Nosorožec tuponosý: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Riadok 46: Riadok 46:
== Poddruhy ==
== Poddruhy ==
*[[Nosorožec tuponosý južný]] (''Ceratotherium simum simum'') jeho populácia je s celkovým počtom cez 20 000 jedincov zabezpečená, ale aj tak potrebuje ochranu.
*[[Nosorožec tuponosý južný]] (''Ceratotherium simum simum'') jeho populácia je s celkovým počtom cez 20 000 jedincov zabezpečená, ale aj tak potrebuje ochranu.
*[[Nosorožec tuponosý severný]] (''Ceratotherium simum cottoni'') je kriticky ohrozený s počtom len 4 jedincov.
*[[Nosorožec tuponosý severný]] (''Ceratotherium simum cottoni'') je kriticky ohrozený, vo voľnej prírode pravdepodobne vyhynul, posledných 8 exemplárov žije v opatere človeka.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 15:15, 9. december 2012

Nosorožec tuponosý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ceratotherium simum
Burchell, 1817
Synonymá
Nosorožec biely

Rozšírenie nosorožca tuponosého.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Nosorožec tuponosý (lat. Ceratotherium simum) je druh z čeľade nosorožcovité a zároveň jediný žijúci člen rodu Ceratotherium. Obýva Afriku a spolu s hrochom je najväčším suchozemským zvieraťom po slonovi. Jeho názov je odvodený od charakteristických rohov v oblasti prednej časti tváre. Staré slovenské meno "tuporohý" je nesprávne, nelogické a nemalo by sa používať. Preklad anglického mena "biely nosorožec" sa u nás nepoužíva.

Opis

Jedinec je vysoký cca 1,5 – 1,8 m a dlhý 3,7 – 4 m, jeho chvost meria okolo 70 cm. Váži do 2,3 tony, pričom samce vážia aj o pol tony viac ako samice. Má dlhú hlavu s dvomi (na prvý pohľad tupými, ale pri dotyku s pokožkou ostrými) rohmi: pri nozdrách má väčší a medzi očami menší roh. Predný roh dosahuje dĺžku až 1,3 m a zadný okolo 40 cm (roh samice je o čosi dlhší). Má krátke končatiny s tromi prstami a predĺžené telo. Výrazný je aj tylový hrb, ktorý je u samcov väčší.

Správanie

Je to najspoločenskejší druh nosorožca, vo všeobecnosti pokojný. Matka ostáva s mláďaťom veľmi dlho, až kým nevznikne malé stádo – do 7 mladých jedincov. Dospelé samce sú zvyčajne samotárske.

Potrava

Nosorožec tuponosý je výlučný spásač. Široká, rovná horná pera mu spolu s tvrdou spodnou perou umožňujú odhryznúť trávu tesne pri zemi.

Poddruhy

  • Nosorožec tuponosý južný (Ceratotherium simum simum) jeho populácia je s celkovým počtom cez 20 000 jedincov zabezpečená, ale aj tak potrebuje ochranu.
  • Nosorožec tuponosý severný (Ceratotherium simum cottoni) je kriticky ohrozený, vo voľnej prírode už pravdepodobne vyhynul, posledných 8 exemplárov žije v opatere človeka.

Iné projekty

Zdroje