Slovak Telekom: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
lepšia kategória
d oprava preklepu
Riadok 86: Riadok 86:
{{Slovenskí telekomunikační operátori}}
{{Slovenskí telekomunikační operátori}}


[[Kategória:Slovenské telekomunikačné spoločnost]]
[[Kategória:Slovenské telekomunikačné spoločnosti]]
[[Kategória:Podniky na Slovensku]]
[[Kategória:Podniky na Slovensku]]



Verzia z 17:18, 12. december 2012

Slovak Telekom
Právna formaakciová spoločnosť
OdvetvieTelekomunikácie
SídloBratislava, Slovensko
PôvodNemecko
VedenieIng. Miroslav Majoroš, Dr. Robert Hauber, Ing. Dušan Švalek, Ing. Igor Matejov, Dipl. Ing. Rüdiger J. Schulz, Mgr. Petra Berecová
Územný rozsahSlovenská Republika
Prevádzkový príjem669 468 tis. EUR (2010)
Zisk304 704 tis. EUR (2010)
Člen skupinyDeutsche Telekom Group
Zamestnancov4 654 (2010)
Dcérske spoločnostiZoznam Mobile s.r.o., Zoznam, s. r. o., Zoznam Mobile, s. r. o., Telekom Sec, s. r. o., PosAm, spol. s r. o.
VlastníkDeutsche Telekom AG, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií, Fond národného majetku SR
Slogan spoločnostiZažime to spolu
Webwww.telekom.sk
Pôvodné názvy: Slovenské Telekomunikácie (do 2004), Slovak Telecom (do 2006)

Slovak Telekom je najväčší slovenský poskytovateľ služieb pevnej telefónnej linky,internetu a IPTV (digitálnej televízie na IP platforme). Svoje služby predáva pod marketingovým názvom Telekom. Taktiež vlastní internetový portál Zoznam.sk a ďalšie firmy.

Spoločnosť Slovak Telekom, a.s., vlastní certifikát systému manažérstva kvality podľa EN ISO 9001:2000 a certifikát systému manažérstva životného prostredia podľa EN ISO 14001:2004.

Vlastnícke vzťahy

Spoločnosť je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group (Frankfurt, Amtlicher Handel: DTE/NYSE: DT). Majoritným akcionárom spoločnosti Slovak Telekom, a. s., je spoločnosť Deutsche Telekom AG s podielom 51 % akcií. Slovenská republika zastúpená Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky vlastní 34 % akcií a Fond národného majetku Slovenskej republiky 15 % akcií.

Slovak Telekom, a. s., vlastnil do 1.7.2010 100 % akcií spoločnosti T-Mobile Slovensko, a. s., ktorá bola poskytovateľom portfólia služieb mobilnej komunikácie. Po jej plnom začlenení do svojich štruktúr vtedajšia spoločnosť T-Mobile Slovensko zanikla. Ďalšími dcérskymi spoločnosťami Slovak Telekomu sú

  • Zoznam, s.r.o.
  • Zoznam Mobile, s.r.o.
  • Telekom Sec, s.r.o.
  • PosAm, s.r.o.

Produkty a služby

Slovak Telekom, a.s., poskytuje svojim zákazníkom:

  • telefonovanie a prístup na Internet cez mobilné siete štandardov GSM, UMTS, Flash-OFDM
  • digitálnu televíziu Magio
  • širokopásmový internet na báze optiky a DSL
  • telefonovanie cez pevnú linku
  • mobilné telefonovanie a prenos dát

Optická sieť

Slovak Telekom, a.s., v súčasnosti pracuje na rozširovaní pokrytia optickou sieťou. Optika je v súčasnosti dostupná na vybraných sídliskách v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Trenčíne, Prešove, Žiline, Poprade, Michalovciach a vo Zvolene.

T-Mobile Slovensko

T-Mobile Slovensko[1]) bola do 1.7.2010 spoločnosť na Slovensku poskytujúca telekomunikačné služby - mobilnej komunikácie alebo služby dátových sietí. Telekom evidoval 2,190 mil. aktívnych SIM kariet, čo predstavuje 34,6% podiel na trhu (1Q/2012).

Spoločnosť T-Mobile Slovensko prevádzkovala štyri siete - sieť GSM (v pásmach 900 a 1800 MHz), verejnú dátovú sieť VDS, analógovú sieť NMT a sieť 3G UMTS. Sieť GSM bola budovaná od roku 1997 pomocou technológie švédskej spoločnosti Ericsson. Používanie analógovej siete NMT sa na Slovensku datuje od roku 1991. T-Mobile Slovensko vdýchol tejto sieti nový život, keď nasadil technológiu Flash-OFDM alebo tiež FLARION, ktorá umožňuje rýchle dátové prenosy. Technológiu Flarion využil ako prvý operátor na svete pre celonárodné nasadenie. 25. februára 2006 ako prvý mobilný operátor na Slovensku spustil komerčnú prevádzku siete UMTS.

Vlastnícke vzťahy

100 % akcií spoločnosti T-Mobile Slovensko vlastnila akciová spoločnosť Slovak Telekom. Majoritným vlastníkom Slovak Telekomu je nemecká telekomunikačná spoločnosť Deutsche Telekom AG (51%), menšinovými vlastníkmi sú Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (34%) a Fond národného majetku Slovenskej republiky (15%)

Do 2. mája 2005 pôsobila spoločnosť pod obchodným názvom EuroTel Bratislava. Spolupráca EuroTelu a spoločnosti Telekom sa datuje od času, kedy Deutsche Telekom prevzal Slovenské Telekomunikácie (neskôr Slovak Telecom, teraz Slovak Telekom) a prostredníctvom nich aj 51% podiel v spoločnosti EuroTel Bratislava.

K prvému júlu 2010 spoločnosť T-Mobile Slovensko zanikla a všetky jej aktivity a zamestnanci boli začlenení do materskej spoločnosti Slovak Telekom.

Predvoľby

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky prideľuje jednotlivým operátorom predvoľby, alebo tzv. prefixy. Zoznam predvolieb je uvedený v článku Slovenské telefónne predvoľby. Spoločnosť T-Mobile Slovensko mala Telekomunikačným úradom SR pridelené, a teda svojim zákazníkom prideľuje tieto predvoľby:

  • 0901 - pre digitálnu sieť GSM/UMTS
  • 0902 - pre digitálnu sieť GSM/UMTS
  • 0903 - pre digitálnu sieť GSM/UMTS
  • 0904 - pre digitálnu sieť GSM/UMTS
  • 0910 - pre digitálnu sieť GSM/UMTS
  • 0911 - pre digitálnu sieť GSM/UMTS
  • 0912 - pre digitálnu sieť GSM (CVPN)
  • 0914 - pre digitálnu sieť GSM/UMTS

Vzhľadom na možnosť prenosu telefónneho čísla medzi mobilnými operátormi je potrebné príslušnosť telefónneho čísla do siete T-Mobile Slovensko overiť na webe, alebo na infolinke operátora. Taktiež je možné si aktivovať upozornenie na prenesené číslo pred uskutočnením hovoru.

Referencie

  1. http://medialne.etrend.sk/marketing-spravy/t-com-a-t-mobile-koncia-nahradi-ich-telekom.html

Externé odkazy