školy Džonang, Bodong a Bulug (táto škola je však podškolou školy Sakja).
8. Orgjän Ňendrub - táto línia už neexistuje ako samostatná, ale splynula so školami Kagjü.
9. Ostatné menšie línie, ako tradícia Šántiguptu, škola Čagzam a línia Mitra Gjaca.

Literatúra

  1. Raudsepp, K: RNYING MA AND GSAR MA: FIRST APPEARANCES OF THE TERMS DURING THE EARLY PHYI DAR (LATER SPREAD OF THE DOCTRINE). Tallinn University (Estonia), strana 5 a 6. [1]
  2. Pokladnica poznania - Kongtrul Jamgon, Lodro Thaye: The Treasury of Knowledge, Book eight, part four. Snow Lion Publications 2007.[2]