Geomorfologické členenie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d odstranenie zbytočných mezier a prefixov šablóna (dle dat od Dannyho B.)
Riadok 23: Riadok 23:
{{Geologický výhonok}}
{{Geologický výhonok}}


{{Šablóna:Geomorfologické členenie}}
{{Geomorfologické členenie}}


[[Kategória:Geomorfológia]]
[[Kategória:Geomorfológia]]

Verzia z 13:38, 6. november 2012

Geomorfologické členenie povrchu Zeme je systematické a hierarchické usporiadanie geomorfologických celkov (pohoria, vrchoviny, nížiny) na základe ich geomorfologickej príbuznosti a blízkosti.

Vodítkom pri zoskupovaní príbuzných celkov je do značnej miery spoločná geologická minulosť, no prihliada sa i ku geografickým faktorom. Príkladom môže byť oblasť Českej vysočiny, ktorá patrí do systému pohorí, ktorých vznik začal hercýnskym vrásnením a je tak na základe geologických hľadísk vedená oddelene od horstiev Alpsko-himalájskeho systému.

Geomorfológovia z rôznych krajín majú odlišný pohľad na množstvo a druh úrovní, do ktorých by sa geomorfologické celky tej ktorej zeme mali členiť. Tieto systémy sú do určitej miery vzájomne kompatibilné, no nikdy nie úplne. Môžeme tak hovoriť o de facto štandardnom členení povrchu, navrhnutom tak, aby bolo možné podľa neho rozčleniť celý povrch Zeme.

Pre členenie reliéfu sa u nás i v Česku používa systém navrhnutý kolektívom autorov z Geografického ústavu ČSAV v Brne (editor T. Czudek, 1972; aktualizácia v 1987 – Jaromír Demek (ed.): Lexikon ČSR: Hory a nížiny).

Slovenské i české členenie používa nasledujúce taxonomické úrovne:

  1. Geomorfologický systém - typicky rozsiahla oblasť, ktorej horniny sa dostali na povrch v jednom geologickom období (napr. Alpsko-himalájska sústava odpovedá alpínskemu vrásneniu). „Systém je najvyššia geomorfologická jednotka, odpovedá základnej štruktúrno-tektonickej jednotke."
  2. Geomorfologický subsystém - typicky rozsiahlejšie horstvá a nížiny zvlášť (napr. Alpy, Karpaty, Panónska panva). „Subsystém odpovedá orografickému komplexu základnej štruktúrno-tektonickej jednotky."
  3. Geomorfologická provincia - „odpovedá štruktúrno-tektonickej jednotke nižšieho rádu."
  4. Geomorfologická subprovincia (sústava) (napr. Vnútorné Západné Karpaty)
  5. Geomorfologická oblasť (podsústava) (napr. Fatransko-tatranská oblasť)
  6. Geomorfologický celok - na tejto úrovni sa objavuje väčšina názvov, ktoré bežne chápeme ako jedno pohorie.

Pozri aj

Zdroj